Rastem s knjigo je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Dijaki 1. letnikov vseh smeri bodo obiskali splošno knjižnico v Radovljici, kjer bodo prejeli knjigo V napačni zgodbi, ki jo je napisala Cvetka Sokolov.

Razpored obiska po dnevih in razredih v Knjižnici A. T. Linharta:

1. a: v ponedeljek, 2. decembra ob 10.00 (3. in 4. uro)
1. b: v ponedeljek, 2. decembra ob 8.00 (1. in 2. uro)
1. c: v torek, 3. decembra ob 10.00 (3. in 4. uro)
1. e: v torek, 3. decembra ob 8.00 (1. in 2. uro)
1. g: v ponedeljek, 13. januarja ob 10.00 (3. in 4. uro)

Dijaki dobijo ure za OIV.

Učitelji, ki imajo takrat pouk, so spremljevalni učitelji.

O romanu:

Roman Cvetke Sokolov V napačni zgodbi se ukvarja s tematiko prepovedane ljubezni – glavna junakinja romana se zaljubi v svojega poročenega učitelja. Erotično obarvana ljubezenska pripoved se spogleduje tudi s tegobami odraščanja in z odkrivanjem sveta spolnosti. Avtorica se je lotila podrobne raziskave področja in je do tematike pristopila premišljeno in s strokovnim gradivom. Besedilo kljub temu ne deluje suhoparno, dodatno razgibanost pa mu daje obilica citatov poezije in glasbenega gradiva. Junakinja je še dodatno karakterizirana z vnosom zunanjih besedil, besedilo pa je zaradi njih še bolj privlačno.

O avtorici:

Cvetka Sokolov (1963) piše za otroke in mladino. Začela je s prevajanjem iz nemščine in angleščine. Njene slikanice upodabljajo vsakdanje dogodke, ki prinašajo drobne otroške radosti, a tudi stiske, ki jih otrok premaga ob podpori odraslih. Z ilustratorjem Petrom Škerlom je bila za slikanico Rdeča hiša leta 2005 nominirana za nagrado izvirna slovenska slikanica, tri leta pozneje (2008) pa še za slikanico Ah, ti zdravniki!. Leta 2008 sta bili njeni slikanici Ah, ti zdravniki! in Ponoči nikoli ne veš prevedeni v danščino; slikanica Ponoči nikoli ne veš je bila istega leta prevedena tudi v katalonščino in španščino. Njen prvi mladinski roman Kar ne ubije (2013) je bil nominiran za nagrado modra ptica. Napisala je tudi nekaj scenarijev za otroško oddajo Zajček Bine. Leta 2016 se je priključila projektu Lahkonočnice in zanj prispevala številne pravljice.

Nagrade:

  • 2005 – Nominacija za nagrado izvirna slovenska slikanica za delo Rdeča hiša
  • 2008 – Nominacija za nagrado izvirna slovenska slikanica za delo Ah, ti zdravniki!
  • 2013 – Finalistka za nagrado modra ptica za delo Kar ne ubije

 

Helena Thilakarathna Velikanje, mentorica projekta Rastem s knjigo