Teden vseživljenjskega učenja (TVU), ki letos poteka od 10. 5. do 30. 6. 2019, je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi in izven meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost in pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’.

Tudi letos bomo na EGSŠ Radovljica del tega projekta z aktivnostmi, ki bodo na naši šoli potekale od 10. do 20. maja 2019. Vse dejavnosti si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Vljudno vabljeni!

Karmen Gogala, vodja TVU na EGSŠ

 

Oglejte si dogajanje na šoli …

 

Ponedeljek, 20. maja, od 14.00 do 15.00: Literarni dogodek

Suzana Tratnik je pisateljica, prevajalka in publicistka. Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada za literaturo, 2017 pa nagrado za najboljšo zbirko kratkih zgodb preteklega leta. Leta 2018 je za roman Tombola ali življenje! prejela nagrado desetnica za najboljše mladinsko delo. Njene knjige in kratke zgodbe so prevedene v več kot 20 jezikov.

Pisateljica je na naši šoli dijakom predstavila svojo knjigo Noben glas, ki so jo dijaki 1. letnikov letos prejeli v dar v projektu Rastem s knjigo.

Helena Thilakarathna Velikanje, mentorica

 

Petek, 17. maja, od 14.00, od 14.00 do 15.00: Predstavitev pesniške zbirke: Pogodba z Ničem

Naša profesorica športne vzgoje Lidija Brezavšček je tekačica maratonka, ukvarja se s potapljanjem na vdih, tenisom, smučanjem ter tekom na smučeh. Pesnjenje je njena druga strast, kar pa ne pomeni, da je zapostavljena. Piše predvsem pesmi v vezani formi s čim popolnejšo rimo, metriko in ritmom pa tudi haikuje, pesmi v prostem verzu in pesmice za otroke.

Objavlja na spletnem portalu pesem.si, kjer je od leta 2009 tudi članica uredništva. Njene pesmi so vključene v številne zbornike, v slovenske in v prevodih tudi v tujejezične revije. Kot mentorica s svojimi dijaki in dijakinjami sodeluje na številnih pesniških natečajih.

Lidija Brezavšček nam je v okviru TVU predstavila svojo pesniško zbirko Pogodbo z Ničem. Predstavitev sta s svojimi pesmimi in tudi uglasbitvami popestrili naši dve dijakinji, Laura Papler Slana in Nina Zrimšek, ter prof. Gregor Markič iz SGTŠ Radovljica.

 

Četrtek, 16. maja, od 14.00 do 15.00: Predstavitev pesniške zbirke Nemir

Letošnja zbirka pesmi Nemir je izbor pesmi dveh mladih ustvarjalk, Laure Papler Slana, dijakinje četrtega letnika ekonomske gimnazije, in dijakinje drugega letnika medijske usmeritve, ki se podpisuje s psevdonimom Sariqa. Avtorica ilustracij letošnje zbirke je Karin Žlebir, dijakinja četrtega letnika medijskega tehnika.

Laurine pesmi so hkrati intimistične in družbenokritične, zrele in odločne. Pesmi Laura tudi samo uglasbi in zapoje ob spremljavi klaviatur.

Pesmi Sariqe pa so zelo intimne, mračen prizvok jim daje noto skrivnosti, hkrati pa tudi notranje moči in poguma, ki mora, če ne drugače, na plan skozi verze.

Nemir, ostani v pesniških dušah, potrebujemo te!

Lidija Brezavšček, mentorica

 

Sreda, 15. 5. 2019, od 14.00 do 15.00: Predstavitev prakse v tujini

Dvanajst dijakov medijske smeri se je s pomočjo projketa Erasmus+ letos udeležilo praktičnega usposabljanja na delovnem mestu v portugalskem mestu Braga. Predstavili so nam svojo izkušnjo na tritedesnki praksi v tujini.

Helena Thilakarathna Velikanje, vodja projekta mobilnosti Erasmus+

 

Sreda, 15. 5. 2019: Delavnice za projekt CSR in Class

Na šoli v sklopu projekta CSR in Class gostimo partnersko šolo HAK Mürzzuschlag. Dijaki naše in gostujoče šole so sodelovali v različnih delavnicah:

  • učenje slovenskih besed,
  • primerjava slovenskega in avstrijskega šolskega sistema,
  • delavnica tiskanja in izdelava različnih etiket,
  • računalniške igre,
  • izdelava videoposnetkov …

Po opravljenih delavnicah so v angleškem jeziku svoje izdelke predstavili ostalim dijakom naše šole.

Marja Podjed, vodja projekta CSR

Karmen Gogala, vodja TVU na EGSŠ

 

Torek, 14. 5. 2019, od 12.30 do 15.30: Delavnica AMZS

Predstavnika Avto-moto zveze Slovenija (AMZS) sta dijakom 2. a predavala o preventivi in defenzivni vožnji, posledicah prometnih nesreč ter ustreznem ukrepanju.
Sledila je izmenjava izkušenj v prometnih nesrečah oz. pogovor o nesrečah, ki jih poznamo malce bliže. Drugi ustvarjalni del pa se je vrtel okoli samega ukrepanja ob prometni nesreči. Na to temo prav tako ustvarjamo zgodbe. Delavnica za 2. b bo potekala v juniju.

Primož Zorko, organizator delavnice AMZS

 

Ponedeljek, 13. 5. 2019, ob 15.00: Športne aktivnosti

Od 13. do 17. maja na šoli v sklopu projekta CSR in Class gostimo partnersko šolo HAK Mürzzuschlag in 43 dijakov. Dijaki naše in avstrijske šole so se udeležili različnih športnih dejavnosti (nogomet, košarka, odbojka). Poleg športnih iger so se preizkusili tudi v virtualnih igrah in animaciji kolesarskega simulatorja.

Marja Podjed, vodja projekta CSR, in profesorji športne vzgoje, mentorji športnih iger
Karmen Gogala, vodja TVU na EGSŠ

 

Petek, 10. 5. 2019, ob 14.30: Šolski filmski festival

Za nami je prva dejavnost in povabili smo dijake, da so sodelovali s svojimi kratkimi filmi, ki so nastali samostojno ali kot skupen projekt, doma v lastni režiji ali v sklopu šolanja na EGSŠ.

V sklopu TVU smo predvajali najboljše prispele filme različnih tematik in žanrov.

Jan Perovšek, mentor