Na ekskurzijo v Francijo smo se odpravili takoj po zaključku šolskega leta. Dijaki kranjske gimnazije so s poukom zaključili v ponedeljek, 24. junija, zato je bil odhod v državo, slavno po rogljičkih, ocvrtem krompirčku (po nekaterih virih so ga ukradli Belgijcem), makronih, tednu mode in še čem, ob 23. uri.
Čeprav spanje na avtobusu ni najbolj udobna aktivnost, smo se polni energije odpravili v Chamonix. To je žepno, predvsem turistično usmerjeno mesto, ki leži pod Mt. Blancom. Načrtovano je bilo, da bi se z gondolo povzpeli na hrib, ki leži nasproti najvišjega vrha Evrope, vendar smo se zaradi vremenskih razmer premislili.
Naš naslednji postanek je bil v mestu Annecy, kjer smo preostanek dneva preživeli ob velikem jezeru.
Naslednji dan smo se povzpeli na ugasli ognjenik v Centralnem masivu, ki je zaradi starosti in razpadanja kamnin cel poraščen z gozdom in travo.
Nadaljevali smo po dolini reke Loare in si ogledali največkrat slikani grad Chenonceau na reki Cher ter Chambord v prej omenjeni dolini. Chambord ni bil nikoli stalno poseljen, saj je bil zgrajen izključno kot lovska rezidenca. Znan je predvsem po tem, da so bile v njem med 2. svetovno vojno shranjene slike iz Louvra.
Tretji dan je bil namenjen ogledu prestolnice. V Pariz smo prispeli pozno dopoldan in imeli voden ogled vseh pomembnejših znamenitosti, kot so Slavolok zmage, Elizejske poljane, trg Concorde, Petit in Grand Palais, Aleksandrov most in ostanki Notre Dame (v prevodu cerkev Naše Gospe). Zraven smo za osvežitev spomina imeli še mini učno uro zgodovine Francije in samega Pariza. Na Eifflov stolp smo se povzpeli proti večeru in ob pol desetih skočili še na ladjico po Seni, da smo videli mesto še z druge perspektive.
Zadnji dan smo si organizirali sami. V enem dnevu smo usvojili pariški metro, si ogledali muzej Louvre, katerega ogled imamo vsi člani EU stari do 26 let zastonj, spili preveč pijač v poslovalnicah verige Starbucks in si ga še kako drugače organizirali, da nam bo za vedno ostal v spominu.

Nina Zrimšek, 3.  g