14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni.

Nekaj zanimivih dejstev in podatkov:

Leta 1922 sta Frederic Banting in Charles Best odkrila inzulin. 100 let po odkritju na milijone oseb po svetu še nima dostopa do potrebnega zdravljenja.
Velik problem pa predstavlja trend naraščanja sladkornih bolnikov, posebej v predelih sveta, kjer ljudje živijo v izobilju in ne upoštevajo smernic vnosa zdrave prehrane in pijače. Pričakujejo, da bo do leta 2030 vsak deveti človek na svetu razvil simptome te življenjsko ogrožujoče bolezni.
Poznamo tip 1 in tip 2 sladkorne bolezni. 90 % pacientov trpi za tipom 2, simptome razvijejo pozneje v življenju. 5 do 10 % pa za tipom 1, ki se imenuje tudi juvenilni diabetes. Prizadene otroke oz. mlajše ljudi, pojav bolezni je hiter in se ga ne da spregledati, potrebno je takojšnje nadomeščanje hormona inzulina.
V Sloveniji deluje preko 40 društev, ki ozaveščajo o hudih posledicah sladkorne bolezni, kot so: okvara vida, diabetično stopalo in amputacije, srčna in možganska kap, odpoved ledvic, depresija …

Nasveti našim dijakom, ker zdravje ni nekaj samo po sebi umevnega:

a) zdrava prehrana (zdrav polnozrnat zajtrk, vnos lokalno pridelane hrane polne z antioksidanti, minimalen vnos nasičenih maščob, uživanje Omega 3 in 6 maščob)

b) pitje vode iz pipe namesto pitja sladkih pijač iz plastenke

c) redna telesna aktivnost

č) uravnavanje zdrave telesne teže

Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje!