V letošnjem letu obeležujemo 30. obletnico samostojnosti naše države in tako sem v torek, 19. 10. 2021, pri sklopu OIV (aktivno državljanstvo) obiskal razred 2. b. Tam sem predstavil kakovost življenja v Sloveniji.  Za uvod smo si skupaj ogledali video Slovenija, moja dežela, s katerim sem hotel dijake 2. b vzpodbuditi k razmišljanju, zakaj smo lahko zadovoljni z življenjem v Sloveniji. Kasneje smo si – podobno, kot to delajo pri Mercerjevi lestvici merjenja kakovosti življenja v mestih – ogledali dejavnike kakovosti življena v Sloveniji, tako pozitivne kot negativne.

Na koncu predstavitve so dijaki 2. b morali sami dopolniti izjavo Zadovoljen/Zadovoljna sem, da živim v Sloveniji, ker …, kjer so podali svoje razloge za zadovoljstvo z domovino. Tako smo skupaj ugotovili, da življenje v Sloveniji ni tako slabo oziroma daleč od tega.

Tu pa so nekateri odgovori dijakov:

Zadovoljen Zadovoljna sem z življenjem s Sloveniji, ker:

  • ni nasilnih vojn
  • imam svobodo in mir
  • odraščam v mirnem okolju in v preglednem sistemu
  • se tu počutim varnega, ker je tu mir in je lepo. Ker sem svoboden.
  • ker imamo brezplačno šolstvo in zdravstvo. Ni vojn in pogoji za življenje so dobri. Imamo lepo naravo. Država je majhna, v uri in pol lahko obiščeš hribe ali pa se pelješ do morja.

 

 

Tristan Grašič, 2. g

Fotografija: arhiv Studia Marketing

Marja Podjed, mentorica