V Linhartovo dvorano v Radovljico v prvem tednu decembra prihaja nov slovenski film Korporacija (kriminalna drama, 90 min). Film si lahko ogledate v sredo, 4. decembra, ob 19. uri, in v nedeljo, 8. decembra, ob 20.15.
Scenarij je napisal Zoran Benčič, režiral Matej Nahtigal, igrajo: Uroš Fürst (Urban), Primož Vrhovec (Leon), Ivo Barišič (Sven), Jana Zupančič (Kaja), Jelena Perćin (Brigita), Borut Veselko (Roland) idr.

V filmu igra vlogo tudi naša dijakinja Lejla Korać (iz 4. a). Premiera filma bo prav na Prešernov rojstni dan, na ta veseli dan kulture, 3. decembra, v Cankarjevem domu.

Na velika platna prihaja kriminalna drama, ki v ospredje postavlja preiskavo sporne gradnje stavbnega kompleksa, koruptivna dejanja vpletenih in kakšna je moč posameznika, da kaznuje odgovorne.

O zgodbi:

Leon Gall (Primož Vrhovec) je policijski inšpektor v poznih tridesetih. Svoje otroštvo je preživel z marginalci v natrpanem delavskem naselju in prav v četrti, kjer je odraščal s svojo pokojno materjo, ki je bila narkomanka, želi »Korporacija Rihter« pričeti z gradnjo največjega stavbnega kompleksa v zgodovini mesta. Zaradi čustvene navezanosti in občutka, da nekaj ni v redu, Leon prične poizvedovati okoli projekta, od svojega dekleta, elitne prostitutke Veronike Gril, ki nudi svoje usluge pomembnemu politiku in enemu od glavnih akterjev pri projektu. Kmalu izve, da je bil nakup tamkajšnjega zemljišča sumljiv. Medtem ko njegova policijska partnerica Kaja (Jana Zupančič) z negodovanjem opazuje njegovo raziskovanje, Leon verjame, da lahko z uspešno preiskavo popravi krivico in kaznuje odgovorne.

Režiser se v filmu sprašuje: » Kaj je potrebno, da se v družbi nekaj spremeni? Ali je to posameznik? Kritična masa ljudi z podobnimi željami in ideali? Ali sploh lahko vplivamo na družbeni ustroj, mu malce spremenimo pot? Ali že vsak poizkus, s tem ko obstaja, nekaj spremeni? Oziroma: Kaj pomeni verjeti v zakon in oblast? Kakšno je razmerje moči med ljudmi, ki v uradnih političnih strukturah urejajo naša vsakdanja življenja, in med tistimi, ki finančno poganjajo ves ustroj? Kaj so v tem pogledu organi reda in miru? Kdo obvladuje naša življenja in s kakšnimi nameni?«

 

Ana Hlebanja, prof. slov.