V ponedeljek, 8. oktobra, nas je 11 dijakov od prvega do četrtega letnika v spremstvu profesorice Tadeje Klinar in ravnateljice Ksenije Lipovšček odpotovalo v Anglijo. Ekskurzija je trajala 5 dni, domov smo se vrnili v petek, 12. oktobra.

Naše potovanje se je začelo na brniškem letališču, od koder smo malo čez četrto uro popoldne odleteli proti Angliji. Po dvournem letu smo v večernih urah prispeli na londonsko letališče Stansted, kjer nas je pričakal naš vodič Brian, ki nas je vozil okoli in nam razkazoval Anglijo.

Svoje stvari smo tako odložili v njegov kombi in se odpravili na nekaj urno vožnjo iz Londona proti vzhodu Anglije, mestu Bridgwater. Natančneje, v Clayhill, kjer smo bili nastanjeni. Clayhill se nahaja na podeželju, oddaljen je le nekaj minut vožnje z avtom iz mesta  Bridgwater.

Nihče se ni veselil dolge večerne vožnje, tako da smo si oddahnili, ko smo prispeli v Clayhill. Prvi dan je bil tako namenjen predvsem potovanju.

V torek smo se zbudili v sončno jutro. Najprej nas je čakal zajtrk. Po zajtrku smo se odpravili v Bridgwater, kjer nas je čakal obisk tamkajšnjega kolidža.

Bridgwater & Taunton College  je partnerska šola naše šole in obisk je bil eden glavnih razlogov, zakaj smo se odpravili v Anglijo.

Tam so nas sprejeli dijaki, ki so nam razkazali šolo  in nam povedali nekaj več o njenih programih in delu. Na šoli je več različnih smeri, zato je temu primerno velik tudi kampus in število stavb.

Na šoli smo prebili dobri dve uri, nato pa smo se odpravili naprej v mesto Glastonbury oziroma mesto hipijev, kot mu pravijo. Najprej smo se povzpeli na hrib, od koder smo imeli razgled na celoten Glastonbury. Potem ko nas je že dobro prepihalo, smo se odpravili proti centru mesta. Sprehodili smo se skozi ulice, si ogledali glavne znamenitosti in poslušali zanimivosti o mestu, ki nam jih je povedal Brian. Imeli smo še nekaj prostega časa, nato pa smo se odpeljali naprej proti mestu Wells.

V Wellsu smo si ogledali katedralo in mestno središče. Obiskali smo tudi ulico, kjer so snemali film Harry Potter.

Zadnja postaja dneva pa je bila soteska Cheddar, kjer izdelujejo sir Cheddar. Sprehodili smo se skozi sotesko in mesto. Imeli smo tudi priložnost poskusiti in kupiti sir, vendar smo prihranili denar in sir le poskusili.

Po vsem tem smo se odpravili nazaj proti Clayhillu, kjer nas je čakala večerja, zatem pa še nastop glasbene skupine.

V sredo, tretji dan, smo se po zajtrku spet odpravili proti šoli. Sodelovali smo v filmski delavnici, ki so jo za nas pripravili profesor in dijaki. Posneli smo kratko razvedrilno oddajo. Po dobrih dveh urah smo se poslovili, saj smo na programu imeli obisk pri županu.

Preden smo odšli k županu, smo nekaj časa preživeli še v središču mesta Bridgwater, nato pa smo skupaj z Brianom odšli proti mestni hiši.

Župan mesta Bridgwater je Diogo Rodrigues, prihaja iz Portugalske in je star komaj 28 let. Za župansko vlogo se je odločil zato, da bi se lahko zavzel za mlade prebivalce mesta Bridgwater in dokazal da je lahko župan tudi nekdo, ki morda na prvi pogled ne bi bil primeren kandidat. Vse nas je navdušil njegov preprost in pristen pristop. Velja tudi za najmlajšega župana v Veliki Britaniji.

Po obisku župana smo se odpeljali proti mestu Minehead, ki leži na angleški obali. Tam smo imeli dobri dve uri prostega časa. V tem času smo si ogledali obalo, se lahko sprehodili do morja ali pa kaj prigriznili.

Pot smo nato nadaljevali proti najmanjšemu mestu Dunster. Želeli smo si ogledati grad, vendar smo bili prepozni in je bil zato grad za oglede že zaprt. Ni nam preostalo drugega, kot da smo se sprehodili skozi mesto. Ker ni veliko, tam nismo prebili veliko časa, zato smo se raje odpravili naprej proti angleškemu podeželju.

Povzpeli smo se na vrh Quantock Hillsa, ki leži v narodnem parku Exmoor. Prišli smo ravno ob času sončnega zahoda, zato je bil tudi razgled lepši.

Po vsem tem smo se odpravili proti Clayhillu. Imeli smo večerjo, nato pa prost večer.

Zjutraj smo najprej spakirali vse stvari, saj nas je čakala dolga pot proti Londonu in kasneje Cambridgu, kjer smo zadnji večer tudi spali.

Po zajtrku smo se poslovili od Clayhilla in se odpravili na pot. Najprej smo se ustavili pri znanem spomeniku Stonehenge. Kupili smo karte in si ogledali kamne, lahko pa smo šli tudi v muzej. Obisk nam je skoraj pokvarilo vreme, saj je na poti do tja začelo deževati, vendar je bilo nazadnje kljub vsemu vredno ogleda.

Do Londona smo imeli nato dobro uro in pol vožnje. Po prihodu v London smo najprej s kombijem naredili obvoz mimo najbolj znanih znamenitosti, Brian pa nam je medtem pripovedoval tudi zanimivosti o Londonu. Nato smo parkirali in se po Londonu še sprehodili. Brian nam je pokazal tudi manj znane, a kljub temu zanimive kotičke Londona, potem pa smo imeli nekaj prostega časa.

Večina nas ga je izkoristila za prigrizek in za nakup spominkov. Ko smo se spet vsi zbrali na dogovorjenem mestu, smo se odpravili proti kombiju in se nato odpeljali še na drug del Londona in pa do nakupovalnega središča.

Zvečer smo šli proti hostlu v Cambridge. Bil je naš zadnji večer v Angliji, naslednjega dne nas je čakal še kratek obhod po Cambridgu. Nato je bil čas za odhod proti letališču, kjer smo se poslovili in zahvalili Brianu za prečudovite skupne trenutke in se počasi pripravili na let domov. Na brniško letališče smo prispeli okrog četrte ure popoldne.

Ekskurzija v Anglijo je bil lepa izkušnja tako za dijake kot tudi za profesorici, ki sta bili z nami. Ker smo bili manjša skupina, smo lepo sodelovali drug z drugim in smo se zato tudi bolje razumeli. Skoraj cel teden smo imeli lepo vreme, kar nas je presenetilo, glede na to da sta za Anglijo značilna veter in dež. Prav tako je bil prijeten naš vodič. Anglijo nam je pokazal skozi oči domačina in ne le turističnega vodiča.

Domov smo tako prinesli veliko novih spominov in novih fotografij, ki bodo še nekaj časa zbujale zavist v vseh, ki jih bodo videli.

 

Maruša Kegljevič in Lucija Marija Novak, 4. b