Dan varne rabe interneta 2019 bo potekal v torek, 5. februarja 2019, pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet«. Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.

S pomočjo spletne aplikacije Lepa misel (lepamisel.safe.si) vabimo mlade, da ustavijo negativno in se pridružijo gibanju za širjenje prijaznosti na spletu in soustvarijo prijaznejši internet za vse. Mladi lahko svojo kreativnost izrazijo z oblikovanjem kratkih pozitivnih, cool in prijaznih sporočil, ki jih napišejo na virtualno majico. S tem se potegujejo tudi za nagrado. Zbiranje lepih misli se je začelo 1. februarja in bo trajalo do 3. marca, potem pa bo Safe.si tistim avtorjem majic, ki bodo zbrali največ glasov, podelil prave majice z njihovimi mislimi.

Digitalne tehnologije in internet so prinesli številne nove izzive, s katerimi se pri vzgoji otrok staršem ni vedno lahko soočati. Vprašanja varovanje zasebnosti, spletnega nasilja, objavljanja vsebin in kdaj sploh začeti otroka vpeljevati v uporabo digitalnih tehnologij marsikomu povzročajo skrbi.

Da bi staršem podali nekaj napotkov, kako otroke vzgajati za internet, bodo na portalu safe.si v torek, 5. februarja, ob 18. uri, v studiu gostili dva strokovnjaka, ki bosta odgovarjala na najpogostejša vprašanja o vzgoji otrok v povezavi z internetom. Med oddajo bodo preko Twitterja in Facebooka sprejemali tudi vprašanja gledalcev in na izbrana vprašanja pred koncem oddaje tudi odgovorili.

Dr. Albert Mrgole bo osvetlil problematiko s psihološkega vidika. Je sistemski družinski terapevt, psiholog, doktor sociologije in Imago partnerski terapevt ter soavtor knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo.

Dr. Benjamin Lesjak bo problematiko obdelal s pravnega vidika, prav tako pa bo delil svoje izkušnje, ki jih je pridobil pri izvajanju Safe.si delavnic na osnovnih in srednjih šolah ter Safe.si predavanj za starše. Je strokovnjak za pravne rešitve informacijske družbe, sodelavec Safe.si in avtor priročnika Problematika spletne varnosti v šolah.

Oddaja bo trajala 50 minut. Ogledali si jo boste lahko v živo preko spleta, kasneje pa bo dostopen tudi posnetek.