V torek, 2. 4. 2024, nas je na šoli obiskal župan Občine Radovljica, gospod Ciril Globočnik.

Za lažje razumevanje nam je na začetku srečanja Andraž Zupan iz 3. g predstavil dva ključna pojma: lokalno samoupravo in predstavniško demokracijo. Nato je gospod župan odgovarjal na vprašanja dijakov.

Opisal je svojo poklicno pot preko trenerja plavanja v Plavalnem klubu Radovljica, selektorja plavalnih reprezentanc Slovenije pri Plavalni zvezi Slovenije in funkcije direktorja plavalnih reprezentanc Slovenije do sedanjega mesta župana. To funkcijo opravlja že četrti mandat od leta 2010.

Poudaril je pomen občinskega proračuna in ne ravno preprost postopek financiranja projektov ter izpostavil izzive, s katerimi se sooča Radovljica, ki velja med primerljivimi občinami za precej uspešno.

Navedel je kar nekaj uspešno izvedenih projektov, omenjal pa tudi še nekatere v prihodnosti, tudi morebitno gradnjo bolnice v Radovljici.

In katere osebnostne lastnosti človek najbolj potrebuje za vlogo uspešnega župana? Njegov odgovor je poštenost, delavnost, odgovornost in povezovalnost.

Kot nekdanji športni funkcionar pa je še danes trdno prepričan v vsesplošno pozitiven učinek telesne vadbe in le-to toplo priporoča tako mladim kot starejšim.

Pogovora z gospodom Globočnikom sta se udeležila razreda 2. e in 3. g.

Marja Podjed, koordinatorica ADR