Z dijaki 4. g smo si na daljavo ogledali posnetek predstave Kralj na Betajnovi, ki je bila premierno uprizorjena v SNG Drama v Ljubljani že februarja 2014. Dramsko besedilo je leta 1901 napisal Ivan Cankar, režiser Eduard Miler pa je osrednji vlogi namenil Jerneju Šugmanu in Vladimirju Vlaškaliću.

V središču drame Kralj na Betajnovi je fabrikant, mogo­tec in kandidat za poslanca Jožef Kantor: povzpetnik, egocen­trik, manipulant, nasilnež, oblastnik, materialist … Podkupo­vanje, umazan lobizem in spletke so temeljni načini za dosego cilja, ko pa ti ne zadostujejo, je tudi umor sredstvo, po katerem rad poseže Kantor. Čeprav vsi vedo za Kantorjeve zločine, si nihče ne upa pokazati s prstom  nanje. Nasprotno,  Kantor je vodja, je kralj na Betajnovi in vzbuja strahospoštovanje. Betajnova si zaradi svojega hlapčevskega duha ne zasluži nič boljšega. Jožef Kantor je tisti, ki bo Betajnovo vodil ali pokon­čal, in to visoko poslanstvo mu izroča v roke sama Betajnova.

Hvala gledališču, da je maturantom omogočilo ogled posnetka preko kanala Youtube v štirih možnih terminih. Predstava bo vsekakor nadgradila razumevanje dramskega besedila našega največjega slovenskega dramatika.

Veselimo se, da si bomo kmalu ogledali še Hlapce!

Ana Hlebanja, mentorica

Fotografija: Peter Uhan