Pika Polona Horvat, dijakinja 2. a, je sodelovala na Vurnikovem natečaju 2020 in prejela prvo nagrado. Za natečaj so morali fotografirati dela Ivana Vurnika in Helene Kottler Vurnik. Pika si je izbrala Vurnikovo hišo v Ljubljani, Brezjansko cerkev in oltar z štirimi evangelisti. Podelitev je potekala v ponedeljek, 1. 6. 2020, v Radovljiški graščini. V žiriji so bili Miran Kambič, arhitekt in fotograf, Jasim Suljanović iz Fotografskega društva Radovljica, in Vesna Kamin Kajfež iz Centra arhitekture Slovenije. Pri podelitvi priznanja je gospa Kajfež rekla, da Pika v tej kategoriji nima konkurence.

Nagrajeni sta bili dve sliki, oltar in Vurnikova hiša. Prvo mesto na tem natečaju je osvojila že drugič.

 

Razstava bo v Radovljici v avli Radovljiške graščine na ogled od 1. do 30. junija 2020, dostopna pa bo tudi na spletni strani.

Vurnikovi dnevi vsako leto obeležujejo spomin na arhitekta in radovljiškega rojaka Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in tam leta 1971 tudi umrl. Poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija velja za utemeljitelja slovenske moderne arhitekture in urbanizma, zaslužen pa je tudi za ustanovitev Oddelka za arhitekturo na Tehniški fakulteti v Ljubljani. Ustvarjal je v času secesije in ekspresionizma, večino del v sodelovanju s svojo ženo, slikarko in oblikovalko Heleno Kottler Vurnik.

Letošnji Vurnikovi dnevi bodo od 1. do 30. junija. Zaradi trenutnih razmer v Sloveniji bo del prireditev na spletu, vse razstave pa bodo na ogled na posameznih lokacijah in razstaviščih kot tudi na spletni strani www.centerarhitekture.org. Vsi videoposnetki in razstave bodo dostopni tudi na Facebook strani Centra arhitekture Slovenije.

 

Iskrene čestitke!

 

Ana Hlebanja