Predstavnika Banke Slovenije navdušila dijake EGSŠ Radovljica

//Predstavnika Banke Slovenije navdušila dijake EGSŠ Radovljica

Predstavnika Banke Slovenije navdušila dijake EGSŠ Radovljica

V petek, 1. 2. 2019, je na povabilo profesorice ekonomije Irene Papac ravnateljica Ksenija Lipovšček predstavila dijakom 3. in 4. letnika programov ekonomska gimnazija in ekonomski tehnik predstavnika Banke Slovenije. O svoji karierni poti je spregovoril nekdanji odličen dijak Gimnazije Brežice, diplomirani finančni matematik Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani in študent doktorskega študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, Robert Zorko, mag. ekonomskih ved, zaposlen v Analitsko-raziskovalnem centru Banke Slovenije (ARC). Prav tako je dijakom predstavil Banko Slovenije in glavne naloge, ki se izvajajo v ARC.

Karierne možnosti v Banki Slovenije je predstavila mag. Sanja Pregl, zadolžena za usposabljanja zaposlenih v Banki Slovenije, ki skrbi za pridobivanje novih znanj in spretnosti bančnih uslužbencev, ter odgovorna za dijaško tekmovanje Generacija Evro.

Irena Papac, prof.

 

Petkovo predavanje se je začelo s kratkim spletnim kvizom o Evroobmočju. Dijaki, ki so na kvizu na največ vprašanj odgovorili pravilno, so prejeli nagrade s strani Banke Slovenije.

V nadaljevanju se je predstavil Robert Zorko, mag., in nam predstavil svojo karierno pot vse od srednje šole pa do trenutne priprave doktorske disertacije. Približal nam je delo Banke Slovenije s poudarkom na delovanju Analitsko-raziskovalnega centra (ARC), kjer je zaposlen tudi sam, in nam povedal, da je za njegovo delo potrebno predvsem dovršeno znanje ekonomije in matematike. Pojasnil nam je tudi sodelovanje slovenske centralne banke z evropsko centralno banko. Svetoval nam je, naj se v času študija vključimo v evropski program Erasmus+ in se odpravimo na izmenjavo v tujino. Pravi, da nam bo tujina dala poseben vpogled v svet in v delovanje le tega. Če pa nas zanima delo v statističnem, analitskem svetu ekonomije,  nam priporoča študij ekonometrije.

Kasneje nam je mag. Sanja Pregl predstavila oddelke Banke Slovenije in zaposlene v njih. Izvedeli smo, da slovenska centralna banka podeljuje tudi štipendije za študije različnih področij ekonomskih ved. Prednost štipendiranja je za študente tudi pogodba o zaposlitvi na Banki Slovenije po končani izobrazbi. Povedala je, da so tam dobrodošli vsi, ne le tisti, ki so interesenti ekonomskih ved, ampak na Banki Slovenije lahko zaposlitvene možnosti iščejo strokovnjaki širokega razpona različnih strok.

V imenu dijakov se obema zahvaljujem za poučno predavanje, ki nam je mnogim odprlo obzorje v svet centralnega bančništva. Sam upam, da bo dijakom predavanje morda pomagalo pri izbiri svoje nadaljnje življenjske poti in verjamem v nadaljnje sodelovanje Banke Slovenije z Ekonomsko gimnazijo in srednjo šolo Radovljica.

Luka Križ, 4. g

Fotografije: Tajda Pivać, 3. a

 

2019-02-14T11:02:14+00:006. februarja 2019|Novice|