V petek, 10. maja 2024, smo se z dijaki 3. in 4. letnika programa ekonomske gimnazije odpravili z udobnim turističnim avtobusom in luškim vodičem na ogled pristanišča Luke Koper. Nato smo v dveh skupinah obiskali pražarni kave v Furlaniji – Julijski krajini v Italiji.
V spremstvu profesoric Irene Papac in Maše Slatnar so dijaki 3. g po začetni degustaciji kave espresso prisluhnili Fabriziu Polojazu, tržaškemu Slovencu in solastniku pražarne Primo Aroma v Zgorniku, ki je predstavil zanimive zgodovinske, zemljepisne, botanične, ekonomske in tehnične dejavnike pri pridelavi in praženju kave. Dijak Jaka Rozman se je preizkusil v pripravi odličnega italijanskega espressa pod budnim očesom in nasveti izkušenega barista Fabrizia. Nato nas je direktor Polojaz povabil na voden strokovni ogled proizvodnega procesa praženja kave in ga podrobno razložil. Ljubitelji kave smo lahko nabavili tudi različne kavne mešanice, v zahvalo pa je vsak prejel tudi simbolno promocijsko darilce Caffe per Amore. Na podoben način so dijaki 4. g v spremstvu profesorja Iztoka Pungarška obiskali pražarno Qubik caffe v Zgorniku pod vodstvom tržaškega Slovenca, g. Igorja Kobala. Oba poučna in prijetna obiska sta nas zelo navdušila.
Nato smo nadaljevali pot proti Trstu, prisluhnili zanimivi geografski razlagi profesorice Slatnar, uživali v prijetnih sončnih žarkih s pogledom na morsko širjavo. Po ogledu mestnih znamenitosti smo se v prostem času okrepčali z italijanskimi kulinaričnimi dobrotami in se razvajali na toplem spomladanskem soncu ter vsi zadovoljni pot nadaljevali proti domu.
Zapisala: Irena Papac, vodja strokovne ekskurzije