Mednarodna izmenjava z gimnazijo Hib-Liebenau iz Gradca

Na EGSŠ se zavedamo, kako pomembno je, da je šola odprta tudi navzven, zato smo se v oktobru 2016 in marcu 2017 že šestič odločili izpeljati projekt mednarodne izmenjave. Kar nekaj časa smo iskali primerno šolo, nakar se nam je pred petimi leti ponudila enkratna priložnost in takoj smo navezali stike z eno najboljših od trenutno 29 srednjih šol v Gradcu. Predlagamo, da si ogledate njihovo spletno stran in lahko se boste prepričali, da je to šola z izredno kvalitetnim programom. Poseben poudarek namenjajo tujim jezikom ( dijaki se morajo učiti 4 tujih jezikov od ponujenih 6, tudi s pomočjo asistentov iz teh dežel), glasbi (zborovska akademija) ter učenju različnih instrumentov in športu (na šoli imajo nogometno, rokometno ter odbojkarsko akademijo.)

Šola ima dolgo zgodovino, saj je bila ustanovljena že leta 1854 in danes obsega osem večjih poslopij (učilnice in internat) ter igrišča, športne dvorane, veliko kuhinjo z jedilnico, kjer dijakom in učiteljem ponujajajo organsko pridelano hrano, bio vrt, bazen s savno, letno gledališče, šolski muzej in še bi lahko naštevali. Imajo ogromno izkušenj na področju izmenjav s tujino. Redno izvajajo program izmenjave s šolami na Škotskem, Madžarskem, v Rusiji ter Franciji in celo na Kitajskem. Mi smo njihova šesta partnerska šola.
Na obeh izvedbah izmenjave v Sloveniji in Avstriji poskušamo pokrivati geografske, zgodovinske, ekonomske, jezikovne, kulturne in turistične vsebine in tako obogatiti znanje in veščine sodelujočih dijakov.

V povprečju sodeluje v tem projektu po 15 dijakov z obeh šol. Dijake vedno spremljata po dva učitelja.
Pa še nekaj v zvezi s stroški bi bilo dobro omeniti. Naši dijaki potujejo v Gradec z vlakom, vozovnice si kupijo sami. Nastanjeni so pri družinah ali pa v šolskem internatu. Vse stroške nastanitve in prehrane v šolski menzi krije njihova šola oz. starši. Avstrijski dijaki pa bivajo pri naših dijakih, prav tako moramo mi pokriti nastale stroške v zvezi s hrano in pijačo.
Ob koncu naj poudarimo, da se take vrste sodelovanja veselimo in pričakujemo, da so/ bodo naši dijaki preko te izkušnje spoznali nove prijatelje, razširili svoja obzorja in pridobili dragocena znanja, ki jih bodo lahko koristno uporabili tudi v kasnejšem življenju.

Hib-Liebenau prav tako ponuja slovenskim dijakom ob lastnem pokritju stroškov bivanja v internatu tudi možnost opravljanja 1 ali 2 semestrov na šoli. 

Bridgwater & Taunton College

Naša šola že več let sodeluje s partnersko šolo Bridgwater & Taunton College v  Veliki Britaniji, ki se nahaja v grofiji Somerset. To je podeželska grofija številnih gričev, ki se raztezajo v jugovzhodnem delu Anglije z glavnim mestom Taunton .

Sedanja šola je bila ustanovljena v letu 1973,  njeni začetki pa segajo že v davno leto 1891. Šolo trenutno obiskuje približno 1.500 dijakov v starosti od 16 do 19 let, ki se izobražujejo v različnih programih, vse od mednarodno priznanih izobraževalnih programov, raznih poklicnih programov do izobraževanja na daljavo. Svojim dijakom nudi tudi opravljanje pripravništva v okoliških podjetjih. Dijaki dosegajo odlične rezultate na šolskem področju in pri opravljanju različnih izpitov, na tej poti pa jim pomagajo izkušeni in visoko usposobljeni učitelji.

Šola je od leta 2014 vključena tudi v mednarodni projekt Erasmus+ in dijakom nudi sodelovanje v različnih projektih, ki potekajo v sodelovanju s šolami po Evropi.

Nazadnje smo to partnersko šolo obiskali oktobra 2018 in naši dijaki so imeli priložnost opazovati pouk strokovnih medijskih predmetov in sodelovati v različnih delavnicah. Poleg tega pa smo se odpravili na popoldanske izlete in spoznavali okoliške kraje in znamenitosti, med katerimi je potrebno izpostaviti naslednje: narodni park Exmoor, Bristolski zaliv, vasico Cheddar, ki slovi po znamenitem siru in Stonehenge. Na poti domov pa smo si ogledali še univerzitetno mesto Cambridge in London.