V petek, 29. 3. 2024, so se dijaki 3. g v Čebelarskem razvojno-izobraževalnem centru v Lescah udeležili dogodka Klikni: Naroči se na EU, ki ga je organiziral Mladinski dnevni center KamRa.

Dijaki so najprej reševali kviz na temo poznavanja Evropske unije, nato pa so sodelovali v širih delavnicah: stanovanjska problematika mladih, skrb za okolje, platforma »skupajsmo.eu« in počutje v družbi (izzivi sodobnosti).

Ti njihovi predlogi bodo posredovani na dogajanje European Youth Event – EYE v Brežicah, ki bo potekal od 23. do 26 maja. Tudi tam bodo mladi razmišljali o raznih družbenih področjih, ki zadevajo življenje mladih, skupna zbirka njihovih idej pa bo posredovana evropskim poslankam in poslancem v Bruslju. Naj omenimo, da se na dogodek EYE lahko kdorkoli prijavi do srede aprila.

Več informacij o tem dogodku v povezavi: https://european-youth-event.europarl.europa.eu/en

Nato smo spoznali zanimivo izkušnjo udeleženca projektov Erasmus+, ki je predstavil bogate možnosti raznih mladinskih izmenjav in Evropsko prostovoljno službo.

Kasneje je sledil pogovor s slovensko evropsko poslanko, gospo Ireno Jovevo, ki pa je tudi bivša dijakinja naše šole. Gospa Joveva je kot evropska poslanka tudi članica številnih delovnih teles, med drugim sodeluje tudi v odboru za kulturo in izobraževanje.

Z nami je povsem politično neopredeljeno razpravljala o sodobnih izzivih predstavniške demokracije na nadnacionalnem nivoju in z nami delila izkušnje pri njenem delu.

Tako so dijaki dobili marsikatero informacijo o tem, kako lahko tudi sami aktivno prispevajo in sooblikujejo evropsko demokracijo.

Marja Podjed, koordinatorica ADR