V ponedeljek, 29. 5. 2023, je podjetje DOMEL iz Železnikov odprlo vrata proizvodnje dijakom 3. g,  profesoricama Ireni Papac in Marji Podjed. Sprejela nas je ga. Romana Vodenik Markelj, vodja kadrovskega oddelka, tehnologa pa sta ob vodenem ogledu proizvodnje in montaže razložila celoten proizvodni proces.

Nato smo obiskali hotel Ribno Alpine Resort. Po sprejemu nam je ga. Špela Kavčič, vodja prodaje, predstavila delovanje edinega Zero Waste hotela v Sloveniji. Popeljala nas je po glampingu in hotelu,  pogostila s svežimi rogljički in sokovi ter dijakom zastavila poslovni izziv.

V sredo, 17. 4. 2023, pa smo obiskali podjetje NGEN v Žirovnici. Sprejel nas je direktor Roman Bernard in s sodobno tehnologijo prepričljivo predstavil podjetje ter novejše trende zelene tehnologije, prikazal trgovanje z energijo in poslovne prostore ter pripravil poslovni izziv za dijake.

Namen obiskov treh podjetij je spoznavanje praks družbene odgovornosti podjetij, po proučitvi njihovih trajnostnih poročil in učne platforme v okviru evropskega projekta CSR in CLASS.

Podjetja so dijakom zastavila poslovne izzive in ponudila možnosti odgovarjanja na vprašanja dijakov, ki se jim bodo porajala v času priprave študije primerov. Te študije primerov bodo ocenjene na nacionalnem nivoju. Najboljše ocenjena študija primera se bo udeležila še mednarodnega tekmovanja.

Irena Papac, mentorica

Mnenja dijakov
M. Č.: Današnji dan je bil čudovit. Obisk podjetja Domel me je navdušil s profesionalnostjo, inovativnostjo in visoko kakovostjo izdelkov. Po ogledu sem se odpravil v Hotel Ribno, kjer sem užival v udobnih sobah, s prijaznim osebjem, v čudovitem razgledu in okusni hrani.

E. J.: Domel je zanimivo podjetje, kjer smo izvedeli o ceni in času izdelave el. motorja ter procesu izdelave. Hotel Ribno mi je bil prav tako všeč, saj smo si lahko vse pogledali od bližje in videli način uporabe starega lesa in drugih naravnih materialov, poleg tega pa izvedeli, kakšen sistem imajo in kako deluje Zero Waste projekt. Obisk v NGEN-u se mi je zdel zanimiv, saj ima podjetje dobro vizijo za prihodnost in je usmerjeno v zanimivo tehnologijo, ki bi lahko v prihodnosti zelo pripomoglo k ohranitvi okolja, ne le s strani podjetji, ampak tudi vsakega posameznika.

N. P.: Ogled podjetja Domel je bil zanimiv, saj smo si ogledali proizvodnjo, kjer smo videli veliko Hi tech robotov. Ogled hotela Ribno mi je bil ljubši, saj smo si lahko tudi od znotraj ogledali glamping hiške, ki so bile opremljene z infra rdečo savno in masažno kadjo, na koncu pa nas je čakala še sladka pogostitev. Obisk podjetja NGEN je bil zelo zanimiv. S preprostimi videi in drugim gradivom so nam predstavili njihovo zgodovino, njihovo vizijo ter izdelke. Direktor podjetja pa nam je na zanimiv način predstavil glavni motiv podjetja, ki je decentralizacija elektrike.

U. P.: Današnji dan mi je bil všeč. V Domelu smo lahko videli njihovo proizvodnjo in stroje, s katerimi rokujejo, mi je pa bil boljši ogled hotela Ribno, saj so bili bolje organizirani pri predstavitvi in bili bolj prijazni ter nam na koncu ogleda ponudili še malico. Obisk podjetja NGEN mi je bil zelo zanimiv, saj nam je gospod predstavil svoje lastne izkušnje ter mnenja o nastanku podjetja in ideje. Na koncu so nam pokazali še nekaj svojih poslovnih prostorov, tako da smo lahko videli, kje delo poteka.

Z. R.: Izkušnja se mi je zdela zanimiva in koristna, saj sem si lahko v živo ogledala, kako poteka delo v proizvodnji, v hotelu Ribno pa so nam razkazali okolico hotela in tudi njegovo notranjost, ki se mi je zdela zelo lepa, izvedela pa sem tudi nekaj novih stvari glede Zero Waste in kako lahko iz starega lesa naredimo nekaj čisto novega. Všeč mi je bilo tudi podjetje NGEN, ki smo ga obiskali v Žirovnici. Imajo zelo privlačno urejeno notranjost pa tudi sama predstavitev podjetja je bila zelo dobro izvedena, saj so nam predvajali kar nekaj posnetkov o podjetju in sem si tako lahko vse veliko lažje predstavljala.

J. K.: Ogled Domela je bil zanimiv, saj smo si ogledali proizvodnjo in videli podjetje od znotraj, Hotel Ribno pa je bil zelo lep, osebje pa je bilo zelo prijazno in hiške so bile presenetljivo lepe.

I. L.: Podjetji sta mi bili zanimivi, v splošnem pa mi je bil Hotel Ribno bolj všeč, saj delujejo bolj v povezavi z naravo in se res zavzema za trajnostni razvoj, kar smo lahko tudi videli.

P. J.: Ogled Domela in Hotela Ribno je bil zelo prijeten projekten dan, saj smo imeli to srečo, da smo si lahko od blizu ogledali moderno avtomatizirano proizvodnjo izdelave elektro motorjev in se marsikaj novega naučili, v Hotelu Ribno pa se bile najbolj zanimiva stvar glamping hiške, ki spadajo k eko hotelu. Všeč mi je njihov Zero Waste način.

N. L.: Ekskurzija mi je bila všeč, še posebej ogled tovarne, saj smo lahko videli potek dela in sodelovanje osebja. Obisk NGEN-a mi je bil zelo zanimiv, saj so nam pri predstavitvi podjetja povedali vse, kar bi nas zanimalo in se nam prilagodili. Všeč mi je bilo to, da smo imeli med predavanjem možnost ogleda kratkih filmov, ki so nam pomagali razumeti vlogo in namen podjetja.

K. L.: Predstavitev Domela se mi je zdela zanimiva, všeč mi je bilo, kako v svoje delo vključujejo trajnostni razvoj. Bolj mi je bila všeč predstavitev hotela Ribno. Všeč mi je bilo, na kakšen način uporabljajo les in njihov način ločevanja odpadkov. Všeč mi je tudi, da se teh pravil strogo držijo in o njih ozaveščajo tudi njihove stranke. Obisk podjetja NGEN mi je bil všeč, ker so podjetje predstavili jedrnato, predstavitev pa ni bila predolga. Uporabili so tudi videoposnetke, zaradi katerih je bila predstavitev še bolj razumljiva in zanimiva. Predstavili so idejo svojega energetskega sistema, ki je osredotočen na trajnostni razvoj in ga prej nisem poznala. Pokazali so nam tudi prostore, v katerih poslujejo. Všeč mi je, da so osredotočeni na počutje delavcev in da zaposlujejo tudi mlajši kader.

T. S.: Meni osebno se je današnji izlet zdel zelo zanimiv. Bolj mi je bilo všeč obisk hotela Ribno kot pa podjetja Domel, saj je hotel Ribno nastanjen na precej lepšem kraju in je tudi lepše, so se mi pa zdele cene hotela malo predrage.

M. S.: Meni je bila zelo všeč predstavitev hotela Ribno. Malo manj mi je bila všeč predstavitev Domela, saj se ne spoznam na kovino in mi to ni zanimivo.

T. G.: Današnji dan se mi je zdel zanimiv. Lahko smo si ogledali dve različni podjetji, ki sta nam predstavili malo več o njunem delovanju. Zvedel sem tudi več o Zero Waste projektu in drugem. Dan se mi je zdel poučen. Obisk v NGEN-u je bil zanimiv ter poučen. Lahko smo si ogledali delovni prostor in spoznali vzdušje zaposlenih v podjetju. Poleg vsega pa so nam tudi predstavili svoj vidik nad trajnostjo in njihovim delovanjem v sklopu z družbeno odgovornostjo.

J. L.: Meni je bilo zelo všeč, tovarna pa se mi je zdela zanimiva in me je motivirala, da naredim šolo.

M. L.: Dan mi je bil na splošno zelo všeč. Naučila sem se veliko novih reči. Najbolj se mi je v spomin utrnil hotel Ribno prav zaradi svojih nastanitev. Obisk podjetja NGEN se mi je zdel najbolj zanimiv od vseh podjetij, saj nam je direktor podrobno predstavil nastanek in razvoj podjetja.

L. Z.2: Veliko smo se naučili, kako v okolju prijazno delovati. Predvsem mi je bila všeč predstavitev hotela Ribno, saj živim v tem kraju in je bilo lepo zvedeti nekaj novega. Ogled NGEN-a me je najbolj prepričal. Videli smo primer dobre prakse okolju prijaznega podjetja, kjer za počutje njihovih delavcev zelo dobro poskrbijo. Navdušili so me predvsem s predstavitvijo o začetnih poti tega podjetja. Zanimiva se mi zdi odločitev o lokaciji podjetja, saj ima velik doprinos k okolici Žirovnice.

K. P.: Dan mi je bil zanimiv, bolj kot Domel mi je bil všeč hotel, ker mi je bilo bolj zanimivo kot tisti stroji in tudi boljše je bilo, ker so nam zastavili izzive. Ogled NGEN-a mi je bil všeč, všeč mi je bilo, kako nam je na enostaven in kratek način povedal vse o podjetju, predvsem pa mi je bilo všeč, ko smo si na koncu še ogledali poslovne prostore

L. Z1: V podjetju Domel sem izvedela veliko novega in tudi videla, kako njihovo podjetje sploh deluje. Še bolj pa mi je bil všeč ogled hotela Ribno, ker je gospa zelo zanimivo razložila, kako hotel posluje prijazno do okolja. Ogled podjetja NGEN je bil zelo poučen in motivacijski. Lastnik je zelo dobro opisal začetke in delovanje njegovega podjetja ter kako pripomore k ohranitvi okolja.

M. K. D.: Dan je bil zelo zanimiv, še posebej ogled Domela in njihov opis o nastanku motorjev. Hotel Ribno pa je tudi zelo dobro predstavil njihove okolju naravnane in varstvene načine ter čim manjšo količino odpadkov.