Dijaki 3. g na obisku v Infocentru Triglavska Roža Bled in protokolarni Vili Bled

V sredo, 22. 6. 2022, smo bili dijaki 3. g in profesorici Irena Papac in Francka Ropret na strokovni ekskurziji. Obiskali smo Infocenter Triglavska Roža Bled, kjer nam je v. d. direktorice Romana Purkart iz JZ Turizem Bled predstavila razvoj trajnostnega turizma na Bledu. Poudarila je, da je trajnostni turizem pot na dolge proge, saj je potrebno najprej nagovoriti lokalne prebivalce za izvajanje dobrih praks, nato zaposlene v javnem zavodu in turiste ter na koncu vladne organizacije. Pojasnila je slogan »Bled je podoba raja«. Bled je vodilna alpska destinacija in je član združenja Julijske Alpe, v okviru katerega se izvajajo skupne promocijske aktivnosti pod enotno blagovno znamko Julijske Alpe. Bled je v združenju Alpine Pearls od leta 2008 s ciljem ustvariti trajnostna počitniška doživetja, ki bi vključevala okolju prijazno mobilnost. Bled je od leta 2015 pridružen skupnostim na poti družb brez odpadkov, ki so se odločile slediti Zero Waste konceptu in od leta 2018 zlata destinacija zelene sheme slovenskega turizma, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Pod skupno kolektivno blagovno znamko Bled Local Selection promovira in prodaja svoje prehrambne in rokodelske izdelke, s katerimi si lahko kupci zagotovijo skrbno pridelane in certificirane pridelke oz. izdelke z lokalno dodano vrednostjo. Blagovna znamka BLS spodbuja inovativnost in podjetnost lokalnega prebivalstva pri ustvarjanju lokalnih, avtentičnih zgodb in visokokakovostnih produktov. Dijake je spodbudila k trajnostnem razmišljanju z vprašanji o vzroku cvetenja alg v Blejskem jezeru, poznavanju brezplačne naravne ekološke kozmetike v Grajskem kopališču, pomoči kopalcem s projektom ASK ME (študentka in upokojenka brezplačno informirata turiste in jih prijazno pozivata k spoštovanju bontona), namenu količkov z vrvmi na zelenicah ob jezeru, pomenu kočij, pleten, pohodnih in kolesarskih poti, zakaj je enodnevni turist najdražji, zakaj bi morala biti cena originalne blejske kremne rezine v restavraciji ob jezeru (6 EUR) dražja, v čem je bil problem odlaganja »azijske« plastike, korist uvedbe pitnikov, problematiki množičnih prireditev ob jezeru, krožnem gospodarjenju v projektu Škart, severne in južne obvoznice, kolesarski stezi Bled-Bohinj, o bontonu domačih in tujih turistov in pozvala ambasadorje, dijake in njihove bližnje, kot domačine ali turiste, za uporabo brezplačnega trajnostnega prevoza (»Hop on, Hop off« bus) v mesecu juliju in avgustu ter jih spodbudila k razmišljanju o družbeno odgovornem odnosu do ljudi z zelo poučno zgodbo, ko je turist nagovoril znanega blejskega vrtnarja, dr. Jana Bizjaka, pri delu v parku: »Če bi ti študiral, ti ne bi bilo treba sedaj pleti vrtnic!« Dijake je pozvala h grajenju prihodnosti z majhnimi koraki pri trajnostnem razvoju, da ne bo prepozno, ko bo nujen »velik korak«.

Po živahnem sprehodu ob Blejskem jezeru smo prispeli do mirnega predela tik ob jezeru, kjer smo obiskali Vilo Bled, očarljivi butični historični hotel, obdan z veličastnim parkom in najlepšim pogledom na Blejsko jezero. Vila Bled, nekdanja predsedniška rezidenca, je danes protokolarni objekt, s katerim upravlja JGZ Brdo in je izjemno prizorišče tudi za elegantne poslovne in osebne dogodke, znano po vrhunski kulinariki. V letu 2020 je Vila Bled po izboru portala Trip Advisor ponovno uvrščena na prvo mesto med najboljšimi hoteli v Sloveniji. Po prijaznem sprejemu z osvežilnimi sokovi nas je sprejela direktorica Mateja Golja in nam prijazno predstavila zgodovino objekta ter razkazala določene protokolarne prostore. Sledila je vrhunska predstavitev protokolarnega obeda in bontona, nato pa se je nekaj pogumnih dijakov preizkusilo v veščinah strežbe ob takem dogodku. Direktorica in protokolarni natakar sta dijake pohvalila za odlično sodelovanje, dogovorili smo se tudi za nadaljevanje našega sodelovanja. Po uradnem zaključku smo se z nekaterimi dijaki udeležili »protokolarnega« kosila, okusili sožitje okusov izbranih jedi v štirih hodih in doživeli strežbo najboljših natakarjev po pravilih protokolarnega obeda. Izjemen dogodek nam bo ostal v zelo lepem spominu, želimo pa si, da bi v bodoče tudi drugi dijaki in sodelavci EGSŠ občutili tako lepo doživetje.

Irena Papac, prof.

Foto: Rožle Pajntar, 3. b