PUD v tujini2024-03-11T17:14:30+01:00

Erasmus+ na EGSŠ Radovljica

V okviru programa Erasmus+ je komisija nacionalne agencije v šolskem letu 2023/24 izbrala tudi naš projekt z naslovom Trajnostnost nas usmerja in nagrajuje, v katerem smo si zastavili sledeče cilje:

1. Izboljšanje poklicnih kompetenc na trajnosten način.
2. Vključevanje mladih na trg dela, tudi tistih s posebnimi potrebami.
3. Zmanjšanje vplivov na podnebne spremembe z izbiro trajnostnih prevoznih sredstev.
4. Izboljšanje jezikovnih in medkulturnih kompetenc.
5. Razvoj in izboljšanje samostojnosti ter samozavesti.

Februarja 2024 odhaja 20 dijakinj in dijakov tretjih letnikov MT in ET na 21-dnevno poklicno usposabljanje z delom v Brago na Portugalsko.
Raznolika skupina bo glede na zastavljene cilje spoznavala trajnostnost v praksi na konkretnih delovnih mestih v poslovnem okolju. Potovali bodo zeleno, kar pomeni, da bodo na Portugalsko potovali z vlakom. Tam pa bodo koristili sredstva javnega prevoza, si delili kombi, si izposodili kolesa ali pešačili. Pridobljene učne izkušnje v resničnih situacijah v tujini bodo dijakom omogočale izboljšanje dosežkov pri mnogih predmetih, znanja tujih jezikov in razvijanje boljših osebnih in socialnih spretnosti.

Sicer jih pred odhodom čaka še nekaj priprav. Vse informacije bodo z vami z veseljem in sproti delili. Projekt financira Evropska unija z nepovratnimi sredstvi, ki vključujejo stroške bivanja v tujini in potovanja.

Maja Najdič, koordinatorica Erasmus+ mobilnosti

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali CMEPIUS-a. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Praksa v Bragi na Portugalskem

V nedeljo, 18. februarja 2024, smo nekateri dijaki 3. a, 3. b in 3. e odpotovali v Brago na Portugalskem na 3-tedensko praktično usposabljanje z delom pri različnih delodajalcih.

Najprej smo spoznali mesto, ki nas gosti, in njegove znamenitosti. Mesto leži na SZ Portugalske v bližini Atlantskega oceana in predstavlja sedmo največjo občino po številu prebivalcev. Je tretjo najbolj naseljeno urbano območje na Portugalskem, takoj za prestolnico Lizbono in Portom.

Ekskurzija v mesto Viana do Costelo

V soboto, 24. 2. 2024, smo dijaki odšli na ekskurzijo v Viana do Costelo. To obmorsko mesto leži na severu Portugalske, skozi katerega teče reka Lima, ki izvira v Španiji. Mesto se deli na premožnejši in revnejši del, iz tega pa izvira tudi legenda. Govori se, da sta se tam zaljubila revež Manuel in princesa Ana, po kateri je mesto nato dobilo svoje ime. Mesto je znano predvsem po svoji bogati kulturi in tradicionalni glasbi, na katero so zelo ponosni. Največja znamenitost je cerkev Santuário de Santa Luiza na hribu, kamor smo se odpravili tudi mi, saj ponuja lep razgled nad Atlantikom. Po ogledu smo se sprehodili do centra mesta, v katerem se nahajajo baročne ulice. Tam smo imeli prosti čas za kosilo in raziskovanje, nato pa odšli še do same obale Atlantskega oceana. Za to morje so značilni veliki nemirni valovi, ki so tudi zalili mnoge dijake. Čeprav so bili mokri, so se vsi zadovoljni peljali nazaj v hotel.

Marina Kuzmanović in Amanda Rijavec, 3. e

V soboto, 24. 2. 2024, po zajtrku smo si na kratko ogledali galerijo na železniški postaji. Nato smo šli do postajališča, kjer nas je čakal avtobus in se eno uro vozili do mesta Viana do Castelo. Tam smo si ogledali cerkev Svete Lucije (Santuário do Sagrado Coração de Jesus / Monte de Santa Luzia), ki pa so jo na žalost obnavljali in nismo mogli v celoti doživeti lepote te čudovite zgradbe. Nato smo se odpravili v središče mesta, kjer smo se lahko popolnoma vživeli v življenje tega mesta. Potem smo imeli dve uri prostega časa in smo šli jest. Nato smo odšli na plažo Praia de Cabedelo, kjer smo imeli uro prostega časa, in nekateri, vključno z mano, smo hodili bosi po plaži in uživali v ledeni, a prijetni vodi Atlantskega oceana. Potem smo se odpravili nazaj v hotel. To je bil najbolj in nepozaben dan v mojem življenju in zelo sem vesela, da sem lahko obiskala ta kraj, gledala v Atlantski ocean in videla vso lepoto, ki jo običajno gledam na televiziji.
Saodat Nurmatova, 3. b
Fotografije: Žan Luka Gorjup, 3. a

Ekskurzija v Porto

Čeprav smo bili pod vtisom, da bomo imeli nedelje proste, smo imeli še eno ekskurzijo. 25. februarja smo šli v mesto Porto, kamor smo na začetku tedna prispeli z letalom. Ogledali smo si most in pod njim tudi pluli z ladjico. Veter v mojih laseh in stare balkanske pesmi v mojih
slušalkah so me spominjale na Hrvaško, kamor sem kot otrok vsako leta šla za počitnice. Edina stvar, ki je bila drugačna, je bilo vreme. Pozimi je na Portugalskem vreme zelo nepredvidljivo, ampak večinoma nakazuje na dež. Po plovbi smo pokusili Portovo vino, ki je bilo, tako kot so nam rekli, sladko in močno. Kosilo smo tokrat imeli v pravi restavraciji in ne vem, če sem imela boljše kosilo, odkar smo prišli sem, čeprav je bil na krožniku samo riž, piščanec in pomri. Klasika!
Zelo sem uživala na ladji, vse ostalo je bilo preveč naporno za nedeljo.
Nova beseda je bila a pomba = golob.
Prvič sem videla goloba znotraj kavarne, kar je očitno tam običajno.

Hana Cof, 3. b
Na fotografiji Marina in Amanda na znamenitem mostu čez reko Douro, v ozadju Porto.

Ekskurzija v Lizbono

Že v zgodnjih jutranjih urah smo se 2. marca usedli na avtobus, saj nas je čakala dolga vožnja do Lizbone in Fatime. Po približno štirih urah smo prispeli v glavno mesto Portugalske, ki ponuja veliko znamenitosti.  Najprej smo imeli prosti čas za ogled gotskega samostana Mosterio dos Jeronimos, kjer smo si lahko privoščili tradicionalne portugalske sladice. Ta samostan danes stoji kot del svetovne dediščine, v katerem sta muzej in katoliška cerkev. Potem smo se mimo zidu, polnega grafitov, odpravili naprej. Na zidu je narisanih 25 karnacijskih rož, ki ponazarjajo mir in s svojo številko namigujejo na 25. april, uradni dan nageljnove revolucije, ki ga častijo v tej državi. Mimo njega smo prišli
do stolpa Belem, ki so ga zgradili sužnji, in je v preteklosti služil kot zapor. Poleg njega je tudi maketa letala iz druge svetovne vojne. Na poti naprej se odpre pogled na enega edinih mostov, ki vodi čez reko Tajo ter obenem spominja na Golden Gate, a se v resnici imenuje Most 25. aprila. Poleg njega je spomenik v čast portugalskih pomorščakov, ki so pomagali odkriti svet in Ameriko, na tleh pa je velik mozaik – zemljevid sveta. Na drugi strani reke je zelo opazno svetišče. Ker je Portugalska med drugo svetovno vojno želela ostati nevtralna, so v zameno, da jih Bog usliši, Kristusu zgradili stolp za čaščenje. Ta je tako visok, da ga potniki ob poletu iz bližnjega letališča lahko vidijo takoj
poleg sebe. Mimo njega smo se odpeljali do središča Lizbone, kjer smo si vzeli čas za kosilo in ogled okoliških ulic. Čeprav je mesto zelo lepo, smo zaradi slabega vremena komaj čakali na vrnitev na avtobus, ki nas je po dvourni vožnji pripeljal do Fatime. Ta je znana predvsem po svoji zgodbi, ki se je zgodila trem otrokom. Med igranjem so namreč zagledali zelo svetlo figuro, ki se jim približuje iz neba. To je bila oblika ženske, device Marije, ki jim je povedala tri skrivnosti, ki se bodo zgodile temu mestu. Kljub opozorilom otrok so meščani verjeli šele, ko se je to vse res pripetilo. Od takrat na mestu pojava stoji veliko dvorišče in cerkev, kjer ljudje prihajajo molit zase ali za svoje bližnje, saj lahko ozdravi tudi invalide. Če se njihova molitev uresniči, se ljudje v znak žrtvovanja na kolenih plazijo po oltarju, dokler ne krvavijo. To so na lastne oči videli tudi dijaki, nato pa so po večerji v bližnji restavraciji pot nadaljevali proti hotelu, kjer so se utrujeni vrnili pozno ponoči.
Marina Kuzmanović, 3. e

Spremljajte nas tudi na FB-strani, kjer najdete še več fotografij!

Helena Thilakarathna Velikanje, koordinatorka

Zbrala in uredila: Ana Hlebanja

Praznujmo skupaj erasmusove dneve 2023!

Letošnji Erasmusovi dnevi potekajo pod geslom 6 dni, da Evropa zasije! S sodelovanjem naša šola prispeva k širjenju pozitivnih učinkov programa Erasmus+, krepi pomen mednarodnega sodelovanja in izboljšuje kakovost izobraževanja.

V zakulisju naše ekipe Erasmus+, ki se bo odpravila februarja 2024 na prakso v Brago, je že ves čas zelo delovno in vznemirljivo.

Naši erasmusovci so že napisali svoje življenjepise v angleščini. Sedaj so v fazi snemanja kratkih promocijskih posnetkov, s katerimi bodo lahko prepričali bodoče delodajalce, da nameravajo dati vse od sebe.

Dijaki so že imeli intervju z novinarko časopisa Dnevnik, ta teden pa bodo posneli še prispevek za Radio Triglav ter Youtube prispevek.

Česa jih je strah, česa se veselijo in kaj pričakujejo, boste izvedeli v objavljenih prispevkih.

Maja Najdič, koordinatorka

Erasmus+ mobilnost

V šolskem letu 2022/23 prakse v tujini nismo izvajali.

Helena Thilakarathna Velikanje, koordinatorica Erasmus+ mobilnosti

Erasmus+ mobilnost

V šolskem letu 2021/22 prakse v tujini nismo izvajali.

Helena Thilakarathna Velikanje, koordinatorica Erasmus+ mobilnosti

Erasmus+ mobilnost

V šolskem letu 2020/21 prakse v tujini nismo izvajali.

Helena Thilakarathna Velikanje, koordinatorica Erasmus+ mobilnosti

Spomin na Erasmus+ mobilnost

Minilo je natanko eno leto od Erasmus+ mobilnosti naših dijakov v Bragi na Portugalskem. Zato smo se za spomin fotografirali z Europass potrdili. Naslednja skupina se v Brago odpravlja v nedeljo, 27. 10. 2019.

Vabljeni, da spremljate njihova javljanja na tej spletni strani, FB in Instagramu EGSŠ Radovljica.

Helena Thilakarathna Velikanje, koordinatorica Erasmus+ mobilnosti

Priprave za Portugalsko v Cerknem

V soboto, 5. 10. 2019, smo se ob 11. uri zjutraj zbrali pred šolo. Polni pričakovanj smo  nestrpno čakali, da se bomo vkrcali na avtobus in se odpeljali proti Cerknem. Vožnja je bila zaradi ovinkov čez Kladje in del na cesti naporna, vendar pa je na srečo kar hitro minila. Ko smo stopili v hotel, sta nam profesorici podali nekaj navodil, nato pa smo lahko odšli v sobe. Po kosilu, ki je bilo samopostrežno in zelo okusno, smo imeli nekaj prostega časa. Lahko smo gledali filme, odšli na bazen ali pa v fitnes. Imeli smo tudi dve uri časa za učenje in šolske obveznosti. Vsak si je našel nekaj, večina pa smo prosti čas izkoristili ob druženju v sobah ali pa na bazenu. Nato smo vzeli računalnike ter odšli v sejno sobo, kjer smo se bolje spoznali drug z drugim ter se pogovarjali o praksi v tujini in o sami Portugalski. Ko smo končali z delom, smo šli  na hotelsko večerjo, potem pa smo spet imeli čas za dejavnosti po izbiri, nekaj smo ga porabili za pripravo predstavitve  Portugalske in krajev, ki jih bomo tam obiskali. Naslednji dan smo vstali zjutraj ob sedmih ter se  po zajtrku podali na kratek pohod do gozdarskega vrta, kjer smo občudovali lepote narave in napisali vsak svoj haiku, to je japonska pesniška oblika, ki obsega sedemnajst zlogov. Ko smo prišli nazaj v hotel, smo predstavili naša odkritja o Portugalski in odšli na kosilo. Po kosilu smo pobrali svoje stvari in se odpeljali nazaj proti šoli oziroma domu. Priprave so bile neverjetna izkušnja, saj smo se med seboj bolje spoznali, se povezali in odnesli veliko novega znanja o Portugalski, ki nam bo zagotovo koristilo na vseh ekskurzijah, ki se jih bomo med našo enaindvajsetdnevno prakso tam udeležili.

Nejc Muhič, 3. b

Razpis za Erasmus+ mobilnost 2019/2020
Praksa v tujini – Braga, Portugalska

EGSŠ Radovljica je bila izbrana za sofinanciranje projekta Izkušnje nas bogatijo in opolnomočijo.
Dijaki drugih letnikov medijske smeri imate možnost, da svojo popolno vlogo oddate do 22. maja 2019. Kriteriji za izbor so navedeni v razpisu.

Razpis

Dijaki se boste usposabljali na delovnih mestih pri delodajalcih na Portugalskem. Na spletu so na voljo vse začetne informacije in priloge, ki jih je potrebno priložiti k prijavi (vsi dokumenti morajo biti izpolnjeni na računalniku). Pred izpolnjevanjem prilog natančno preberite navodila.

Ostala dokumentacija:

Prijava na prakso v tujini
Moj CV

V pomoč so vam:
CV-vzorec
Navodila: Kako izpolnim CV 
Evropska jezikovna lestvica

Rok za prijavo je 22. 5. 2019 do 12. ure.

Možni delodajalci (pravi bodo znani pred odhodom):

Media (design, radio, photography):
Cru design – www.crudesign.pt/index/
Phosphorland – phosphorland.pt/
Gen Design Studio – http://www.gen.pt/
A Regional – http://www.regional.com.pt/
Revista Spot – http://revistaspot.pt/
Tipografia Priscos – http://www.tipografiapriscos.com/
Mais de Cópias – https://www.facebook.com/maisdecopias/
Antena Minho – http://www.antena-minho.pt/
RUM – http://www.rum.pt/

Helena Thilakarathna Velikanje, vodja projekta mobilnosti Erasmus+

Braga, Portugalska 2018/2019

Go to Top