Projektni dan v 3. g – poslovno srečanje podjetnikov in dijaških podjetniških timov na EGSŠ v petek, 17. 6. 2022

 

Pri predmetu podjetništvo so dijaki 3. g v letošnjem šolskem letu razvijali lastne poslovne zamisli v šestih podjetniških timih in sestavili poslovne načrte za dijaška podjetja Planet Fit (fitnes za ženske), Teta Mili (izdelava naravne kozmetike), Foto Klik (fotografska dejavnost), Dekorium (dekoraterstvo in organizacija dogodkov), Mobilna restavracija Pod Alpami (»food track« italijanske hrane z dodanimi gorenjskimi sestavinami) in Pasji hotel Veseli kužek (hotel in varstvo domačih živali). Ob zaključku šolskega leta so se pripravili na javni nastop v okviru projektnega dne.

Dijaki so odgovorno in zelo uspešno organizirali dogodek v sodelovanju z učiteljico podjetništva Ireno Papac in ravnateljico Ksenijo Lipovšček. Na povabilo k sodelovanju pri tehnični izvedbi projektnega dne, fotografiranju in snemanju dogodka v živo na YouTubu sta se prijazno in odgovorno odzvala dijak Rožle Pajntar iz 3. b v okviru delovne prakse in Primož Zorko.

Na obisk smo povabili uspešne in uveljavljene podjetnike z gorenjske in osrednjeslovenske regije, ki se ukvarjajo z istimi dejavnostmi v praksi, kot dijaki v dijaških podjetjih. Organizirali smo poslovno srečanje s »potencialnimi konkurenti«. Z nami so z navdušenjem sodelovali podjetniki: Pija Strniša, vodja PE Kranj, CF FITNESS, d. o. o., Primož Jakin, s. p., Spletna trgovina iz Ljubljane, Robert Frantar, vodja laboratorija FOTO GM LAB, d. o. o. iz Kranja, Mojca Jakopič, ŠPORTNO DRUŠTVO MOJ KLUB z Bleda, Damjan Leške in Sebastjan Božič, BLACK SWAN gostinstvo, d. o. o. z Bleda.

Mentorica je podjetnikom predstavila svoj strateški pristop pri delu z dijaki in pomen razvijanja timskega sodelovanja, prilagodljivosti skupini, dinamičnosti, samostojnosti in odgovornosti dijakov. Nato so si podjetniki in ravnateljica ogledali poslovne načrte dijaških podjetij, pozorno spremljali dijaške predstavitve poslovnih načrtov, sodelovali z njimi v poslovnih razgovorih, jim zaupali lastno podjetniško zgodbo, poudarili pomen zaupanja sodelavcem, dobre ekipe, poguma, zagotavljanja dobre kvalitete, zaupanja vase, iskrenosti, veselja do dela in vodenja posla s srcem.

Vsak dijaški tim je v zahvalo »svojemu« podjetniku pripravil prisrčno izvirno poslovno darilce v spomin na poslovno srečanje.

Podjetniki so pohvalili zavzetost, poslovne zamisli in predstavitve vseh podjetniških timov, organizacijo dogodka, »outfite« podjetniških timov, odlično idejo učiteljice in ravnateljice o povabilu podjetnikov na poslovno srečanje z dijaki ter izrazili pripravljenost za nadaljnje sodelovanje s šolo.

Ravnateljica je pohvalila odnos dijakov do podjetništva, dobre poslovne zamisli, predstavitve idej in poti do kupcev, povabilo podjetnikov in njihov prispevek pri potrjevanju dobrih idej, angažiranost vseh dijakov in prikaz spoštovanja do nastopa drugih.

Mentorica se je zahvalila dijakom za odlično organizacijo dogodka in pohvalila prepričljive predstavitve poslovnih načrtov, vodenje razgovorov s podjetniki, odlično izvedbo pogostitve, tehnično podporo in zanesljivost dijaka snemalca ter se zahvalila podjetnikom in ravnateljici za aktivno vključenost v dogodek, deljenje znanja, izkušenj in nasvetov dijakom za življenjsko in karierno pot, morda ravno v »podjetniških vodah«.

Mentorica: Irena Papac, prof.

Fotografije: Rožle Pajntar, 3. b