Spletno nasilje je zlasti med mladimi  vse pogostejši pojav. Običajno se v celoti ne zavedamo razsežnosti posledic spletnih objav.

Zato da ne postanemo žrtev spletnega nasilja v prvi vrsti lahko poskrbimo tudi sami:

Kako lahko sam preprečiš spletno nadlegovanje?

 1. Svoje telefonske številke, e-maila, naslova ne objavljaj na spletu! Če nadlegovalci ne bodo imeli dostopa do teh informacij, jih tudi ne bodo mogli zlorabiti.
 2. Vsak ne more biti tvoj spletni prijatelj! Za prijatelje v družabnih omrežjih in klepetu sprejemaj le ljudi, ki jih dobro poznaš in se razumeš z njimi.
 3. Svojega gesla ne zaupaj nikomur! Prav tako ne puščaj odklenjenega telefona ali odprtih profilov na javnih računalnikih! 
 4. Skrbi za svoj spletni ugledne pusti se slikati/snemati v vsaki situaciji, preverjaj, kaj drugi o tebi objavljajo na spletu!
 5. Upoštevaj spletni bontonV virtualnem svetu veljajo ista pravila kot v realnem svetu. Bodi tak, kot želiš, da so drugi do tebe.

Kako ukrepati v primeru spletnega nasilja?

 1. Zavedaj se, da nisi ti kriv, če te nadlegujejo! Spletno nadlegovanje je nedopustno vedno in povsod! Ne pusti se izsiljevati!
 2. Jasno postavi mejo. Zahtevaj, da storilec preneha. Povej, da ti tako obnašanje ni všeč. Poskusi odgovoriti s humorjem, to se pogosto izkaže kot uspešna strategija.
 3. Ne odgovarjaj tudi sam s sovražnostjo in žalitvami. To po navadi dodatno spodbudi nadlegovalca in povzroči še več nasilja. Blokiraj pošiljatelja!
 4. Shrani sporočilo, naredi zaslonsko sliko klepeta, profila, slike – zelo pomembno je, da imaš dokaz nadlegovanja, ko boš iskal pomoč ali želel primer prijaviti.
 5. Povej odrasli osebi, ki ji zaupaš! Pokliči Tom telefon na 116 111!
 6. Prijavi na spletni strani, v igri, na družabnem omrežju, forumu, mobilnemu operaterju …
 7. Ne bodi nema priča: ne toleriraj nadlegovanja drugih! 

Oglejte si nekatere oddaje, ki obravnavajo vzgojno problematiko.

Slika: vir: Safe.si