V torek, 28. novembra 2023, je Italijanska gospodarska zbornica za Nemčijo (ITKAM) iz Frankfurta na Majni organizirala zaključno srečanje in razglasila rezultate mednarodnega tekmovanja v reševanju študije primera družbeno odgovornega lokalnega podjetja v okviru evropskega Projekta CSR in Class+, kjer smo z dijaškimi ekipami tekmovale šole iz Italije, Nemčije, Avstrije in Slovenije.

Naša slovenska dijaška Ekipa EGSŠ Radovljica se je uvrstila na 1. mesto, zastopal jo je zmagovalni nacionalni dijaški podjetniški tim iz 4. letnika ekonomske gimnazije: Iza Lavtar, Nikolina Lazarević, Erazem Jug in Peter Jemec. Prestižno mesto si deli z avstrijsko dijaško ekipo IZB HAK Mürzzuschlag. Na drugo mesto se je uvrstila italijanska dijaška ekipa IIS MARCO FANNO Conegliano, na tretje mesto pa nemška dijaška ekipa KKS Stuttgart.

Vsak zmagovalni nacionalni dijaški podjetniški tim se je na vsaki šoli pripravljal na učinkoviti prikaz rešitev danega poslovnega izziva s podporo mentorjev na šoli in podjetnikov v lokalnem družbeno odgovornem podjetju od septembra do novembra 2023. Merila ocenjevanja so bila naslednja: inovativnost in prepričljivost rešitve, uporabnost rešitve za podjetje, pozitivni vplivi rešitve na okolje in deležnike, kakovost in točnost dolžine video posnetka.

Zaključno mednarodno videokonferenčno srečanje je v angleščini moderirala Marina Cenedese, mlada projektna menedžerka iz ITKAM, povezovala nagovore in predstavitve vseh šol, agencij in podjetij. Od 11. do 13. ure smo lahko 28. novembra na EGSŠ Radovljica spremljali zanimive dijaške izkušnje in predstavitve študijskih primerov, odzive vključenih podjetnikov in njihove dobre prakse.

Eva Štravs Podlogar, direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, je pozdravila udeležence ter se zahvalila projektnim partnerjem za dobro sodelovanje projektu CSR in Class+, ki predstavlja nadgradnjo prejšnjega Erasmus projekta CSR in Class. Poudarila je pomen obravnavane tematike in rezultatov projekta v prihodnosti. Jasmina Bagar, vodja projekta CSR in Class+ na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske, je izpostavila širino obravnavane tematike in njene pozitivne učinke na samo poslovanje Razvojne agencije Zgornje, kajti v času projekta so tudi na RAGOR-ju uvedli nekaj novosti v skladu z družbeno odgovornostjo podjetij. Izpostavila je pomen pripravljene virtualne učne platforme, ki predstavlja odlično izhodiščno točko za pridobitev osnov družbene odgovornosti, in upa, da se je bodo tudi v prihodnosti posluževali tako študentje kot profesorji. Na koncu se je zahvalila vsem sodelujočim podjetjem in dijakom za konstruktivno sodelovanje v projektu.

Katarina Strgar, vodja trženja in solastnica Zero Waste Hotela Ribno, je povedala: »Družinsko vodeno alpsko letovišče Ribno se nahaja v bližini ene najbolj znanih slovenskih znamenitosti, Blejskega jezera. Ta idilična lokacija v osrčju narave ponuja mir in sprostitev ter veliko možnosti za športe na prostem. Letovišče ponuja tri edinstvene vrste nastanitev: hotel Alpine (prvi in edini certificirani trajnostni Zero Waste hotel v Sloveniji), Alpine Glamping (udobne drevesne hišice imajo zasebne masažne kadi na terasah) in Luxury Glamping (ponuja resnično luksuzno izkušnjo glampinga s 17 elegantnimi lesenimi hišicami, ki obdajajo naravni bazen). Vsaka koča ima zasebno kopalnico, savno in masažno kad na veliki terasi. Letovišče je urejen v pristnem alpskem stilu z velikim poudarkom na lesu in drugih naravnih materialih. Ponosni smo, da vse leseno (pohištvo) izdelamo sami v lastni delavnici, večinoma iz ponovno uporabljenega slovenskega lesa, ki je bil zavržen. Smo tudi specializiran kolesarski center in lahko ponudimo vse, kar kolesar potrebuje za dobre kolesarske počitnice. Zavezani smo trajnostnemu razvoju in želimo ohraniti naš svet zelen. Izkazujemo skrben odnos do okolja, predvsem na področju odpadkov, pitne vode in spoštovanja hrane. V letu 2018 smo pridobili certifikat Zero Waste Hotel in postali prvi hotel v Sloveniji s tem nazivom. V letu 2022 smo tudi kot prvi v Evropi pridobili evropski poslovni certifikat Zero Waste. Z veseljem smo bili del tega projekta. Dijakom smo zadali nalogo: pomagati nam z idejami, kako izboljšati našo politiko ZW. Navdušili so nas s sodobnim pristopom. Predlagali so aplikacijo, ki gostom olajša ločevanje odpadkov. Skupaj smo se veliko naučili, predvsem, da je Zero Waste večplastna tema, ki jo je mogoče implementirati na veliko različnih področij, predvsem pa, da je to potovanje, ki se nikoli ne konča.«

Naša ravnateljica Ksenija Lipovšček je na konferenci poudarila: »V projektu sodelujemo že drugič. Projekt dijakom, učiteljem in šoli omogoča edinstveno izkušnjo povezovanja, izmenjave mnenj ter krepitve evropskih in humanih vrednot. Z vsakim dnem se vsi postopoma zavedamo družbene odgovornosti in jo spreminjamo v svoj življenjski slog. Dijaki so letos obiskali 3 podjetja, poleg hotela Ribno, ki je Zero Waste hotel, so obiskali podjetje Domel, kjer so se seznanili z njihovo neposredno proizvodnjo elektromotorjev, podjetjem, ki sledi smernicam družbene odgovornosti, kolikor je mogoče. Obiskali smo tudi nGen, ki je proizvajalec hibridnih solarnih sistemov in Powerbank baterijskih sistemov. Sposobnost shranjevanja energije je danes velik izziv. Obisk podjetij in delo z njimi je za dijake zelo pozitivna izkušnja, saj bodo kmalu vstopili v svet dela in sami obvladovali ta pomembna področja. Dijaki so se v letošnjem projektu osredotočili na vodo in predstavili primer spoštljivega odnosa do nacionalnega bogastva, brez uporabe okolju škodljive embalaže. Plastenkam so rekli »NE«. Velika dodana vrednost projekta je tudi izmenjava izkušenj na mednarodni ravni in predstavitev primerov dobrih praks. Ob tej priložnosti čestitam vsem dijakom in njihovim mentorjem. Vseh teh rezultatov seveda ne bi bilo brez znanja, pridobljenega na izobraževalni platformi, tako za učitelje kot za dijake. Hvala, ker ste nas sprejeli med aktivne udeležence projekta.«

Naša dijaka Nikolina Lazarević in Erazem Jug sta na konferenci sporočila: »Najprej bi se želeli zahvaliti organizatorjem projekta za skupno srečanje. Prav tako se želimo zahvaliti našim učiteljem in vsem, ki so sodelovali pri ustvarjanju našega videa. Omogočili so nam sodelovanje v projektu in za to smo jim zelo hvaležni. Spremljanje izjemnega dela drugih držav nas je resnično navdihnilo in v čast nam je biti del tega tekmovanja. Naša pot v projektu je bila zelo vznemirljiva. Skupaj smo delali, da smo rešili izzive, ki jih je postavil hotel Ribno, kar nas je zagotovo zbližalo kot tim. Ne gre samo za okoljska vprašanja, ampak tudi za dobrobit družbe in poslovanja. Naučili smo se tudi, kako narediti video, načrtovati projekt in reševati težave kot tim. S tem smo razvili veščine, ki nam bodo po našem mnenju zelo koristne v prihodnosti. Te vključujejo inovativno razmišljanje, komunikacijske veščine, etično odločanje, sodelovanje in celo veščine vodenja. Z razumevanjem problema smo ugotovili, da lahko veliko naredimo za okolje, kako biti prijazen do okolja,  slediti trendu Zero Waste in ohranjati Zemljo čisto. Pri temi Zero Waste je pomembno omeniti, da se celotna občina Bled trudi biti del tega tako kot hotel Ribno. Iskreno nas je poslovanje z načinom Zero Waste presenetilo in razveselilo, zato se počutimo počaščene, da smo ga lahko predstavili v našem videu. Ta projekt je bil za nas velika učna izkušnja. Kar pa je najpomembnejše, sodelovanje pri tem projektu nam je dalo občutek dosežka. Skupaj smo naredili nekaj pomembnega in vzpodbudnega, in to je neverjeten občutek. Hvala še enkrat vsem. Upamo, da boste uživali v videu tako, kot smo mi uživali ustvarjati.«

Priprave na tekmovanje so potekale v dveh delih. V prvem delu so dijaki na podlagi pridobljenega znanja z evropske spletne učne platforme CSR in Class in dobre prakse lokalnega Zero Waste hotela Ribno ter zastavljenega poslovnega izziva sestavili scenarij za videoprikaz inovativnih idejnih rešitev in ga prevedli v angleški jezik. V drugem delu so obiskali Zero Waste hotel Ribno in v sodelovanju z vodjo trženja, mentorji in dijaško tehnično podporo posneli prizore družbeno odgovornih rešitev v angleškem jeziku. Nato so sodelovali s tehnično dijaško ekipo pri obdelavi videoposnetkov in skupaj pripravili triminutni posnetek. Sodelujoči dijaki so bili Iza Lavtar, Nikolina Lazarević, Erazem Jug, Peter Jemec, Urška Pirc, Tevž Smolnikar, Matevž Dermota in Benjamin Lopič.

Sodelujoči mentorji: Irena Papac, Katja Komljanec, Marja Podjed, Juš Hrastnik, Primož Zorko, Ksenija Lipovšček in Katarina Strgar, vodja trženja v Zero Waste hotelu Ribno.

Mednarodna tekmovalna komisija je bila sestavljena iz dvanajst članov, iz vsake države trije predstavniki (šola, agencija, podjetje): Italija (IIS MARCO FANNO Conegliano, Regionalno združenje gospodarskih zbornic Veneto (UCV), NaturaSI/Perlage Wine), Nemčija (KKS Stuttgart, Italijanska gospodarska zbornica za Nemčijo (ITKAM), ESF Feralpi Stahl), Avstrija (IZB HAK Mürzzuschlag, Univerza uporabnih znanosti (FH JOANNEUM), Sparkasse Mürzzuschlag) in Slovenija (Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica (EGSŠ), Regionalna agencija Zgornje Gorenjske Jesenice (RAGOR), Alpine Resort Ribno).

Sprejeli smo pravilo, da je lahko vsak član komisije ocenjeval le dijaške izdelke drugih držav.

Več o tem dogodku bomo z dijaki pripravili za decembrsko oddajo na Radiu Triglav.

Irena Papac, koordinatorica in vodja CSR in Class+ na EGSŠ Radovljica

 

 

Vabimo vas, da se v torek pridružite podelitvi nagrad mednarodnega tekmovanja Erasmus+ in projekta CSR in Class+.

Dijaki srednjih šol iz Italije, Avstrije, Nemčije in Slovenije so se soočili s CSR+ izzivi in prispevali k razvoju lokalnih podjetij.

V torek, 28. 11. 2023, bo ob 11. uri potekal webinar na naslednji povezavi: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_ON0Lk0puR2a6j-lUIGDaOg

Irena Papac
Projekt CSR in Class