Naši dijaki so od 13. do 18. oktobra 2023 odpotovali na mednarodno izmenjavo v Bridgewater Media College.

Še več fotografij si lahko ogledate na naši FB-strani.

 

Dijaki so raziskovali bogato zgodovino, kulturo in naravne lepote različnih angleških mest: Bridgwater, Glastonbury, Wells, Salisbury, Weymouth, Bath, Bristol, Stonehenge in London.

V Bridgwaterju, kjer smo v bližnji okolici imeli tudi naš hostel StreetYHA, smo najprej obiskali župana mesta Bridgwater, ki nas je sprejel s popoldanskim čajem. Sprehodili smo se skozi mesto in prispeli v Bridgwater & Taunton College, pogosto skrajšan kot BTC, ki je pomembna ustanova za nadaljnje in visokošolsko izobraževanje v celotnem okrožju Somerset. BTC ima bogato zgodovino, ki sega vse do njegove ustanovitve leta 1974 in je od takrat postala ena največjih fakultet na jugu Anglije. Srednja šola ponuja široko paleto akademskega in poklicnega izobraževanja s strokovnimi kvalifikacijami, vajeništvom in mnogimi izvenšolskimi dejavnostmi. Dijaki se lahko ukvarjajo z vsem, od naravoslovja, humanistike, umetnosti do praktičnih poklicnih veščin, ki so bili še posebej zanimive za naše dijake v programu medijskega tehnika.

Naslednja postaja je bil Glastonbury, ki ponuja zanimivo izkušnjo z legendarnimi zgodbami o kralju Arturju, čarobnimi trgovinicami na vsakem koraku in slavnim Glastonbury Torom (znanim stolpom na visokem hribu z neverjetnim razgledom). Ustavili smo se tudi v deževnem Wellsu, kjer so dijaki občudovali osupljive vodnjake in katedralo, ki je ena najbolj ikoničnih v Angliji. Mestu nenavadne ulice s tradicionalno tržnico dodajo nek poseben čar.

Naslednji dan smo se odpravili na izlet v Stonehenge, ki je svetovno znani prazgodovinski spomenik, zavit v tančico skrivnosti. Dijaki so se sprehodili mimo mogočnih kamnov in po okoliških razstavah ter se seznanili z raznimi teorijami o nastanku. Potem smo obiskali še jug Anglije s številnimi čudovitimi obalami po različnih mestih. Weymouth nam je ponudil čudovito pokrajino s peščenimi plažami in živo obmorsko promenado. Svoj prosti čas so dijaki uživali ob morju, s kavo ter Fish & Chipsom. Naslednje mesto Lyme Regis v Dorsetu se ponaša  s posebno obalo Jurassic Coast, ki ni samo lepa, ampak tudi bogata s fosili in barvitimi geološkimi kamni. Sprehodili smo se po klifih in v morju občudovali Durdle Door, ki je priljubljena turistična atrakcija. Ponudil nam je tudi dih jemajoč razgled na Rokavski preliv, vse do Francije. Ustavili smo se tudi v drugih zanimivih mestih, kot sta Salisbury in Weymouth ter se utrujeni odpravili nazaj proti našemu hostlu.

V nedeljo smo izvedli dolgo pričakovan izlet v London, ki ponuja pestro ponudbo zanimivosti in dejavnosti, ki si jih je nemogoče ogledati v samo enem dnevu. Nekaj delov Londona smo si lahko ogledali samo z vožnjo na avtobusu, saj je večina znamenitosti raztresena po različnih delih Londona. Nato smo se odpravili peš do Buckinghamske palače, da bi si ogledali palačo z njihovimi stražarji ter čudovitimi vrtovi. Sprehodili smo se naprej po parku St. James, ki ima čudovite zelene površine, skozi katerega teče reka Temza. Potovali smo naprej do Westminstrske opatije, ikonične hiše parlamenta in znamenitega Big Bena. Postanek smo naredili okoli trga Trafalgar, ki je tik ob Narodni galeriji in poln intenzivnega londonskega življenja. Po opazovanju mnogih zanimivosti smo večer zaključili v kitajski četrti, ki se ponaša z množico trgovin, tržnic in trgovin z blagom, od eksotičnih sestavin in zelišč do tradicionalnih oblačil, nakita in spominkov. Ulice so bile polne vrveža domačinov in turistov, nastopajočih glasbenikov in plesalcev, kar je ustvarjalo živahno in energično vzdušje. Po dolgem dnevu smo ponoči smo prispeli v naš hostel in se pripravili na naslednji dan.

V ponedeljek smo obiskali še mesti Bristol in Baths. Bristol je ogromno mesto na jugozahodu Anglije z bogato zgodovino, raznoliko kulturo in širokim izborom zanimivosti, med katerim smo videli naslednje: Bristolsko katedralo, Bristolski pomol, znano ulično umetniško sceno Banksy (in druge lokalne in mednarodne umetnike), Univerzo v Bristolu in čudoviti mestni trg. V Bathu si je skupina privoščila še nekaj prostega časa in se sprehodila po glasbenem mestu, ki vsebuje celo starorimske terme in starodavno arhitekturo.

Zadnji dan v Angliji smo obiskali še Weston-Super-Mare, ki je eno večjih obalnih mest v pokrajini Somerset, z dolgo peščeno plažo in klasičnim pomolom, zaradi česar je priljubljeno obmorsko letovišče.  Po tem bogatem obisku smo bili končno že na cesti proti letališču Bristol in po mnogih urah potovanja z letalom ter minibusom uspešno prispeli nazaj domov v Radovljico.

Zapisal in fotografiral Domen Tavčar