Družbena odgovornost podjetij

Corporate Social Responsibility = CSR
Družbena odgovorno podjetništvo v razredu (CSR iN CLASS)

Na povabilo Razvojne agencije Zgornje Gorenjske RAGOR se je naša šola vključila v projekt Erasmus+, v katerem bodo dijaki raziskovali stanje družbeno odgovornega podjetništva v Sloveniji in na primeru izbranega podjetja iskali in predlagali rešitve za še bolj uspešno integracijo le-tega v poslovnem svetu. V projektu bodo sodelovali in se spoznavali italijanski, avstrijski, nemški in slovenski dijaki.

At the invitation of the The Development Agency for Upper Gorenjska RAGOR, our school joined the Erasmus+ project, in which students will explore the state of socially responsible entrepreneurship in Slovenia and, using the example of a selected company, will seek and propose solutions for even more successful integration of it in the business world. Italian, Austrian, German and Slovenian students will participate in the project.

ŠOLSKO LETO 2022/23

Projektni dan 3. g v projektu CSR in CLASS+

V ponedeljek, 5. 6. 2023, je na šoli potekal peti projektni dan z raziskovalno dejavnostjo v okviru evropskega projekta CSR in CLASS+ (Corporate Social Responsibility in Class+), ki je sofinanciran iz programa Erasmus+. Sodelujemo srednje šole in agencije iz Avstrije, Italije, Nemčije in Slovenije, iz Slovenije RAGOR Jesenice in EGSŠ Radovljica.

V prvem delu projektnega dne so dijaki proučevali modul Socialne inovacije, reševali kvize in nalogo pri Operacijah, povezano s predlogi socialnih inovacij v podjetjih Domel, Hotel Ribno in NGEN, nato pa so v timih predstavili predloge pod mentorstvom prof. Marje Podjed. Nato so v timih predstavili naloge pri modulu ESG o primerih dobre prakse za primera Domel in Zavarovalnica Triglav pod mentorstvom prof. Katje Komljanec. Sledilo je reševanje in predstavitev nalog o deležnikih pri modulu CSR za primere BASF, Domel, Hotel Ribno in NGEN pod mentorstvom prof. Irene Papac.

V drugem delu projektnega dne je potekala predstavitev poslovnega modela, s katerim bodo dijaki pripravili predstavitve poslovnih izzivov, model je predstavila Jasmina Bagar iz RAGOR-ja. Podjetja Domel, Hotel Ribno in NGEN so dijakom pripravili poslovne izzive. Dijaki so oblikovali time, v katerih bodo pripravili rešitve zastavljenih izzivov.

Več o evropskem projektu CSR in CLASS+ na spletni strani: https://csrinclass.com/.

Irena Papac, mentorica projektnega dne CSR

DOMEL, Ribno Alpine Resort in NGEN Žirovnica se predstavijo dijakom 3. g EGSŠ

V ponedeljek, 29. 5. 2023, je podjetje DOMEL iz Železnikov odprlo vrata proizvodnje dijakom 3. g,  profesoricama Ireni Papac in Marji Podjed. Sprejela nas je ga. Romana Vodenik Markelj, vodja kadrovskega oddelka, tehnologa pa sta ob vodenem ogledu proizvodnje in montaže razložila celoten proizvodni proces.

Nato smo obiskali hotel Ribno Alpine Resort. Po sprejemu nam je ga. Špela Kavčič, vodja prodaje, predstavila delovanje edinega Zero Waste hotela v Sloveniji. Popeljala nas je po glampingu in hotelu,  pogostila s svežimi rogljički in sokovi ter dijakom zastavila poslovni izziv.

V sredo, 17. 4. 2023, pa smo obiskali podjetje NGEN v Žirovnici. Sprejel nas je direktor Roman Bernard in s sodobno tehnologijo prepričljivo predstavil podjetje ter novejše trende zelene tehnologije, prikazal trgovanje z energijo in poslovne prostore ter pripravil poslovni izziv za dijake.

Namen obiskov treh podjetij je spoznavanje praks družbene odgovornosti podjetij, po proučitvi njihovih trajnostnih poročil in učne platforme v okviru evropskega projekta CSR in CLASS.

Podjetja so dijakom zastavila poslovne izzive in ponudila možnosti odgovarjanja na vprašanja dijakov, ki se jim bodo porajala v času priprave študije primerov. Te študije primerov bodo ocenjene na nacionalnem nivoju. Najboljše ocenjena študija primera se bo udeležila še mednarodnega tekmovanja.

Irena Papac, mentorica

Mnenja dijakov
M. Č.: Današnji dan je bil čudovit. Obisk podjetja Domel me je navdušil s profesionalnostjo, inovativnostjo in visoko kakovostjo izdelkov. Po ogledu sem se odpravil v Hotel Ribno, kjer sem užival v udobnih sobah, s prijaznim osebjem, v čudovitem razgledu in okusni hrani.

E. J.: Domel je zanimivo podjetje, kjer smo izvedeli o ceni in času izdelave el. motorja ter procesu izdelave. Hotel Ribno mi je bil prav tako všeč, saj smo si lahko vse pogledali od bližje in videli način uporabe starega lesa in drugih naravnih materialov, poleg tega pa izvedeli, kakšen sistem imajo in kako deluje Zero Waste projekt. Obisk v NGEN-u se mi je zdel zanimiv, saj ima podjetje dobro vizijo za prihodnost in je usmerjeno v zanimivo tehnologijo, ki bi lahko v prihodnosti zelo pripomoglo k ohranitvi okolja, ne le s strani podjetji, ampak tudi vsakega posameznika.

N. P.: Ogled podjetja Domel je bil zanimiv, saj smo si ogledali proizvodnjo, kjer smo videli veliko Hi tech robotov. Ogled hotela Ribno mi je bil ljubši, saj smo si lahko tudi od znotraj ogledali glamping hiške, ki so bile opremljene z infra rdečo savno in masažno kadjo, na koncu pa nas je čakala še sladka pogostitev. Obisk podjetja NGEN je bil zelo zanimiv. S preprostimi videi in drugim gradivom so nam predstavili njihovo zgodovino, njihovo vizijo ter izdelke. Direktor podjetja pa nam je na zanimiv način predstavil glavni motiv podjetja, ki je decentralizacija elektrike.

U. P.: Današnji dan mi je bil všeč. V Domelu smo lahko videli njihovo proizvodnjo in stroje, s katerimi rokujejo, mi je pa bil boljši ogled hotela Ribno, saj so bili bolje organizirani pri predstavitvi in bili bolj prijazni ter nam na koncu ogleda ponudili še malico. Obisk podjetja NGEN mi je bil zelo zanimiv, saj nam je gospod predstavil svoje lastne izkušnje ter mnenja o nastanku podjetja in ideje. Na koncu so nam pokazali še nekaj svojih poslovnih prostorov, tako da smo lahko videli, kje delo poteka.

Z. R.: Izkušnja se mi je zdela zanimiva in koristna, saj sem si lahko v živo ogledala, kako poteka delo v proizvodnji, v hotelu Ribno pa so nam razkazali okolico hotela in tudi njegovo notranjost, ki se mi je zdela zelo lepa, izvedela pa sem tudi nekaj novih stvari glede Zero Waste in kako lahko iz starega lesa naredimo nekaj čisto novega. Všeč mi je bilo tudi podjetje NGEN, ki smo ga obiskali v Žirovnici. Imajo zelo privlačno urejeno notranjost pa tudi sama predstavitev podjetja je bila zelo dobro izvedena, saj so nam predvajali kar nekaj posnetkov o podjetju in sem si tako lahko vse veliko lažje predstavljala.

J. K.: Ogled Domela je bil zanimiv, saj smo si ogledali proizvodnjo in videli podjetje od znotraj, Hotel Ribno pa je bil zelo lep, osebje pa je bilo zelo prijazno in hiške so bile presenetljivo lepe.

I. L.: Podjetji sta mi bili zanimivi, v splošnem pa mi je bil Hotel Ribno bolj všeč, saj delujejo bolj v povezavi z naravo in se res zavzema za trajnostni razvoj, kar smo lahko tudi videli.

P. J.: Ogled Domela in Hotela Ribno je bil zelo prijeten projekten dan, saj smo imeli to srečo, da smo si lahko od blizu ogledali moderno avtomatizirano proizvodnjo izdelave elektro motorjev in se marsikaj novega naučili, v Hotelu Ribno pa se bile najbolj zanimiva stvar glamping hiške, ki spadajo k eko hotelu. Všeč mi je njihov Zero Waste način.

N. L.: Ekskurzija mi je bila všeč, še posebej ogled tovarne, saj smo lahko videli potek dela in sodelovanje osebja. Obisk NGEN-a mi je bil zelo zanimiv, saj so nam pri predstavitvi podjetja povedali vse, kar bi nas zanimalo in se nam prilagodili. Všeč mi je bilo to, da smo imeli med predavanjem možnost ogleda kratkih filmov, ki so nam pomagali razumeti vlogo in namen podjetja.

K. L.: Predstavitev Domela se mi je zdela zanimiva, všeč mi je bilo, kako v svoje delo vključujejo trajnostni razvoj. Bolj mi je bila všeč predstavitev hotela Ribno. Všeč mi je bilo, na kakšen način uporabljajo les in njihov način ločevanja odpadkov. Všeč mi je tudi, da se teh pravil strogo držijo in o njih ozaveščajo tudi njihove stranke. Obisk podjetja NGEN mi je bil všeč, ker so podjetje predstavili jedrnato, predstavitev pa ni bila predolga. Uporabili so tudi videoposnetke, zaradi katerih je bila predstavitev še bolj razumljiva in zanimiva. Predstavili so idejo svojega energetskega sistema, ki je osredotočen na trajnostni razvoj in ga prej nisem poznala. Pokazali so nam tudi prostore, v katerih poslujejo. Všeč mi je, da so osredotočeni na počutje delavcev in da zaposlujejo tudi mlajši kader.

T. S.: Meni osebno se je današnji izlet zdel zelo zanimiv. Bolj mi je bilo všeč obisk hotela Ribno kot pa podjetja Domel, saj je hotel Ribno nastanjen na precej lepšem kraju in je tudi lepše, so se mi pa zdele cene hotela malo predrage.

M. S.: Meni je bila zelo všeč predstavitev hotela Ribno. Malo manj mi je bila všeč predstavitev Domela, saj se ne spoznam na kovino in mi to ni zanimivo.

T. G.: Današnji dan se mi je zdel zanimiv. Lahko smo si ogledali dve različni podjetji, ki sta nam predstavili malo več o njunem delovanju. Zvedel sem tudi več o Zero Waste projektu in drugem. Dan se mi je zdel poučen. Obisk v NGEN-u je bil zanimiv ter poučen. Lahko smo si ogledali delovni prostor in spoznali vzdušje zaposlenih v podjetju. Poleg vsega pa so nam tudi predstavili svoj vidik nad trajnostjo in njihovim delovanjem v sklopu z družbeno odgovornostjo.

J. L.: Meni je bilo zelo všeč, tovarna pa se mi je zdela zanimiva in me je motivirala, da naredim šolo.

M. L.: Dan mi je bil na splošno zelo všeč. Naučila sem se veliko novih reči. Najbolj se mi je v spomin utrnil hotel Ribno prav zaradi svojih nastanitev. Obisk podjetja NGEN se mi je zdel najbolj zanimiv od vseh podjetij, saj nam je direktor podrobno predstavil nastanek in razvoj podjetja.

L. Z.2: Veliko smo se naučili, kako v okolju prijazno delovati. Predvsem mi je bila všeč predstavitev hotela Ribno, saj živim v tem kraju in je bilo lepo zvedeti nekaj novega. Ogled NGEN-a me je najbolj prepričal. Videli smo primer dobre prakse okolju prijaznega podjetja, kjer za počutje njihovih delavcev zelo dobro poskrbijo. Navdušili so me predvsem s predstavitvijo o začetnih poti tega podjetja. Zanimiva se mi zdi odločitev o lokaciji podjetja, saj ima velik doprinos k okolici Žirovnice.

K. P.: Dan mi je bil zanimiv, bolj kot Domel mi je bil všeč hotel, ker mi je bilo bolj zanimivo kot tisti stroji in tudi boljše je bilo, ker so nam zastavili izzive. Ogled NGEN-a mi je bil všeč, všeč mi je bilo, kako nam je na enostaven in kratek način povedal vse o podjetju, predvsem pa mi je bilo všeč, ko smo si na koncu še ogledali poslovne prostore

L. Z1: V podjetju Domel sem izvedela veliko novega in tudi videla, kako njihovo podjetje sploh deluje. Še bolj pa mi je bil všeč ogled hotela Ribno, ker je gospa zelo zanimivo razložila, kako hotel posluje prijazno do okolja. Ogled podjetja NGEN je bil zelo poučen in motivacijski. Lastnik je zelo dobro opisal začetke in delovanje njegovega podjetja ter kako pripomore k ohranitvi okolja.

M. K. D.: Dan je bil zelo zanimiv, še posebej ogled Domela in njihov opis o nastanku motorjev. Hotel Ribno pa je tudi zelo dobro predstavil njihove okolju naravnane in varstvene načine ter čim manjšo količino odpadkov.

Dijaki EGSŠ aktivni na evropski platformi CSR in CLASS

V torek, 4. aprila 2023, se je na šoli začelo aktivno delo dijakov 3. g na evropski platformi CSR in CLASS. Dijaki 3. g so s profesorico Ireno Papac proučevali modul CSR (Corporate Social Responsibility) oz. DOP (Družbena odgovornost podjetij) in reševali kvize. Testiranje platforme je potekalo že v ponedeljek, 27. marca 2023, z dijaki 4. g, ki ta teden nadaljujejo z raziskovanjem vsebin, tudi modulov Okolje, sociala in upravljanje ter socialne inovacije. Spodaj je utrinek z delavnice.

Prvo številko Glasila o aktivnostih v letošnjem projektu CSR in CLASS smo pripravili v ekipi slovenskih partnerjev, EGSŠ Radovljica in RAGOR Jesenice.

Ogledate si ga lahko na spletni povezavi: https://online.fliphtml5.com/lqrex/npai/.

Irena Papac, mentorica delavnice Družbeno odgovorno podjetništvo (CSR)

Radijska oddaja o projektu CSR IN CLASS+

Radijska oddaja na Radiu Triglav Jesenice v nedeljo, 19. 3. 2023, ob 14. uri

Snemanje 16. 3. 2023 

 

Spoštovani poslušalci in poslušalke, v naslednjih minutah bomo z vami dijaki Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica. V oddaji se bom pogovarjala z dijaki in profesorji, ki sodelujejo pri projektu CSR in Class+, nato pa še z dijaki 4. letnikov medijske smeri, ki so sodelovali z Varno hišo Gorenjske.

Vabljeni k poslušanju posnetka.

.

Besedilo na posnetku:

Projekt CSR in Class+ na naši šoli povezuje profesorje več smeri. Izvajajo ga profesorice ekonomskih predmetov v sodelovanju s profesoricama angleščine in sociologije, vključeni pa so dijaki programa ekonomske gimnazije.

Na povabilo Razvojne agencije Zgornje Gorenjske RAGOR se je naša šola vključila v projekt Erasmus+, katerega namen je raziskovanje stanja družbeno odgovornega podjetništva v Sloveniji in na primeru izbranega podjetja iskanje rešitev za še bolj uspešno integracijo le-tega v poslovnem svetu. Spodbuditi želijo skrb za globalna in lokalna vprašanja in dijake ozavestiti o naši osebni odgovornosti, pri kateri se začne družbena odgovornost.

V projektu sodelujejo z italijanskimi, avstrijskimi in nemškimi dijaki.

S projektom pričeli v oktobru lani. Projektni dan so začeli z osvežitvijo znanja o konceptu in ciljih trajnostnega razvoja ter družbeni odgovornosti podjetja, kar so dijaki spoznali že leto prej pri predmetih ekonomija in podjetništvo.

Dijaki so temo najprej spoznali na primeru visokotehnološkega podjetja Flawless Code, dobitnika slovenske nagrade za družbeno odgovornost Horus in preučili njihovo strategijo. Potem so s pomočjo IKT tehnologije reševali vprašanja o vrednotah,  krepitvi zavedanja o osebni in družbeni odgovornosti, razvijanju in prevzemanju odgovornosti ter o tem, kdaj posamezniki želijo oz. ne želijo spremeniti svojega ravnanja. Nato so vse to preizkusili tudi v praksi. Dijaki so iskali izzive na šoli in jih v dijaških timih proučevali ter predlagali množico rešitev, kasneje pa so jih pri predmetu podjetništvo tudi predstavili.

Projektni dan je spremljala tudi Katja Komljanec, profesorica angleščine, saj bo z dijaki nadaljevala s poglabljanjem ozaveščanja o pomenu družbene odgovornosti podjetja.

Z nami je profesorica in mentorica projekta gospa Irena Papac, ravnateljica Ksenija Lipovšček in dijaka ekonomske gimnazije Liza in Erazem, ki nam bo povedala več o tem kako so se projekta lotili.

EGSŠ že četrto leto sodeluje v evropskem projektu CSR in CLASS +, ki je sofinanciran iz programa Erasmus+. Profesorica Irena Papac, kdo vodi in kdo sodeluje v projektu?

Projekt CSR in CLASS+ vodi Italijanska gospodarska zbornica za Nemčijo s sedežem v Frankfurtu na Majni, ki povezuje štiri razvojne inštitucije;  italijansko Regionalno združenje gospodarskih zbornic Benečije, avstrijsko Univerzo uporabnih znanosti JOANNEUM iz Kopfenberga, slovensko Regionalno agencijo Zgornje Gorenjske (RAGOR) iz Jesenic s štirimi srednjimi šolami; nemško ekonomsko gimnazijo Königin Katarina iz Stuttgarta, italijansko gimnazijo »Marco Fanno« iz Conegliana, avstrijsko višjo šolo IZB HAK iz Mürzzuschlaga in slovensko šolo Ekonomsko gimnazijo in srednjo šolo Radovljica. Na šoli je v projekt vključenih 125 dijakov, 8 profesorjev in ravnateljica.

Pripravljate se na mednarodno tekmovanje v študiju primera dobre praske. Kakšni so načrti priprav?

Z dijaki ekonomske gimnazije bomo proučili tri module na CSR spletni platformi, www.csr.com, ki smo jo sooblikovali v projektu. Vsak dijaški podjetniški tim si bo izbral eno družbeno odgovorno podjetje na Gorenjskem. Podjetje bo zastavilo aktualni trajnostni izziv, dijaški timi pa mu bodo predlagali inovativne rešitve. Komisija bo izbrala zmagovalni dijaški tim v vsaki državi. Ta tim bo pripravil  video rešitev izziva v angleščini. Mednarodna komisija bo izbrala zmagovalni dijaški podjetniški tim na mednarodni ravni, nagradni sklad pa znaša 2.800 evrov. Ob tej priložnosti vabimo lokalna podjetja, da nas ali RAGOR kontaktirajo za sodelovanje.

Liza, ti si dijakinja 3. letnika ekonomske gimnazije. CSR, prevedeno pomeni družbena odgovornost podjetja. Kako posluje tako podjetje in kako dijaki povezujete znanje s projektom?

Družbeno odgovorno podjetje si prizadeva poslovati uspešno, z dobičkom in hkrati prijazno do ljudi (zaposlenih, strank, dobaviteljev, lokalne skupnosti, države) in okolja. Poskrbi za sedanje in bodoče generacije. Pri predmetu ekonomija se naučimo tržne zakonitosti, po katerih poslujejo podjetja, ki prispevajo k trajnostnem razvoju, k boljšim življenjskim razmeram. Pri podjetništvu v dijaških timih razvijamo družbeno odgovorna podjetja. V projektnem dnevu smo spoznali povezavo med osebno in družbeno odgovornostjo ter primer poslovanja podjetja Domel iz Železnikov.

Družbena odgovornost je odvisna od osebne odgovornosti. Kaj ste dijaki spoznali?

Naše ravnanje je odvisno od naših vrednot, za odgovorno ravnanje potrebuješ pravila, meje, dobre zglede; vsako tvoje dejanje ima posledice za skupnost, za katere nosiš odgovornost; prav je , da si za odgovorno ravnanje nagrajen, za neodgovorno ravnanje pa se soočiš s posledico; šola je prostor za učenje odgovornega ravnanja; družbena odgovornost te uči, kako sprejemati drug drugega in razlike med nami; odgovorno vedenje ti izboljša kvaliteto življenja, povečuje uspešnosti in družbeno blaginjo. V našem razredu smo poiskali 7 izzivov na šoli in predlagali ter predstavili rešitve tudi ravnateljici. Izzivi so bili predstavljeni na dijaški skupnosti, sledila je razprava, skupne rešitve so bile predstavljene vsem dijakom na šoli.

Kaj pa ste ugotovili za podjetje Domel iz Železnikov v projektnem dnevu?

To podjetje je globalni razvojni dobavitelj energetsko učinkovitih elektromotorjev, vakuumskih motorjev, puhal in komponent. Po timih smo proučili trajnostno poročilo in ugotovili, da razvijajo izdelke z nižjo težo in manjšo porabo materiala, kar zmanjšuje ogljični odtis; uporabljajo povratno embalažo; veliko pozornosti posvečajo pridobivanju mladega kadra (štipendije, vajeništvo, študentsko delo); so invalidom prijazno podjetje; kupci izkazujejo zaupanje že več kot 50 let; imajo več kot 50 % slovenskih trajno kakovostnih dobaviteljev.

V drugem delu projektnega dne smo se, na povabilo agencije RAGOR, udeležili okrogle mize o družbeni odgovornosti na Jesenicah. Predstavili so nam sodelovanje agencije, šole in podjetja Domel v projektu CSR IN CLASS, stanje družbene odgovornosti podjetij v Sloveniji je predstavila direktorica IRDO, predstavnici podjetja Domel pa sta nam predstavili nekaj trajnostnih in inovativnih rešitev ter njihov odgovoren odnos do zaposlenih. Na koncu smo lahko zastavljali vprašanja.

S profesorico Marjo Podjed ste izvedli na šoli spletno anketo o vsakdanjem ravnanju mladih v zadnjih štirinajstih dneh, kot je npr. skrb za ohranjanje okolja, izboljšanje kakovosti medčloveških odnosov, pomoč v lokalni skupnosti in širše. Erazem, kaj ste ugotovili?

Z anketo smo ugotovili, da so razlike v vsakdanjem doprinosu k družbeni odgovornosti med dijaki in osnovnošolci majhne, a vseeno opazne. Tako dijaki, kot osnovnošolci največ pripomorejo pri skrbi za ohranjanje okolja, velikih razlik nismo opazili niti pri medčloveških odnosih. Največje razlike se pojavljajo pri doprinosu k lokalni skupnosti, kjer so bili dijaki bolj aktivni kot osnovnošolci. S to anketo smo v bistvu ugotovili, da se dijaki dobro zavedajo pomena skrbnega ravnanja z okoljem in dobrih medčloveških odnosov. Vidimo, da kljub  temu, da smo mladi, lahko na mnogih področjih pripomoremo k družbeni odgovornosti, le aktivno moramo pristopiti k reševanju izzivov.

Z nami je tudi ravnateljica Ksenija Lipovšček, ki nam bo povedala še svoje doživljanje projekta.

Zakaj so po vašem mnenju takšni projekti pomembni?

Vključevanje v projekte je za šolo priložnost, da vnesemo spremembe v šolski kurikulum. Gre za ozaveščanje o ciljih projekta in pa, kako jih bomo uresničevali na vseh ravneh. Nalogo smo začeli z razredom 3. g, torej ekonomska gimnazija, ideje pa bomo razširjali tudi na ostale, predvsem ekonomske razrede, želimo pa tudi, da bi v razredih, torej drugih programov, dijaki razumeli, spoznali koncept, razumeli in delovali v skladu s to idejo. Na tem mestu bi želela poudariti, da ne gre zgolj za idejni koncept, temveč za način našega delovanja, doseči želimo predvsem spremembe naravnih vrednot, to pa je dolgotrajen proces. Gre za odgovorno ravnanje vsakega izmed nas in to v različnih vlogah, tako v privatnem življenju kot tudi na profesionalnem področju. Projekt bo predstavljen tudi na 24. državnem tekmovanju srednješolcev iz znanja ekonomije, gospodarstva in finančne matematike, ki bo potekalo na naši šoli v petek, 14. aprila 2023. Vse spremljajoče dejavnosti pa bodo potekale v duhu trajnostnega razvoja in odgovornega ravnanja

Najlepša hvala za vse odgovore. Želimo vam uspešno proučevanje družbeno odgovornih podjetij in inovativnih trajnostnih rešitev izzivov še naprej.

Prevod v angleščino: RADIO SHOW ABOUT CSR IN CLASS+ PROJECT
Radio broadcast on Radio Triglav Jesenice on Sunday, March 19, 2023 at 2 p.m.
Recording 16. 3. 2023

Dear listeners, in the next few minutes you will be joined by students of the Radovljica Economic Gymnasium and Secondary School (EGSŠ Radovljica). In the show, I will talk with students and professors who participate in the CSR in Class project, and then with students of the 4th year of the media major who worked with the Gorenjska Safe House (Varna hiša Gorenjske) .
You are welcome to listen.

The CSR in Class+ project at our school connects professors from several subjects. It is carried out by professors of economic subjects in cooperation with professors of English and sociology. The students who participate in the project are students of the grammar school of economics.

At the invitation of the Development Agency of Upper Gorenjska RAGOR, our school joined the Erasmus+ project, the purpose of which is to research the state of socially responsible entrepreneurship in Slovenia and, on the example of a selected company, find solutions for even more successful integration of it in the business world. They want to encourage concern for global and local issues and make students aware of our personal responsibility, where social responsibility begins.
Italian, Austrian and German students participate in the project.

The project started in October last year. The first project day began with a refresher on the concept and goals of sustainable development and corporate social responsibility, which the students learned a year earlier in the subjects of economics and entrepreneurship.

The students first learned about the topic through the example of the high-tech company Flawless Code, winner of the Slovenian Horus social responsibility award, and studied their strategy. Then, with the help of ICT technology, they solved questions about values, strengthening awareness of personal and social responsibility, developing and assuming responsibility, and when individuals want or they don’t want to change their behavior. Then they tested all this in practice. Students looked for challenges at school and studied them in student teams and proposed a multitude of solutions, and later presented them in the course of entrepreneurship.

The project day was also monitored by Katja Komljanec, professor of English, as she will continue with the students to deepen awareness of the importance of corporate social responsibility.

With us is the professor and mentor of the project Ms. Irena Papac, the principal Ksenija Lipovšček and two students of the grammar school of economics Liza and Erazem, who will tell us more about how they tackled the project.

For the fourth year, EGSŠ has been participating in the European project CSR in CLASS+, which is co-financed by the Erasmus+ program. Professor Irena Papac, who is the leader and who participates in the project?

The CSR and CLASS+ project is led by the Italian Chamber of Commerce for Germany, based in Frankfurt am Main, which connects four development institutions; the Italian Regional Association of Chambers of Commerce of Veneto, the Austrian University of Applied Sciences FJ JOANNEUM from Kapfenberg, the Slovenian Regional Agency of Upper Gorenjska (RAGOR) from Jesenice with four secondary schools; the German economic high school Königin Katarina from Stuttgart, the Italian high school “Marco Fanno” from Conegliano, the Austrian high school IZB HAK from Mürzzuschlag and the Slovenian Economic Gymnasium and Secondary School Radovljica. At the school, 125 students, 8 professors and the principal are involved in the project.

You are preparing for an international good practice case study competition. What are the preparation plans?

With the students of the grammar school of economics, we will study three modules on the CSR online platform CSR in Class – CSR in class+, which we co-created in the project. Each student entrepreneurial team will choose one socially responsible company in Gorenjska. The company will set a current sustainability challenge, and student teams will propose innovative solutions. The committee will select the winning student team in each country. This team will prepare a video solution to the challenge in English. The international jury will select the winning student entrepreneurial team at the international level. The prize fund amounts to 2,800 euros. On this occasion, we invite local companies to contact us or RAGOR for cooperation.

Liza, you are a 3rd year student. CSR in translation means corporate social responsibility. How does such a company operate and how do you as students connect knowledge with the project?

A socially responsible company strives to operate successfully, profitably, and at the same time be kind to people (employees, customers, suppliers, local communities, the state) and the environment. It takes care of current and future generations. In the subject of economics, we learn about the market laws, according to which companies operate, which contribute to sustainable development and better living conditions. In entrepreneurship, we develop socially responsible companies in student teams. During the project day, we learned about the connection between personal and social responsibility and we studied the business case of Domel from Železniki.

Social responsibility depends on personal responsibility. What did you learn?

Our behavior depends on our values, for responsible behavior you need rules, boundaries, good examples; every action has consequences for the community for which you bear responsibility; I think it’s right that you are rewarded for responsible behavior, and that you face consequences for irresponsible behavior; school is a place for learning to behave responsibly; social responsibility teaches you how to accept each other and the differences between us; responsible behavior improves your quality of life, increases performance and social well-being. In our class, we looked for 7 challenges at school and proposed and presented solutions to the principal. The challenges were presented at the student community meeting, a discussion followed, common solutions were presented to all students at the school.

What did you find out about the company Domel from Železniki during the project day?

This company is a global development supplier of energy efficient electric motors, vacuum motors, blowers and components. We studied the sustainability report in teams and found that they develop products with lower weight and less material consumption, which reduces the carbon footprint; they use reverse packaging; they pay a lot of attention to the acquisition of young personnel (scholarships, apprenticeships, student work); are a disabled-friendly company; customers have shown their trust for more than 50 years; they have more than 50% of Slovenian permanently high-quality suppliers.
In the second part of the project day, at the invitation of the RAGOR agency, we participated in a round table on social responsibility in Jesenice. We were presented with the cooperation of the agency, the school and the company Domel in the CSR IN CLASS project, the director of IRDO presented the state of corporate social responsibility in Slovenia, and the representatives of the company Domel presented us with some sustainable and innovative solutions and their responsible attitude towards employees. At the end we could ask questions.

With Professor Marja Podjed, you conducted an online survey at the school about the daily behavior of young people in the last fourteen days, such as caring for the preservation of the environment, improving the quality of interpersonal relationships, helping the local community and beyond. Erazem, what did you find out?

Through the survey, we found that the differences in the everyday contribution to social responsibility between high school and elementary school students are small, but still noticeable. Both high school and elementary school students help the most in caring for the environment, and we did not notice big differences even in interpersonal relationships. The biggest differences appear in the contribution to the local community, where high school students were more active than elementary school students. With this survey, we basically found that students are well aware of the importance of caring for the environment and good interpersonal relationships. We see that even though we are young, we can contribute to social responsibility in many areas, we just must actively approach solving the challenges.

Principal Ksenija Lipovšček is also with us, and she will tell us about her experience of the project.

Why do you think such projects are important?

Involvement in projects is an opportunity for the school to make changes to the school curriculum. It is about raising awareness of the project’s goals and how we will realize them at all levels. We started the task with the 3rd grade of the economics high school, but we will spread the ideas to all others, especially economics classes, and we also want the students in these classes, to understand, get to know the concept, and act in accordance with this idea. At this point, I would like to emphasize that it is not only a concept idea, but the way we operate. We want to achieve changes in natural values above all, and this is a long-term process. It is about the responsible behavior of each of us in different roles, both in private life and in the professional field. The project will also be presented at the 24th national competition for high school students in economics, business and financial mathematics, which will be held at our school on Friday, April 14th, 2023. All accompanying activities will take place in the spirit of sustainable development and responsible behavior.

Thank you very much for all the replies. We wish for you a successful study of socially responsible companies and innovative sustainable solutions to challenges.

Predstavitev evropskega projekta CSR in CLASS+ na informativnih dnevih EGSŠ 2023

V petek in soboto, 17. in 18. februarja 2023, so na naši šoli potekali informativni dnevi. Predstavili smo dvoletni evropski projekt CRS in CLASS+, ki na naši šoli poteka že drugič.

V delavnici Družbeno odgovorno podjetništvo (Corporate Social Responsibility) je profesorica Irena Papac po uvodnem pozdravu učencev zadnjih razredov osnovne šole in njihovih staršev kratko predstavila evropski projekt CSR IN CLASS+, kjer sodelujemo štiri srednje šole in agencije iz Avstrije, Italije in Slovenije, iz Slovenije EGSŠ Radovljica in RAGOR Jesenice. Po spoznavanju pomena osebne in družbene odgovornosti se bodo dijaki preko platforme CSR in v sodelovanju z družbeno odgovornimi podjetji pripravljali na nacionalno in mednarodno tekmovanje v študiju primera dobre prakse (Case Study), slednje pa bo potekalo v angleščini.

Dijakinji Lizi Zalokar iz 3. g oddelka ekonomske gimnazije sta poudarili, da smo v projekt vključeni, ker postaja širjenje zavesti o družbeni odgovornosti podjetij vse pomembnejša tema svetovnega gospodarstva in je zelo pomembna za našo prihodnost. Združujemo pridobljeno znanje pri različnih predmetih s projektnimi dnevi. Pri ekonomiji se naučimo, kako delujejo ekonomske zakonitosti na trgih, kje poslujejo in se razvijajo družbeno odgovorna podjetja, spodbujajo pa jih banke in države, da dosežemo trajnostni razvoj. Pri podjetništvu razvijamo dijaška družbeno odgovorna  podjetja v dijaških timih. Ker je družbena odgovornost odvisna od osebne odgovornosti, smo imeli oktobra prvi projektni dan CSR, drugi projektni dan CSR pa decembra, ko smo proučevali primer dobre prakse družbeno odgovornega slovenskega podjetja Domel iz Železnikov in se udeležili, na povabilo RAGOR Jesenice, okrogle mize o pomenu CSR in sodelovanju vseh deležnikov v projektu CSR in CLASS+.

V sodelovanju s profesorico Marjo Podjed sta dijaka Erazem Jug in Tristan Grašič iz 3. g oddelka poudarila, da k osebni in družbeni odgovornosti za dvig kakovosti življenja lahko prispevajo tudi mladi. Pripravila sta spletno anketo s šestnajstimi vprašanji o vsakdanjem ravnanju mladih v zadnjih štirinajstih dneh (skrb za ohranjanje okolja, izboljšanje kakovosti medčloveških odnosov, pomoč v lokalni skupnosti in širše). Spletno anketo sta izvedla pri dijakih v nekaj oddelkih na naši šoli. Udeleženci delavnice so rešili isti spletni anketni vprašalnik z mobilnimi telefoni preko QR kode. Dijaka sta nato komentirala rezultate ankete in pohvalila njihove prispevke k družbeni odgovornosti, saj že sedaj sodelujejo pri raznih dobrodelnih aktivnostih. Tudi naši dijaki se dobro zavedajo pomena skrbnega ravnanja z okoljem in dobrih medčloveških odnosov. Vidimo, da kljub mladosti lahko na mnogih področjih pripomoremo, le aktivno moramo pristopiti k reševanju izzivov.

Irena Papac, mentorica delavnice Družbeno odgovorno podjetništvo (CSR)

Prevod v angleščino:

Presentation of the European project CSR in CLASS+ at the EGSŠ 2023 information days

On Friday and Saturday, 17th and 18th February 2023, information days were held at our school. We presented the two-year European project CRS in CLASS+, which is taking place at our school for the second time.

In the Social Responsibility Entrepreneurship workshop, Prof. Irena Papac welcomed the students of the last grades of primary school and their parents, an gave a brief presentation of the European project CSR in CLASS+, where four secondary schools and agencies from Austria, Italy and Slovenia participate. Participants from Slovenia are EGSŠ Radovljica and RAGOR Jesenice. After learning about the importance of personal and social responsibility, through the CSR platform and in cooperation with socially responsible companies, students will prepare for the national and international competition in the study of Good Practice (Case study), which will be held in English.

Liza Zalokar from class 3. g of the economic gymnasium stressed that we are involved in the project because raising awareness about corporate social responsibility is becoming an increasingly important topic of the global economy and is very important for our future. We combine the acquired knowledge in various subjects with project days. In Economics, we learn how economic laws work in markets where socially responsible companies operate and develop and are encouraged by banks and states to achieve sustainable development. In entrepreneurship, we develop student socially responsible companies in student teams. Since social responsibility depends on personal responsibility, we had the first CSR Project day in October, and the second CSR Project day in December, when we studied the case of good practice of the socially responsible Slovenian company Domel from Železniki and attended, at the invitation of RAGOR Jesenice, a round table on the importance of CSR and the participation of all stakeholders in the CSR in CLASS+ project.

In cooperation with Prof. Marja Podjed, students Erazem Jug and Tristan Grašič from class 3. g, emphasized on how young people can also contribute to personal and social responsibility for raising the quality of life. The two students prepared an online survey with sixteen questions on the daily behaviour of young people in the last fourteen days (care for the preservation of the environment, improvement of the quality of human relations, assistance in the local community and beyond). They conducted an online survey with students in a few classes at our school. The workshop participants solved the same online survey questionnaire with mobile phones via the QR code. The students then commented on the results of the survey and praised their contributions to social responsibility, as they are already participating in various charitable activities. Our students are also well aware of the importance of careful environmental management and good human relations. We see that, despite our young age, we can help in many areas, we just need to actively approach the challenges.

Written by: Irena Papac, mentor of the socially responsible entrepreneurship (CSR) workshop

Srečanje partnerjev v evropskem projektu CSR IN CLASS+

9. in 10. februarja 2023 je potekalo prvo partnersko srečanje v živo v okviru evropskega dvoletnega projekta CSR IN CLASS+ na Univerzi uporabnih znanosti FH JOANNEUM v Kopfenbergu v Avstriji, ki smo se ga udeležili slovenski partnerji, projektna menedžerja Jasmina Bagar in Ambrož Černe iz RAGOR Jesenice ter Katja Komljanec, prof. angleščine, in Irena Papac, prof. ekonomije, iz EGSŠ Radovljica.

Projekt CSR IN CLASS+, ki ga financira evropski program Erasmus+, vodi Italijanska gospodarska zbornica za Nemčijo (ITKAM), ki povezuje Regionalno združenje gospodarskih zbornic Veneto (UCV), Univerzo uporabnih znanosti (FH JOANNEUM), Regionalno agencijo Zgornje Gorenjske (RAGOR) s srednjimi šolami KKS Stuttgart, IIS “MARCO FANNO” Conegliano, IZB HAK Mürzzuschlag in EGSŠ Radovljica.

Srečanje je bilo namenjeno pregledu rezultatov dela in načrtovanju aktivnosti e-tečajev ter zasnovi nacionalnega in mednarodnega tekmovanja v razvijanju primerov dobre prakse podjetij z evropskim CSR pristopom, ki dokazuje, da se sodobno tehnološko podjetje zanima tudi za širša družbena vprašanja in trajnostno poslovanje, skrbi za človekove pravice, skupnost, okolje in družbo, v kateri deluje. Cilji projekta so tudi izmenjava najboljših praks, sodelovanje med izobraževalnimi institucijami in podjetji, razvijanje digitalnih veščin in kompetenc ter ozaveščanju o okoljski trajnosti v skladu z evropskimi smernicami »zelenega dogovora«.

Obiskali smo avstrijski primer dobre prakse, podjetje Matauschek v Kopfenbergu. Generalni direktor Franz Matauschek nam je predstavil filozofijo trajnostnega poslovanja družinskega podjetja štirih generacij, proizvodnjo in montažo zimskih vrtov, visoko kvalitetnih aluminijastih profilov (90% reciklirani aluminij), razvoj aluminijastih okenskih sistemov, vrat in steklenih fasad bionij. Njihov največji strešni fotovoltaični sistem na Štajerskem oskrbuje podjetje z lastno električno energijo in skrbi za CO2 nevtralno proizvodnjo, lastna polnilnica pa omogoča zaposlenim brezplačno polnjenje. Poslujejo dolgoročno z regionalnimi dobavitelji. Zavezani so prihodnjim generacijam z dobrim vajeniškim sistemom, skrb za zaposlene izkazujejo tudi s tem, da jim večkrat letno podarijo paket obrokov po lastni izbiri z zdravimi osnovnimi živili neposredno od regionalnih pridelovalcev, pri poslovni stavbi imajo lasten sadovnjak, sadje pa namenjeno zaposlenim brezplačno. Podjetje je multikulturno, saj zaposluje pripadnike trinajstih nacionalnosti, od tega je četrtina zaposlenih žensk, ki lahko izbirajo med različnimi oblikami dela. Direktor je poudaril, da človečnost, strpnost, razumevanje, poštenost in složnost razumejo kot eksistencialne vrednote, brez katerih skupno življenje in delo nista mogoča. V njihovih poslovnih prostorih smo se prijetno počutili, predstavil nam je zanimivo inovacijo, polsten okenski aluminijasti okvir.

Srečanje smo zaključili s prijetnimi vtisi z zavezo medsebojnega sodelovanja in izmenjavami primerov dobrih praks. Zaključno srečanje načrtujemo v Nemčij v novembru 2023.

Irena Papac, prof. ekonomije v projektu CSR IN CLASS+

Prevod v angleščino:

Meeting of partners in the European project CSR IN CLASS +

On 9th and 10th February 2023, the first live partnership meeting within the framework of the two-year European project CSR in CLASS+ was held at the University of Applied Sciences FH JOANNEUM in Kapfenberg, Austria. It was attended by Slovenian Partners, project managers Jasmina Bagar and Ambrož Černe from RAGOR Jesenice, as well as Katja Komljanec, Prof. of English and Irena Papac, Prof. of Economics from EGSŠ Radovljica.

The CSR in CLASS+ project, funded by the European Erasmus + program, is run by the Italian Chamber of Commerce for Germany (ITKAM), which connects the Regional Association of Chambers of Commerce Veneto (UCV), the University of Applied Sciences (FH JOANNEUM), the Regional Agency of Upper Gorenjska (RAGOR) with the secondary schools KKS Stuttgart, IIS “MARCO FANNO” Conegliano, IZB HAK Mürzzuschlag and EGSŠ Radovljica.

The aim of the meeting was to review the results of work and to plan the activities of e-courses, as well as to design a national and international competition in developing examples of good practices of companies with a European CSR approach. It proves that a modern technology company is also interested in broader social issues and sustainable business, cares about human rights, the community, the environment and the society in which it operates. The objectives of the project are also to exchange best practices, to establish cooperation between educational institutions and companies, to develop digital skills and competences and to raise awareness of environmental sustainability in accordance with the European guidelines of the “Green Deal”.

We visited an Austrian example of good practice, the Matauschek company in Kapfenberg. General manager Franz Matauschek introduced us to the philosophy of sustainable business of a family company which spans over 4 generations, the production and installation of winter gardens, high-quality aluminum profiles (90% recycled aluminum), the development of aluminum window systems, doors and bionium glass facades. Their largest rooftop photovoltaic system in Styria supplies the company with its own electricity and ensures a CO2-neutral production, and its own charging station allows employees to charge for free. They do long-term business with regional suppliers. They are committed to future generations with a good apprenticeship system, they also show concern for employees by giving them a package of meals of their choice several times a year with healthy basic foods directly from regional producers, they have their own orchard at the office building, and fruit is intended for employees free of charge. The company is multicultural, employing members of 13 nationalities, of which a quarter are women, who can choose between different forms of work. The director emphasized that humanity, tolerance, understanding, honesty and harmony are understood as existential values, without which life and work together are impossible. We felt comfortable in their business premises, he presented us with an interesting innovation, a felted window aluminum frame.

The meeting ended with pleasant impressions with a commitment to mutual cooperation and exchanges of good practices. The final meeting is planned in Germany in November 2023.

Irena Papac, prof. of Economics in CSR IN CLASS+ project

Meeting of partners in the European project CSR IN CLASS +

Projektni dan 3. g v projektu CSR in CLASS+: primer dobre prakse Domel in okrogla miza Družbena odgovornost: danes, jutri?

V četrtek, 1. 12. 2022, je na šoli potekal drugi projektni dan v okviru evropskega projekta CSR in CLASS+ (Corporate Social Responsibility in Class+), ki je sofinanciran iz programa Erasmus+. Sodelujemo srednje šole in agencije iz Avstrije, Italije, Nemčije in Slovenije, iz Slovenije RAGOR Jesenice in EGSŠ Radovljica.

Prvi del projektnega dne z raziskovalno dejavnostjo je potekal tri šolske ure na šoli. Dijaki 3. g oddelka ekonomske gimnazije so s profesorico Ireno Papac osvežili pridobljeno znanje o osebni odgovornosti iz prvega oktobrskega projektnega dne in poglabljali ozaveščanje o pomenu družbene odgovornosti podjetja na primeru dobre prakse domačega podjetja SKUPINA DOMEL, d. d. Železniki. Podjetje Domel so proučevali na podlagi javno objavljenega trajnostnega poročila za leto 2021. To podjetje je globalni razvojni dobavitelj energetsko učinkovitih elektromotorjev, vakuumski motorjev, puhal in komponent. V sedmih tričlanskih dijaških podjetniških timih so pripravljali predstavitve podjetja Domel v razredu za področja: skupina Domel in njihova temeljna načela, ekonomski in družbeni vidiki trajnosti, okoljski vidiki trajnosti in okoljska politika, sodelovanje delavcev pri upravljanju in kodeks ravnanja ter doseženi cilji trajnostnega razvoja v podjetju. Analizirali so ključne aktivnosti in dosežke podjetja Domel, povezane s prispevkom k trajnostnemu razvoju slovenskega gospodarstva, družbe in narave. Proučevali so povezave med dosežki podjetja Domel in globalnimi trajnostnimi cilji OZN do leta 2030. Ugotovili so, da v podjetju Domel razvijajo izdelke z nižjo težo in manjšo porabo materiala, kar zmanjšuje ogljični odtis; uporabljajo povratno embalažo; veliko pozornosti posvečajo pridobivanju mladega kadra (štipendije, vajeništvo, študentsko delo); so invalidom prijazno podjetje; jim kupci izkazujejo zaupanje že več kot 50 let; so trajno kakovostni dobavitelji (53 % slovenski); razvoj pogona za električno kolo in električni skiro. Ugotovili so tudi, da podjetje Domel uresničuje kar enajst od sedemnajstih globalnih ciljev trajnostnega razvoja OZN do leta 2030, to so globalni cilji vključno od tretjega do trinajstega. Dijaki so v timih izvajali predstavitve v razredu sošolcem in se tako pripravili na drugi del projektnega dne.

Drugi del projektnega dne z raziskovalno dejavnostjo je potekal v Kolpernu na Jesenicah. Na povabilo Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (RAGOR) so se udeležili okrogle mize Družbena odgovornost: danes, jutri? iz Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica (EGSŠ) dijaki 3. tretjega letnika ekonomske gimnazije, profesorice Alenka Rozman, Marja Podjed, Irena Papac in ravnateljica Ksenija Lipovšček. Po uvodnem pozdravu Eve Štravs Podlogar, direktorice RAGOR, je sledili pozdrav s spodbudnimi mislimi o trajnostnem ravnanju Blaža Račiča, župana Občine Jesenice. Ambrož Černe in Jamina Bagar, projektna menedžerja iz RAGOR, sta predstavila namen projekta CSR in CLASS+, mednarodno analizo stanja CSR in virtualno učno platformo za dijake. Ksenija Lipovšček, ravnateljica EGSŠ, je predstavila pomen sodelovanja šole, profesorjev in dijakov v tem projektu in izpostavila pridobljene prednosti družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja. Anita Hrast, direktorica Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO), je predstavila razvoj, pomen, stanje in prednosti družbene odgovornosti v Sloveniji. Predstavnici podjetja DOMEL iz Železnikov sta predstavili primer dobre prakse, poslovanje družbeno odgovornega podjetja, nekaj trajnostnih inovativnih rešitev, odgovoren odnos do zaposlenih in vpetost v zahteve sodobne globalne družbe. Na koncu smo predstavnicama podjetja Domel zastavili nekaj vprašanj s področja delovanja družbeno odgovornega podjetja v našem okolju. Prejeli smo zanimive odgovore in povabilo na ogled podjetja. Zaključilo se je s pogostitvijo v organizaciji RAGOR in z dogovorom o nadaljevanju sodelovanja v evropskem projektu CSR in CLAS+.

Več o evropskem projektu CSR in CLASS+ na spletni strani: https://csrinclass.com/.

Irena Papac, mentorica projektnega dne CSR

Prevod v angleščino:

Class 3. g project day within the CSR and CLASS + project: Best Practices – Domel and a round table discussion: Social responsibility: today, tomorrow?

On Thursday, 1st December 2022, the second project day was held at the school within the framework of the European project CSR and CLASS+ (Corporate Social Responsibility and Class+), co-financed by the Erasmus+ program. We cooperate with secondary schools and agencies from Austria, Italy, Germany and Slovenia. In Slovenia with RAGOR Jesenice and EGSŠ Radovljica.

The first part of the project day, which consisted of a research activity, took place at school for three lessons. Students of the class 3.G of the economic gymnasium with Professor Irena Papac revised the acquired knowledge about personal responsibility from the first October Project day. They also deepened their awareness about the importance of Corporate Social Responsibility using the example of good practices of the local company SKUPINA DOMEL d.d. Železniki. The company Domel was studied on the basis of the publicly published Sustainability Report for 2021. The company is a global development supplier of energy efficient electric motors, vacuum motors, blowers and components. Seven three-member student entrepreneurial teams prepared classroom presentations on Domel for the following areas: Domel group and their fundamental principles, economic and social aspects of sustainability, environmental aspects of sustainability and environmental policy, employee participation in management and code of conduct, and the achieved sustainable development goals in the company. They analyzed the key activities and achievements of Domel, related to the contribution to the sustainable development of the Slovenian economy, society and nature. They examined the links between Domel’s achievements and the UN’s global sustainability goals for 2030. They concluded that Domel; develops products with lower weight and lower material consumption, which reduces their carbon footprint; uses reverse packaging; pays a lot of attention to the acquisition of young personnel (scholarships, apprenticeships, student work); is a disabled-friendly company; has been trusted by customers for more than 50 years; is a sustainable quality supplier (53 % Slovenian); develops a drive for an electric bike and an electric scooter. They observed that Domel is implementing eleven of the UN’s seventeen Global Sustainable Development Goals by 2030, which are global goals from the third up to the thirteenth. The teams of students conducted class presentations to classmates and thus prepared for the second part of the project day.

The second part of the project day included a research activity which took place in Kolpern in Jesenice. At the invitation of the The Development Agency for Upper Gorenjska (RAGOR) they attended the Round Table discussion “Social responsibility: today, tomorrow?”. The discussion was attended by the students of the 3rd year of Economic gymnasium and Secondary School Radovljica (EGSŠ), professors Alenka Rozman, Marja Podjed, Irena Papac and the headmaster Ksenija Lipovšček. After the opening greeting of Eva Štravs Podlogar, the director of RAGOR, Blaž Račič, the mayor of municipality of Jesenice, followed with encouraging thoughts on the sustainable conduct. Ambrož Černe and Jamina Bagar, project managers from RAGOR, presented the purpose of the CSR in CLASS+ project, with an international analysis of the state of CSR and a virtual learning platform for high school students. Ksenija Lipovšček, the headmaster of EGSŠ, presented the importance of the participation of the school, professors and students in this project and highlighted the acquired advantages of social responsibility and sustainable development. Anita Hrast, the director of the Institute for the development of social responsibility (IRDO), presented the development, importance, status and advantages of social responsibility in Slovenia. The representatives of DOMEL from Železniki presented an example of good practice, the operation of a socially responsible company, some sustainable innovative solutions, a responsible attitude towards employees and integration into the requirements of a modern global society. Finally, we asked Domel representatives a few questions from the field of the operation of a socially responsible company in our environment. We received interesting answers and an invitation to visit the company. The event was concluded with a banquet organized by RAGOR and an agreement on the continuation of participation in the European project CSR in CLASS+. More about the European project CSR in CLASS+ on the website: https://csrinclass.com/.

Written by: Irena Papac, mentor of the CSR and CLASS + Project day

Družbena odgovornost: danes, jutri?

Včeraj je v Kolpernu na Jesenicah potekal muliplikativni dogodek Družbena odgovornost: danes, jutri?, ki ga je organizirala Razvojna agencija Zgornje Gorenjske. Dogodek je bil posvečen predstavitvi projekta CSR in CLASS+ (Corporate Social Responsibility in Class+), ki je sofinanciran iz programa Erasmus+, in informiranju udeležencev o pomembnosti zavedanja vsakega posameznika o družbeni odgovornosti.

Udeležence je na začetku dogodka pozdravila direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, gospa Eva Štravs Podlogar, in namenila nekaj vzpodbudnih besed mladim. Z obiskom na dogodku in pozdravnimi besedami nas je počastil tudi župan Občine Jesenice, gospod Blaž Račič, in mlade opozoril na nekatere izzive trenutnega dogajanja doma in po svetu.

V nadaljevanju sta Ambrož Černe in Jasmina Bagar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske predstavila sam projekt CSR in CLASS+ ter dosedanje rezultate projekta. Predstavljena je bila Mednarodna analiza stanja CSR in Virtualna učna platforma za dijake, ki je trenutno v zaključni fazi. Ravnateljica Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica, gospa Ksenija Lipovšček, pa je predstavila pomen sodelovanja šole, profesorjev in dijakov v projektu in vključevanje tovrstnih načel v šolski sistem. Izpostavila je vse prednosti, ki jih družbena odgovornost prinaša tako za nas kot za naše naslednike.

Direktorica inštituta IRDO, gospa Anita Hrast, je nazorno predstavila začetke družbene odgovornosti podjetij v Sloveniji in nas skozi zgodovinski razvoj pripeljala do trenutnega stanja. Prav tako je poudarila, zakaj je družbena odgovornost pomembna tako za posameznika kot za celotno družbo ter izpostavila prednosti le-tega.

Ob koncu dogodka smo na primeru dobre prakse družbeno odgovornega podjetja Domel iz Železnikov dobili realen vpogled v delovanje organizacije z načeli družbene odgovornosti, spoznali prednosti in tudi določene zahteve globalnih družb na imenovanem področju.

Po zaključku uradnega dela dogodka smo se še na kratko podružili, poklepetali in se posladkali ob pogostitvi, pripravljeni s strani lokalne restavracije Kazina.

Več informacij o samem projektu najdete na spletni strani https://csrinclass.com/.

Ambrož Černe, Jasmina Bagar (RAGOR)

Fotografije: Ambrož Černe, Jasmina Bagar

Prispevek še v angleščini:

Social responsibility: today, tomorrow?

On 1st of December 2022 in Kolpern conference hall (Jesenice, Slovenia) the multiplier event »Social responsibility: today, tomorrow?« organized by Development Agency of Upper Gorenjska (RAGOR), was performed. The event was dedicated to the presentation of the CSR and CLASS+ (Corporate Social Responsibility in Class+) project, which is co-financed from the Erasmus+ program, and to informing the participants about the importance of each individual’s awareness of social responsibility.

At the beginning of the event, the director of RAGOR, Mrs. Eva Štravs Podlogar, greeted the participants and addressed some encouraging words to the young people. The mayor of the Municipality of Jesenice, Mr. Blaž Račič, also honored us with a visit to the event and welcoming words, and he reminded the young people of some of the challenges of current events at home and around the world.

Next, Ambrož Černe and Jasmina Bagar from RAGOR presented the CSR and CLASS+ project and the results of the project so far. The “International Analysis of the State of CSR” and the “Virtual Learning Platform” for students, which is currently in its final phase, were presented. The principal of Radovljica Economic Gymnasium and Secondary School (EGSŠ Radovljica), Ms. Ksenija Lipovšček, presented the importance of the school’s participation, professors and students, in the project and the integration of such principles into the school system. She pointed out all the advantages that social responsibility brings both for us and for our successors.

The director of the IRDO Institute, Mrs. Anita Hrast, vividly presented the beginnings of corporate social responsibility in Slovenia and led us through historical development to the current situation. She also emphasized why social responsibility is important both for the individual and for society as a whole and pointed out its advantages.

At the end of the event, using the example of the good practice of the socially responsible company Domel from Železniki, we got a real insight into the operation of an organization with the principles of social responsibility, learned about the advantages and also certain requirements of global companies in the named field.

After the end of the official part of the event, we socialized for a while, chatted and enjoyed a feast prepared by the local Kazina restaurant.

More information about the project itself can be found on the website https://csrinclass.com/.

Začetek projekta CSR

V torek, 18. 10 2022, se je v 3. g s profesoricama Ireno Papac in Manco Mrak že začel projekt CSR, osebna in družbena odgovornost. Projektni dan smo začeli z osvežitvijo znanja o konceptu in ciljih trajnostnega (gospodarskega, socialnega in okoljskega) razvoja ter družbeni odgovornosti podjetja, ki so ga dijaki že pridobili lani v projektu CSR pri predmetih ekonomija in podjetništvo. Proučili smo primer visokotehnološkega podjetja Flawless Code, dobitnika slovenske nagrade za družbeno odgovornost Horus, prejete od Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) leta 2019.  Spodbuditi želimo skrb za globalna in lokalna vprašanja in dijake ozavestiti o njihovi osebni odgovornosti, pri kateri se začne družbena odgovornost, zato smo analizirali motivacijski članek Marka Kiauta: Odraz osebne zrelosti je družbena odgovornost. Dijaki so s pomočjo IKT tehnologije individualno reševali vprašanja o vrednotah, krepitvi zavedanja o osebni in družbeni odgovornosti, razvijanju in prevzemanju odgovornosti ter o tem, kdaj posamezniki želijo oz. ne želijo spremeniti svoja ravnanja, nato smo ob kratkih videoposnetkih razpravljali, kako posameznik postane osebno in družbeno odgovoren. Osebna odgovornost je ena od najpomembnejših lastnosti, ki jih mlad človek lahko razvija v času odraščanja. Šola je varen prostor za učenje odgovornega vedenja, le-to pa izboljša kvaliteto življenja, povečuje učinkovitost in prispeva k blagostanju v družbi. Dijaki so iskali izzive (situacije, probleme) na šoli in jih v dijaških timih proučevali ter predlagali množico rešitev. Obiskala nas je ravnateljica Ksenija Lipovšček, pohvalila in dodatno motivirala dijake za aktivno sodelovanje pri reševanju aktualnih šolskih izzivov, poudarila osebno odgovornost dijakov za dejanja, ki vplivajo na skupnost in njihove posledice. Predstavitve rešitev izbranih dijaških izzivov na šoli bodo potekale naslednji teden pri predmetu podjetništvo, ki pomaga pri razvijanju odgovornega ravnanja in ustvarjalnega mišljenja ter tako dijake motivira za poglabljanje znanj, pomembnih za obvladovanje poslovnih procesov, ki potekajo v družbeno odgovorih podjetjih, v katerih bodo najverjetneje dijaki delovali v bodočnosti. Današnji projektni dan je spremljala tudi Katja Komljanec, profesorica angleščine, saj bomo letos v oddelku 3. g nadaljevali s poglabljanjem ozaveščanja o pomenu družbene odgovornosti podjetja na primerih dobre prakse domačih in tujih podjetij s pomočjo gradiv v spletnih učilnicah, ki so pripravljena v okviru mednarodnega dvoletnega projekta CSR.

Irena Papac, prof. ekonomskih predmetov s certifikatom IRDO za vodjo družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja podjetja (23. 6. 2022)

Prevod v angleščino:

Launch of the CSR in CLASS+ project at EGSŠ Radovljica

On Tuesday, 18th of October 2022, the CSR project personal and social responsibility, was launched in class 3.G with professors Irena Papac and Manca Mrak. The project day began with a refresher of knowledge about the concept and goals of sustainable (economic, social and environmental) development and Corporate Social Responsibility, which students already acquired last year with the CSR project, in classes economics and entrepreneurship. We examined the case of a high-tech company, Flawless Code, the winner of the Slovenian Award for Social Responsibility Horus, received from the Institute for the development of social responsibility (IRDO) in 2019.  We strive to encourage concern for global and local issues and make students aware of their personal responsibility, where social responsibility begins. With this in mind, we analyzed the motivational article by Mark Kiaut, A Reflection of Personal Maturity is Social Responsibility. With the help of ICT technology, students individually solved questions about values, the strengthening of awareness about personal and social responsibility, the development and taking responsibility, as well as about instances, where individuals want or refuse to change their behavior. We then discussed, with the aid of short videos, how an individual becomes personally and socially responsible. Personal responsibility is one of the most important qualities a young person can develop as they grow up. School is a safe place for learning responsible behavior, which improves the quality of life, increases efficiency and contributes to well-being in society. The students searched for challenges (situations, problems) at school and studied them in teams. They proposed a multitude of solutions. The headmaster Ksenija Lipovšček visited us, praised and additionally motivated the students for active participation in solving current school challenges and emphasized the personal responsibility of the students for actions that affect the community and their consequences. Presentations of the proposed solutions will take place next week in the entrepreneurship class, which helps to develop responsible behavior and creative thinking. It thus motivates students to deepen the knowledge, important for mastering business processes that take place in socially responsible companies. The same companies which students are most likely to work for in the future. Today’s Project day was also accompanied by Katja Komljanec, a professor of English, as we will work further with class 3.G this year. We will continue to deepen awareness of the importance of corporate social responsibility, based on examples of good practice of local and foreign companies and through materials in online classrooms, prepared within the framework of the International two-year CSR project.

Irena Papac, professor of economics subjects with IRDO certification as head of social responsibility and sustainable development of the company (23. 6. 2022)

Projekt CSR v šol. letu 2022/23

Kaj pomeni ta kratica? Kdo še sodeluje v tem projektu?

Naša šola tudi letos sodeluje v mednarodnem projektu CSR (Corporate Social Responsibility) ali po naše družbeno odgovorno podjetništvo, v katerem smo skupaj z Avstrijci, Italijani in Nemci.

Mladim bi radi približali novo podjetniško miselnost, kjer so poleg dobička pomembni tudi naslednji vidiki: skrb za okolje, skrb za vse udeležence (zaposleni, stranke, dobavitelji, delničarji …) ter skrb za transparentno financiranje in pošteno upravljanje z denarjem in ostalimi dobrinami.

Kako se bomo tega lotili?

Naši učitelji bodo v vseh razredih podali osnove te tematike v obliki predavanj in delavnic, dijaki bodo imeli možnost dostopa do CSR platforme in se vključili v program interaktivno v parih, skupinah ali individualno.

V razredu 3. g pa se bodo lotili teme bolj poglobljeno, dostopali bodo do platforme, reševali kvize, odgovarjali na vprašanja, pisali eseje na določeno temo. Predstavili jim bomo tudi nekaj primerov dobre prakse iz domovine in tujine.

Kaj bi radi dosegli?

Dijakom želimo predstaviti ta nov način razmišljanja v poslovnem svetu, saj bo to kmalu postala zaveza, ki jo bo podjetje/institucija/trgovina, če bo želela delovati oz. poslovati, enostavno morala izpolniti po evropski direktivi.

Želimo, da naši dijaki postanejo odgovorni in pošteni odrasli, ki jim bo pomembno, da ohranijo naravo tudi za bodoče generacije, vodijo posle transparentno ter da gojijo spoštljive odnose z vsemi deležniki/ljudmi v delovnem procesu.

Kdo sodeluje pri tem projektu?

Vsekakor vse učiteljice ekonomije (Lidija Perše, Katja Poljanec, Irena Papac, Manca Mrak), jezikovno podporo nudijo Alenka Rozman, Marja Podjed in Katja Komljanec. Za računalniško podporo je zadolžen Primož Zorko, celoten pregled nad projektom pa imata Alenka Rozman in gospa ravnateljica Ksenija Lipovšček.

Vsi našteti se sproti izobražujejo in udeležujejo videokonferenc, ožji tim tudi mednarodnih.

Alenka Rozman, vodja

Prevod v angleščino:

CSR IN CLASS projects in the 2022/2023 school year

We aim to bring young people closer to a new entrepreneurial mindset, where, in addition to profit, the following aspects are also of importance: caring for the environment, caring for all participants (employees, customers, suppliers, shareholders…), as well as caring for transparent financing and fair management of money and other goods.

How are we going to do this?

In all classes, our teachers will provide the basics of these topics in the form of lectures and workshops, students will have the opportunity to access the CSR platform and engage in the program interactively – in pairs, groups or individually.

Economic gymnasium class 3. G, on the other hand, will approach the topic in greater depth, accessing the platform, solving quizzes, answering questions, and writing essays on specific topics. We will also present some examples of good local and international practices.

What do we want to achieve?

We want to introduce students to this new mindset of the business world, because it will soon become a commitment that every company/institution/store will have to fulfill according to the European directive, when operating any business.

We want our students to become responsible and honest adults, for whom it will be important to preserve nature for future generations, to conduct business transparently and to cultivate respectful relationships with all persons/stakeholders involved in the work process.

Who is involved in this project?

All teachers of Economics (Lidija Perše, Katja Poljanec, Irena Papac, Manca Mrak), language support is provided by Alenka Rozman, Marja Podjed and Katja Komljanec. In charge of technical support is Primož Zorko. All are led by the headmaster, Ksenija Lipovšček, who has a complete overview of the project.

All above mentioned teachers are trained and attend videoconferences continually, the core team also participates in international ones.

ŠOLSKO LETO 2019/20

Cilji Erasmus+ projekta CSR in CLASS, v katerega bodo vključeni dijaki 2. letnika EGSŠ, so informiranje in razširjanje zavesti o družbeno odgovornem podjetništvu med učitelji, dijaki in v lokalnem okolju med ustanovami; vzpostavitev komunikacijskih kanalov in razširjanje ugotovitev. Projekt bo trajal dve leti in v njem sodelujemo tri šole in tri razvojne agencije iz Italije, Avstrije in Slovenije pod okriljem Združenja gospodarskih zbornic dežele Benečije. Sodelovanje bo potekalo na osnovi skupnega raziskovalnega dela, izhajajoč iz konkretnih idej in predlaganih rešitev s strani dijakov v obliki t.i. »case study«. Naši dijaki bodo svoje rezultate predstavili na italijanski šoli, italijanski dijaki na avstrijski šoli in avstrijski dijaki na naši šoli.

Najprej bomo analizirali stanje družbeno odgovornega podjetništva v vseh treh državah in potrebe po vključevanju CSR v srednje šole in širše v javno zavest. Izdelano bo mednarodno poročilo, ki bo osnova za nadaljnje delo.

Sodelujoče šole bomo organizirale izobraževanje učiteljev mentorjev, ki bodo znanje prenesli dijakom v okviru ekoloških dni, delavnic in projektnega dela. Dijaki bodo raziskovali dane primere in predlagali rešitve. Na šolah bo izvedeno tekmovanje in najboljše ekipe bodo svoje ideje predstavile vrstnikom in zainteresirani javnosti v Italiji, Avstriji ali Sloveniji.

Šolsko tekmovanje bo potekalo med manjšimi skupinami znotraj razreda. Vsaka bo analizirala problem in predlagala rešitev s predstavitvijo elektronskih prosojnic. Po dveh tednih bodo v razredu naredili povzetek vseh idej in dijaki bodo izbrali najboljšo idejo, ki jo bodo predstavili žiriji. Najboljše ekipe bodo ideje predstavile na zaključnem tekmovanju s PP ali video predstavitvijo. Žirija bo izbrala dve zmagovalni ideji in najboljši dijaki bodo sodelovali na mobilnosti. Vsi dijaki bodo pripravili elektronsko ali video predstavitev svojega projekta v angleškem jeziku, ki bo objavljen na spletni strani. Mentorji bodo z dijaki predebatirali tudi ideje razredov iz drugih držav.

Naši dijaki (bodoči 3. letnik) bodo predvidoma februarja 2019 svoje rešitve predstavili na sedemdnevni mobilnosti v Italiji. Naša gostiteljica bo šola Istituto Istruzione Superiore “MARCO FANNO”, v kraju Conegliano, ki se nahaja v deželi Benečiji, 30 km severno od mesta Treviso. Delovni jezik bo angleščina.

We have published the contents of the e-learning course:

Basic course in e-learning on “Corporate Social Responsibility”

https://csrinclass.wixsite.com/csrinclass/news

ŠOLSKO LETO 2018/19

Nagradni izlet pri projektu CSR

V šolskem letu 2018/19 je na šoli potekal projekt CSR. Na šolskem tekmovanju smo iskali idejne rešitve za ekološke, kadrovske in siceršnje gospodarske izzive, s katerimi se sooča jeseniško podjetje Plastkom, d. o. o, ki predeluje odpadne sveče. Med desetimi skupinami je zmagala naša ekipa MEK v sestavi Kaja Prezelj in Ema Lapajne iz 4. g ter Maša Kozomara iz 4. a.

Za nagrado smo prejele izlet po lastni izbiri, zato smo se od 14. do 15. decembra 2019 odpravile v dve božično okrašeni evropski prestolnici, v Budimpešto in na Dunaj. Ogledale smo si božične sejme, glavne znamenitosti ter seveda poskusile značilno dunajsko torto sacher.

Za čudovit vikend bi se rade zahvalile naši šoli, da nam je izlet omogočila.

Ema Lapajne, 4. g

Tretji dan so potekale delavnice

Tretji dan izmenjave smo namenili aktivnostim v osmih delavnicah, skupine pa so bile sestavljene tako iz avstrijskih kot tudi iz naših dijakov. V prvi delavnici so naši dijaki naučili avstrijske vrstnike osnovnih fraz v slovenščini, druga skupina pa je predstavila razlike med avstrijskim in slovenskim šolskim sistemom. V tretji delavnici so dijaki ustvarjali nalepke in druge oznake za kozarce z medom, prav tako so z izvirnim znakom za CSR potiskali vrečke za copate. S temi izdelki smo avstrijske dijake hkrati tudi obdarili. Naslednja skupina dijakov fotografov je natančno dokumentirala dogajanje na vseh delavnicah, peta pa je na temo trajnostnega razvoja posnela video. Zelo so nas navdušili dijaki, ki so izdelali prikupno računalniško igro s čebelo v glavni vlogi. Sedma skupina je dopoldne preživela v radijskem studiu, kjer so posneli krajše oglasno sporočilo, osma pa se je odpravila v gostišče Lectar, kjer izdelave lectovih src niso zgolj spoznali, temveč so se tega opravila tudi sami lotili.

Delavnice so potekale od 9. do 12. ure, ob 12. pa je sledila njihova skupna predstavitev.

Popoldne je sledil obisk podjetja Plastkom na Jesenicah, nato pa še ogled Planice.

Drugi dan obiska Avstrijcev

Torkov program smo pričeli ob 8.30 z ravnateljičinim govorom. Sledile so predstavitve zmagovalnih skupin in izmenjava izkušenj s projektom CSR.

Kasneje smo prisluhnili zanimivim govorcem: gospodu Marku Toplaku iz agencije RAGOR, gospodu Janu Bizjaku, ki za urejenost blejske okolice skrbi preko podjetja Infrastruktura Bled, gospe Aniti Hrast iz inštituta IRDO (Inštitut za razvoj družbene odgovornosti) in gospe Luciji Glavič iz inštituta Ekvilib.

Naši gosti so si popoldne ogledali ekološki kompleks Garden Village na Bledu in se sprehodili na Blejski grad.

Andrej Blenkuš, 3. g

Prireditev ob sprejemu Avstrijcev

V ponedeljek, 13. 5. 2019, so na našo šolo prišli dijaki srednje šole HAK Mürzzuschlag iz Avstrije. Ob 14.30 se je začela prireditev, ki jo je ravnateljica otvorila s prijaznimi besedami. Nato smo predvajali video o slovenski zgodovini in o skrbi za trajnostni razvoj pri nas. Za videom je sledila prva glasbena točka, Mina Košar je odpela pesem Runnin’ avtorice Beyonce. Nato je Laura Slana Papler recitirala svojo pesem v angleščini. Dijaki avstrijske šole so bili navdušeni. Na prireditvi je nastopila tudi folklorna skupina OŠ Antona Tomaža Linharta iz Radovljice pod vodstvom Urške Kavar, nekdanje učenke naše šole. Zapeli, zaplesali in zaigrali so pesmi Črna ovca in Ohcet. Prireditev je popestril še Rok Perhavc z zadnjo točko, in sicer je na harmoniko zaigral pesem Na Golici, s katero je osvojil publiko.

Kasneje so se avstrijski in naši dijaki pomerili v nogometu, odbojki in košarki, prav tako pa so se lahko preizkusili v arkadnem plesu.

Kasneje so si gosti pod vodstvom lokalnih vodnikov ogledali Radovljico.

Mina Košar, 2. g

Gostimo partnersko šolo iz Avstrije v projektu CSR

Naslednji teden bo od ponedeljka, 13. 5., do petka, 17. 5., na šoli potekala dijaška izmenjava z avstrijsko šolo HAK Mürzzuschlag. Obiskalo nas bo 45 dijakov ter 5 njihovih učiteljev spremljevalcev.

Te dni bo tudi potekal pester program.

V ponedeljek bomo ob 14.30 izmenjavo pričeli s kulturnim programom in dobrodošlico. Od 15.00 do 16.30 se lahko pridružite športnim aktivnostim, kjer se lahko z njimi pomerite v nogometu, košarki ali odbojki. (Vpišite se na razpredelnico pri Tednu vseživljenjskega učenja, ki visi na vratih govorilnice pri zbornici.)

V torek se bo ob 8.30 pričel delovni dan s predstavitvijo najboljših izdelkov šolskih tekmovanj. Tri njihove in tri naše najboljše skupine bodo prikazale izsledke ter ideje pri reševanju problematike s področja družbeno odgovornega podjetništva.

Sledili bodo zanimivi govorci: gospod Mark Toplak iz agencije RAGOR (Razvojna agencija Zgornje Gorenjske), gospa Anita Hrast z inštituta IRDO (Inštitut za razvoj družbene odgovornosti), gospa Lucija Glavič z inštituta EKVILIB ter Jan Bizjak, ki bo zastopal podjetje Infrastuktura Bled.  

Na temu programu bodo ves dan prisotni tisti dijaki EGSŠ Radovljica, ki so bili vključeni v projekt CSR in CLASS.

Kasneje si bodo gosti ogledali turistični ekološki kompleks Garden Village ter se sprehodili na Blejski grad.

V sredo ob 9.00 pričnemo z delavnicami. Tu bodo aktivnosti potekale v desetih mešanih skupinah, saj se bodo tem delavnicam pridružili tudi nekateri naši dijaki. Skupine bodo svoje izdelke na koncu tudi predstavile vsem navzočim.

Popoldne si bodo na Jesenicah ogledali naše partnersko podjetje Plastkom in se zapeljali do Planice.

V četrtek se bo avstrijska skupina podala na celodnevno ekskurzijo, na kateri si bodo ogledali Škocjanske jame, pot pa bodo nadaljevali do slovenske obale, kjer se bodo ustavili tudi v Krajinskem parku Sečoveljske soline.

V petek naše goste čaka ogled čebelarstva Ambrožič.

Več si lahko ogledate v priponki. Ker je delovni jezik izmenjave angleščina, je tudi besedilo v tej priponki v angleščini.

Ponovno vas vabimo, da se pridružite dejavnostim, ki bodo potekale te dni.

Njihovega obiska se veselimo in verjamemo, da se bomo vsi potrudili za gostoljuben in korekten odnos.

Marja Podjed, vodja

Enotedenski obisk Benečije

40 naših dijakov se je danes v okviru Erasmus plus projekta Družbeno odgovorno podjetništvo odpravilo na enotedenski obisk v Benetke. Tam si bodo ogledali nekaj podjetij, ki delujejo po principu družbene odgovornosti ter partnersko šolo v Coneglianu.
Danes bodo pričeli program s samim ogledom Benetk.

Marja Podjed, vodja

Ponedeljek, 15. aprila 2019, 1. dan

Danes zjutraj smo se iz Radovljice v okviru projekta CSR odpravili v Italijo. Po nastanitvi v hotelu je sledil ogled beneškega labirinta. Ogledali smo si kovačnico, delavnico gondol, Grand Canal, Trg sv. Marka in drugo. Zatem je sledil odhod proti hotelu, večerja ter zaslužen počitek.

Tina Žibert in Katja Lavrinc, 3. a

Torek, 16. aprila, 2. dan

Drugi dan našega strokovnega izleta je bil zelo zanimiv. Začeli smo ga z zajtrkom, nato smo se odpravili v Conegliano do partnerske šole I. I. S. S Marco Franno. Tam smo z italijanskimi vrstniki izmenjali končne izdelke projekta CSR IN CLASS, zatem smo si skupaj ogledali Conegliano. Razkazali so nam večje znamenitosti mesta, in sicer freske lokalno slavnega umetnika F. Da Milano. Po kosilu smo se odpravili do vinarne Perlage, kjer so nam predstavili potek izdelave bio veganskega vina in njegove posebnosti. Pred odhodom nazaj v hostel smo se ustavili še v mestu Follina, kjer smo si ogledali samostan.  Z večerjo smo zaključili dan.

Luka Panić, 3. g

Sreda, 17. april, 3. dan

Tretji dan našega obiska v Italiji smo imeli delavnice na gospodarski zbornici Unioncamere del Veneto. Za začetek smo poslušali predstavitve vseh udeleženih v projektu CSR. To so bili UCV, Regione Veneto, Bravnplus, Ragor in IZB Mürzzuschlag. V drugem delu smo imeli delavnice na temo CSR. Dobili smo navodila in vprašanja, na katere smo morali skupinsko odgovoriti. Razdeljeni smo bili po skupinah, pridružilo pa se nam je tudi deset dijakov iz šole Marco Fanno. Po zaključenih delavnicah so nas tudi pogostili. Za konec pa smo si ogledali tudi podjetje Grafica Veneta.

Ivana Tadić in Maja Bertalanič, 3. e

Četrtek, 18. april, 4. dan

Na sončno četrtkovo jutro smo se odpravili na ogled firme TEXA, kjer so nas toplo pričakali delavci podjetja. Pospremili so nas v njihovo predavalnico, kjer so nam razložili, s čim se ukvarjajo, ter kako pri njih poteka delovni dan, predvsem pa so poudarjali timsko delo. V popoldanskih urah smo se sprehodili skozi prečudovito mesto Treviso, kjer smo si ogledali znamenitosti.

Iza Intihat in Vesna Dolinšek, 2. e
Petek, 19. april, 5. dan
Spet doma!

Družbena odgovornost podjetij

Na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli smo se pridružili mednarodnemu projektu Družbena odgovornost podjetij (CSR in Class = Corporate social Responsibility). Sodelujejo dijaki 3. e, 3. g in 8 dijakov 3. letnika programa medijski tehnik.
Projektno delo pa bo potekalo od srede, 14. 11. 2018, do ponedeljka, 26. 11. 2018.
V projektu z ekološko in ekonomsko vsebino smo za svojega partnerja v študiji primera izbrali jeseniško podjetje Plastkom, ki se ukvarja s predelavo odpadnih sveč, kar danes v Sloveniji predstavlja velik izziv.
Dijaki se bodo kasneje udeležili tudi večdnevne mednarodne izmenjave s svojimi avstrijskimi in italijanskimi vrstniki. Ta dejavnost je kot projekt Erasmus + financirana s strani Evropske skupnosti.

Marja Podjed, vodja projekta

Predstavitev dela desetih skupin pri projektu Družbeno odgovorno podjetništvo

V ponedeljek, 26. 11. 2018, bo ob 12.00 v predavalnici šole pred strokovno žirijo potekala predstavitev študij primera desetih skupin, ki so pri projektu Družbeno odgovorno podjetništvo iskale idejne rešitve za primer jeseniškega podjetja Plastkom, d. o. o, ki se ukvarja s predelavo odpadnih sveč. Strokovna žirija bo ocenjevala izvirnost njihovih idej, uporabno vrednost teh idej za samo podjetje, v kolikšni meri so dijaki upoštevali pomen varstva okolja in interese zaposlenih ter kakšne so njihove zamisli za izboljšanje sodelovanja tega podjetja z lokalno skupnostjo.

Strokovno žirijo, ki je ocenjevala tako dokumentacijo kot tudi prepričljivost javne predstavitve možnih rešitev, so sestavljali:

  • Mojca Korbar, direktorica podjetja Plastkom, d. o. o.
  • Anita Hrast, direktorica inštituta IRDO, Inštitut za razvoj družbene odgovornosti
  • Stevo Ščavničar, direktor agencije Ragor, Agencije za razvoj Gornje Gorenjske

Tretje mesto je zasedla skupina Rumeno morje, drugo mesto skupina MEK, prvo mesto pa je pripadlo skupini Zelenci, ki jo sestavljajo Katja Lavrinc, Matic Frumen Kotnik in Sergej Peternelj. Žirijo je slednja skupina prepričala s simpatično idejo o izgradnji plastičnih počitniških hišic, katere bi lahko gradili iz predelane plastike.

Na predstavitvi smo gostili tudi gospoda Cirila Globočnika, župana občine Radovljica, gospoda Miha Kovačiča z Ministrstva za okolje in prostor (Sektor za odpadke) ter novinarki časopisa Gorenjski glas.

Dijaki so ta dan naložili na splet tudi videe, za katere lahko glasujete na sledeči povezavi.

Marja Podjed, vodja projekta

Dijaki pri projektu CSR ponovno obiskali
partnersko podjetje Plastkom, d. o. o.

V ponedeljek, 19. 11. 2018, smo v okviru projekta Družbeno odgovorno podjetništvo (CSR in Class) ponovno obiskali jeseniško podjetje Plastkom d. o. o.. Podrobno smo si ogledali postopek predelave sveč in se sprehodili po podjetju. Direktorica podjetja ga. Korbar je tudi prijazno odgovarjala na vsa vprašanja, ki so se nam porodila ob našem dosedanjem raziskovalnem delu. Po vrnitvi v šolo pa smo nadaljevali s skupinskim delom v učilnicah.

Marja Podjed, vodja projekta

Projekt CSR je v polnem teku

V sredo, 14. 11. 2018, smo na šoli pričeli izvajati Projekt Družbeno odgovorno podjetništvo (CSR in Class), pri katerem sodeluje 40 dijakov iz vseh treh programov. Obiskala nas je tudi ga. Korbar, lastnica jeseniškega podjetja Plastkom d. o. o., ki se ukvarja s predelavo odpadnih sveč. Gospa Korbar nam je predstavila položaj podjetja in problematiko, s katero se srečuje podjetje. Dijaki smo se razdelili v 10 skupin in pričeli z iskanjem realnih rešitev in priložnosti za razvoj. Tu se bomo osredotočili predvsem na področje varovanje okolja, na položaj zaposlenih in na izboljšanje odnosov med podjetjem in lokalno skupnostjo.

Napisala: Manja Čepelnik, 3. a

Marja Podjed, vodja projekta

Objavljamo naslednjo povezavo.

We have published the contents of the e-learning course:

Basic course in e-learning on “Corporate Social Responsibility”

https://csrinclass.wixsite.com/csrinclass/news

Infotočka projekta CSR

Vabimo vas, da si pred učilnico 9 v drugem nadstropju šole ogledate izdelke lanskoletnega oddelka 2. g na temo družbene odgovornosti podjetij, kamor bomo dodajali tudi zanimive novice s tega področja in pomembnejše informacije o projektu.

Marja Podjed, koordinatorka projekta

Družbena odgovornost podjetij (CSR)
pri Poslovnem komuniciranju v 3. g

Naša šola se je vključila v dvoletni mednarodni projekt Erasmus+, v katerem bodo dijaki raziskovali stanje družbenoodgovornega podjetništva v Sloveniji. V raziskovanje tega področja smo vključili tudi dijake 3. g, ki so to področje natančneje spoznavali junija 2018 v sklopu Poslovnega komuniciranja.
Dijaki so razdeljeni v skupine analizirali sam pomen izraza družbena odgovornost podjetij, poiskali primere dobrih praks na tem področju in raziskali položaj varstva zaposlenih. Analizirali so dejavnike kakovosti življenja v mestih in natančneje prevetrili tudi stanje v Radovljici. Prav tako so osvetlili pomen okoljevarstva in tu nanizali nekaj posameznih učinkovitih aktivnosti na področju varstva narave v našem lokalnem okolju.
Skupine so pripravile tudi krajši povzetek vsebine v angleščini, vse to pa so 19. 6. 2018 v prepričljivem nastopu predstavili dijakom 2. letnikov.

Marja Podjed, koordinatorka projekta

Predstavitev projekta CSR na informativnih dnevih 2018

V petek in soboto, 9. in 10. februarja 2018, so na šoli potekali informativni dnevi. To priložnost smo izkoristili za predstavitev projekta Družbena odgovornost podjetij, angleško poimenovano Corporate Social Responsibility oziroma s kratico CSR.
Dijaki 2. g so v teh dneh razdeljeni v skupine raziskali sledeča področja:
a) Kaj izraz »družbena odgovornost podjetij« sploh pomeni in zakaj je skupaj s trajnostnim razvojem to področje tako zelo pomembno?
b) Kako mednarodne smernice, načela in standardi določajo to področje?
c) Katere dejavnosti v Sloveniji že izvajamo in katere primere dobrih praks lahko navedemo? Katero mesto zasedamo v primerjavi z drugimi evropskimi državami?
č) Kako so posamezna večja mesta v svetu uvrščena na Mercerjevi lestvici kakovosti življenja? Zaradi katerih dejavnikov je v tej kategoriji Dunaj že nekaj let na prvem mestu?

Veseli nas, da smo lahko učencem zadnjih razredov OŠ in njihovim staršem vsaj delno predstavili odgovore na ta vprašanja ter zasnovo in pomen projekta CSR.

Zapisala Marja Podjed, organizatorka aktivnosti

Ekološki dan in projekt CSR

Dijaki vseh 2. letnikov so imeli 5. 6. 2018 ekološko-naravoslovni dan.

Ogledali so si Zbirni center Jesenice, podjetje Plastkom in Čistilno napravo Jesenice.

Zbirni center Jesenice

Zbirni center Jesenice je namenjen ločenemu zbiranju posameznih vrst komunalnih odpadkov iz gospodinjstev. Dijaki so si ogledali, kako se ločeno zbira:
· papir in lepenko,
· steklo,
· plastenke,
· odpadke iz kovin,
· les,
· tekstil in obutev,
· jedilna olja in maščobe,
· barve, lepila, črnila in smole,
· detergente,
· baterije in akumulatorje,
· električno in elektronsko opremo,
· kosovne odpadke,
· zeleni odrez.

Dijakom so predstavili tudi obratovanje EcoSynergy System trgovine. Od 8. decembra 2017 dalje se namreč lahko v Zbirnem Centru Jesenice za ločeno zbrane frakcije prejme EKOKUPONE oziroma ECOSS točke, s katerimi lahko nato po proizvodnih cenah kupimo izbrane izdelke za dom in gospodinjstvo v trgovini Ecosynergy System.

Podjetje Plastkom

Dijaki so si v okviru projekta CSR in CLASS ogledali jeseniško podjetje Plastkom.

Podjetje, ki deluje od leta 2010, se ukvarja s predelavo sveč. Letno predelajo okrog 1300 ton sveč. Sveče na traku najprej presortirajo in odstranijo druge odpadke, ki se najdejo med svečami. Potem ločijo parafinske sveče od elektronskih. Parafinske gredo naprej v stroje, najprej v trgalec, nato pa v mline, kjer se plastika zmelje. Vosek predelajo posebej, glavni kupec parafina je nemški in ga uporablja za izdelavo prižigalnikov za peči. Prav tako ločijo pokrovčke, železne oddajo Dinosu, kjer jih predelajo v surovino za jeklarsko industrijo, aluminijaste pa prevzame podjetje iz Maribora. Več dela pa imajo z elektronskimi svečami, kjer morajo ročno ločiti pokrovček, ki ga edinega lahko predelajo. Ostale dele (baterije in PET-ohišje) pa morajo oddati pooblaščenim podjetjem v posebno predelavo.

Med ogledom podjetja je gospa Mojca Korbar dijakom predstavila tudi, kako je njihovo podjetje družbeno odgovorno:
Kakšen odnos ima podjetje do narave in okolja?
Kako skrbijo za zaposlene?
Kakšen je odnos do skupnosti, v kateri delujejo?
Kakšen imajo odnos do kupcev in dobaviteljev?

Dijaki so v okviru projekta CSR dobili tudi učni list, na katerega so si beležili pomembnejše informacije o podjetju Plastkom in njegovi družbeni odgovornosti.

Čistilna naprava Jesenice

Javna kanalizacija iz mesta Jesenice se zaključuje s Centralno čistilno napravo Jesenice.

Čistilna naprava Jesenice je naprava za mehansko in biološko čiščenje odpadnih vod. Zgrajena je bila v letu 1988, v letu 2015 pa so jo nadgradili in uredili terciarno stopnjo čiščenja.Na kanalizacijski sistem so poleg odpadnih vod iz gospodinjstev speljane tudi odpadne vode bolnice, proizvodnih in storitvenih dejavnosti, odpadne vode iz naselij Dovje in Mojstrana, izcedne vode iz Deponije nenevarnih odpadkov Mala Mežakla in nekaj tehnoloških odpadnih vod iz obratov na območju bivše železarne Jesenice, večinoma pa se odvajajo in obdelujejo ločeno.

Karmen Gogala, prof.