TVU2022-05-31T08:50:04+02:00

Teden vseživljenjskega učenja 2022

Teden vseživljenjskega učenja (TVU), ki letos poteka od 9. 5. do 12. 6. 2022, je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi in izven meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost in pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’.

Vse dejavnosti si lahko ogledate med dogodki na šolski spletni strani.

Vljudno vabljeni!

Eva Žganjar, vodja TVU na EGSŠ

Snemanje oglasov in prenos videa v živo

V sredo, 25. 5 2022, smo imeli 3. MT in 3. EG predavanje, kako posneti oglas in oddajati v živo. Predaval nam je Luka Zavodnik. Predstavil nam je, kako se je naučil vsega tega, kako se vključiti v projekt, kaj vse je potrebno za tak projekt in spomnil na vse napake in izzive, ki se ti lahko pripetijo med izvajanjem projekta. 

Poudaril je tudi, da ko dobimo priložnost za tak projekt, da nikoli ne smemo reči ne in moramo vedno reči da.  

Pokazal nam je veliko slik in posnetkov s projektov, v katerih je bil udeležen. 

Zapisal: Tim Kristanec, 3. b 

Fotografije: Rožle Pajntar, 3. b

Potopisno predavanje o Azorih

O lepotah slikovitega otočja v Atlantskem oceanu in izkušnjah s potovanja v času epidemije nas je seznanila gospa Milena Vrečko Tolar.

Expo v Dubaju

V petek, 27. 5. 2022, sem se na šoli udeležila predavanja o dvakratnem službenem potovanju Primoža Zorka na Expo v Dubaj. Dubaj je del Združenih arabskih emiratov, ki leži ob Perzijskem zalivu. Tam so za svetovno razstavo zgradili posebno prizorišče, ki mu pravimo Expo in je trajal šest mesecev. Na razstavišču je 192 držav postavilo svoje paviljone, kjer so predstavljali svoje države, zgodovino, ideje in zanimivosti.

Expo je bil razdeljen na tri dele. Slovenski paviljon so postavili v trajnostnem delu ob vhodu Expa. Na spodnjem dela paviljona je bilaslovenska” voda, stavba je bila poraščena z zelenjem, na katerem je bil napis I feel Slovenia, na strehi pa se je predstavljala slovenska tradicija lesa. V času predavateljevega obiska so predstavljali ljubljansko urbano regijo, Kočevsko, Belo krajino, natakanje kozarca samo z mislimi, kopijo najstarejšega kolesa, najstarejšo vinsko trto na svetu in največjo maketo čebele na svetu.

Predavatelj Primož Zorko dela na področju multimedije v športu že več kot deset let, zato je bil navdušen, ko je dobil priložnost predstaviti kolesarsko simulacijo Simathlon na samem Expu, ki deluje tako, da kolesariš na sobnem kolesu, hkrati pa se ti prikazuje pokrajina. Kolo in zaslon sta povezana preko senzorja, ki je nameščen na kolesu. Tridimenzionalno animacijo so delali v programu Unity, 360-stopinjski video pa so poskusno snemali že na šolskem EGSŠ Hekatonu. Na Expu so večinoma prikazali poti iz okolice Ljubljane. Na koncu je predavatelj organiziral še kviz, zmagovalca pa je nagradil z dubajskim kovancem (1 dirham oz. 25 c). 

Zapisala: Karin Tratnik, 2. b

Fotografije s predavanja: Rožle Pajntar, 3. b

Fotografije iz Dubaja: Primož Zorko

Prispevke uredila in zbrala: Ana Hlebanja, prof. slov.

Teden vseživljenjskega učenja 2021

Teden vseživljenjskega učenja (TVU), ki letos poteka od 9. 9. do 10. 10. 2021, je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi in izven meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost in pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’.

Vse dejavnosti si lahko ogledate med dogodki na šolski spletni strani.

Vljudno vabljeni!

Iztok Pungaršek, vodja TVU na EGSŠ

Teden vseživljenjskega učenja 2019

Teden vseživljenjskega učenja (TVU), ki letos poteka od 10. 5. do 30. 6. 2019, je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi in izven meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost in pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’.

Tudi letos bomo na EGSŠ Radovljica del tega projekta z aktivnostmi, ki bodo na naši šoli potekale od 10. do 20. maja 2019. Vse dejavnosti si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Vljudno vabljeni!

Karmen Gogala, vodja TVU na EGSŠ

Ponedeljek, 20. maja, od 14.00 do 15.00: Literarni dogodek

Suzana Tratnik je pisateljica, prevajalka in publicistka. Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada za literaturo, 2017 pa nagrado za najboljšo zbirko kratkih zgodb preteklega leta. Leta 2018 je za roman Tombola ali življenje! prejela nagrado desetnica za najboljše mladinsko delo. Njene knjige in kratke zgodbe so prevedene v več kot 20 jezikov.

Pisateljica je na naši šoli dijakom predstavila svojo knjigo Noben glas, ki so jo dijaki 1. letnikov letos prejeli v dar v projektu Rastem s knjigo.

Helena Thilakarathna Velikanje, mentorica

Petek, 17. maja, od 14.00 do 15.00: Predstavitev pesniške zbirke: Pogodba z Ničem

Naša profesorica športne vzgoje Lidija Brezavšček je tekačica maratonka, ukvarja se s potapljanjem na vdih, tenisom, smučanjem ter tekom na smučeh. Pesnjenje je njena druga strast, kar pa ne pomeni, da je zapostavljena. Piše predvsem pesmi v vezani formi s čim popolnejšo rimo, metriko in ritmom pa tudi haikuje, pesmi v prostem verzu in pesmice za otroke.

Objavlja na spletnem portalu pesem.si, kjer je od leta 2009 tudi članica uredništva. Njene pesmi so vključene v številne zbornike, v slovenske in v prevodih tudi v tujejezične revije. Kot mentorica s svojimi dijaki in dijakinjami sodeluje na številnih pesniških natečajih.

Lidija Brezavšček nam je v okviru TVU predstavila svojo pesniško zbirko Pogodbo z Ničem. Predstavitev sta s svojimi pesmimi in tudi uglasbitvami popestrili naši dve dijakinji, Laura Papler Slana in Nina Zrimšek, ter prof. Gregor Markič iz SGTŠ Radovljica.

Lidija Brezavšček, mentorica

Četrtek, 16. 5., od 14.00 do 15.00: Predstavitev pesniške zbirke Nemir

Letošnja zbirka pesmi Nemir je izbor pesmi dveh mladih ustvarjalk, Laure Papler Slana, dijakinje četrtega letnika ekonomske gimnazije, in dijakinje drugega letnika medijske usmeritve, ki se podpisuje s psevdonimom Sariqa. Avtorica ilustracij letošnje zbirke je Karin Žlebir, dijakinja četrtega letnika medijskega tehnika.

Laurine pesmi so hkrati intimistične in družbenokritične, zrele in odločne. Pesmi Laura tudi samo uglasbi in zapoje ob spremljavi klaviatur.

Pesmi Sariqe pa so zelo intimne, mračen prizvok jim daje noto skrivnosti, hkrati pa tudi notranje moči in poguma, ki mora, če ne drugače, na plan skozi verze.

Nemir, ostani v pesniških dušah, potrebujemo te!

Lidija Brezavšček, mentorica

Sreda, 15. 5. 2019, od 14.00 do 15.00: Predstavitev prakse v tujini

Dvanajst dijakov medijske smeri se je s pomočjo projketa Erasmus+ letos udeležilo praktičnega usposabljanja na delovnem mestu v portugalskem mestu Braga. Predstavili so nam svojo izkušnjo na tritedesnki praksi v tujini.

Helena Thilakarathna Velikanje, vodja projekta mobilnosti Erasmus+

Sreda, 15. 5. 2019: Delavnice za projekt CSR in Class

Na šoli v sklopu projekta CSR in Class gostimo partnersko šolo HAK Mürzzuschlag. Dijaki naše in gostujoče šole so sodelovali v različnih delavnicah:

  • učenje slovenskih besed,
  • primerjava slovenskega in avstrijskega šolskega sistema,
  • delavnica tiskanja in izdelava različnih etiket,
  • računalniške igre,
  • izdelava videoposnetkov …

Po opravljenih delavnicah so v angleškem jeziku svoje izdelke predstavili ostalim dijakom naše šole.

Marja Podjed, vodja projekta CSR

Karmen Gogala, vodja TVU na EGSŠ

Torek, 14. 5. 2019, od 12.30 do 15.30: Delavnica AMZS

Predstavnika Avto-moto zveze Slovenija (AMZS) sta dijakom 2. a predavala o preventivi in defenzivni vožnji, posledicah prometnih nesreč ter ustreznem ukrepanju.
Sledila je izmenjava izkušenj v prometnih nesrečah oz. pogovor o nesrečah, ki jih poznamo malce bliže. Drugi ustvarjalni del pa se je vrtel okoli samega ukrepanja ob prometni nesreči. Na to temo prav tako ustvarjamo zgodbe. Delavnica za 2. b bo potekala v juniju.

Primož Zorko, organizator delavnice AMZS

Ponedeljek, 13. 5. 2019, ob 15.00: Športne aktivnosti

Od 13. do 17. maja na šoli v sklopu projekta CSR in Class gostimo partnersko šolo HAK Mürzzuschlag in 43 dijakov. Dijaki naše in avstrijske šole so se udeležili različnih športnih dejavnosti (nogomet, košarka, odbojka). Poleg športnih iger so se preizkusili tudi v virtualnih igrah in animaciji kolesarskega simulatorja.

Marja Podjed, vodja projekta CSR, in profesorji športne vzgoje, mentorji športnih iger
Karmen Gogala, vodja TVU na EGSŠ

Petek, 10. 5. 2019, ob 14.30: Šolski filmski festival

Za nami je prva dejavnost in povabili smo dijake, da so sodelovali s svojimi kratkimi filmi, ki so nastali samostojno ali kot skupen projekt, doma v lastni režiji ali v sklopu šolanja na EGSŠ.

V sklopu TVU smo predvajali najboljše prispele filme različnih tematik in žanrov.

Jan Perovšek, mentor

Go to Top