V četrtek, 3. junija 2022, so imeli dijaki 2. a in 2. b projektni dan z Davidom Krančanom ter mentoricami Sabino Mevlja, Evo Žganjar in Majo Najdič. Le-ta je bil nadaljevanje njegovega predavanja v decembru 2021. Dijaki so bili takrat tako navdušeni, da so si zaželeli delavnico risanja stripov, kar jim je šola z veseljem omogočila.
Namen delavnice je bil, da dijaki sami ali v paru zrišejo svoj strip, katerega cilj je bil jasnost v pripovedi. David jim je pred tem razložil, da strip ni toliko vizualna umetnost, kot je umetnost pripovedovanja. Strmeti moramo k temu, da so zgodbe jasne, tudi ko jih enkrat odložimo in so razumljive vsem, ki jih preberejo.
Da bi se lahko prepričali o zanimivih zgodbah, ki so jih dijaki ustvarili, vas vabimo, da si ogledate razstavo njihovih stripov v šolski avli.
Vtisi naših dijakov:
»Predavatelj je razložil proces risanja od skice do končnega izdelka ter zgodboris, kako bo zgodba potekala in njeno zgradbo v risbi. Po njegovi razlagi smo zavihali rokave in se lotili dela. Delavnica se mi je zdela sproščujoča.« (Tim, 2. b)
»Zelo informativno za tiste, ki jih zanima risanje.« (Tijan, 2. b)
»Delavnica je bila zelo zanimiva, naučili smo se veliko novih stvari, na primer, kako se pravilno postavi okvirje za risbe, zato da se lahko pravilno sledi zgodbi, kako se najprej na hitro skicira in zriše oblike detajlov in se šele kasneje vse skupaj lepo sestavi ter zriše zgodbo na večji format. Super bi bilo, če bi lahko imeli še več takih delavnic.« (Polona, 2. a)
Zbrala in uredila Maja Najdič, prof.
Fotografije: Rožle Pajntar, 3. b