V petek, 28. 1. 2022, nas je na povabilo profesorice Maje Najdič obiskal mag. Kolja Saksida. Za dijake 3. letnikov MT je imel predavanje na daljavo in predstavil svoja dela. 

Kolja je magistriral na švicarski univerzi ECAL (University of Art and Design, Lausanne). S filmom se ukvarja interdisciplinarno, predvsem pa kot režiser, producent in pedagog.  

Njegova lutkovna animirana serija Koyaa je bila prvič predvajana na slovenski nacionalni televiziji v sezoni 2005. S številčno ekipo je realiziral kratki lutkovni animirani film Mulc – Frača. Njegovi kratki filmi so bili prikazani na več kot 250 mednarodnih festivalih in drugih prizoriščih.  

Kot producent svoje aktivnosti usmerja tudi v razvoj in realizacijo idej drugih avtorjev in poskrbi, da iz začetnega sinopsisa nastane avtorski animirani film v tehniki stop animacije ali v 2D tehniki. Animirane filme in serije soustvarja v sodelovanju s številnimi domačimi in tujimi umetniki, soustvarjalci, partnerji in koproducenti. V zadnjih letih je kot producent poskrbel za realizacijo animiranih filmov Slovo, Liliana. Trenutno nastaja v njegovi produkciji animirani film (Ne)zaželene reči: Včerajšnji časopis. Film bo del mednarodnega celovečernega omnibusa, realiziranega v tehniki stop animacija. 

Kot urednik in soavtor besedil je sodeloval pri nastanku Animirajmo! – priročniku za animirani film v vrtcih in šolah (Zavod RS za šolstvo, 2016). 

Kot mentor in producent vodi delavnice animiranega filma in usposabljanja za otoke, mladino in odrasle. Kratki animirani filmi, ustvarjeni na delavnicah, prejemajo številne nagrade doma in v tujini. Kolja je docent za področje animiranega filma na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici. 

Kolja je član združenja European Film Academy, član društva slovenskega animiranega filma (D:SAF!) in član društva avdiovizualnih producentov Slovenije (DAVP) in ustanovitelj produkcijske hiše ZVVIKS (zvviks.net). 

 

Maja Najdič, mentorica