T: (04) 53-73-513,
F: (04) 531-22-41

E:egss.radovljica@guest.arnes.si

Učenje učenja

 
Dobra odločitev za študij, smer študija ali zaposlitev je lahko posledica tehtnega premišljevanja in raziskovanja skozi daljše obdobje. Zato pozivam dijake-inje, da s tem pričnete zgodaj, najkasneje v 3. letniku šolanja.
V namen raziskovanja sem vam pripravila nekaj gradiva, predvsem pa povezave na spletne strani, iz katerih boste lahko črpali informacije, ki vam bodo osvetlile vaše možnosti, pogoje, ki jih morate izpolniti ter postopek vpisa in potek samega študija, pa tudi vključitev v delo, zaposlitev.
Za podrobnejše informacije sem na razpolago v šoli od pon. do čet. od 10.50 do 12.25, v pet. od 9.00 do 11.35, po tel.: 04 537 35 26 ali na irena.pungercar@guest.arnes.si .
Najprej je dobro raziskati svoje interese (tudi v povezavi s sposobnostmi). Tistim, ki tega še niso opravili, svetujem obisk v enem od CIPS – center za informiranje in poklicno svetovanje – po novem Karierni centri oz. kotički:
po novem na Jesenicah Karierni kotiček, C.maršala Tita 16, tel.: 04 581 13 00 – potrebno se je naročiti,
v Kranju po novem Karierno središče, Šuceva 23, tel.: 059 695 940,
v Radovljici Urad za delo, Kranjska 13, tel. 04 531 49 66,  zaprosite psihologinjo;
V  Kariernih centrih vam strokovnjaki s pomočjo interesnih testov (Kam in kako), pa tudi z vpogledom v vaše rezultate s testiranja v osnovni šoli, pomagajo pri nadaljnjem odločanju glede izobraževanja in poklica. Vsako odločitev pa, seveda, posameznik sprejme sam, brez zunanjih  pritiskov, saj tudi sam nosi odgovornost za posledice svoje odločitve.
 
Za kakšen študij (zahtevnejši, manj zahteven…) se boste odločili tudi na podlagi tega, koliko napora ste pripravljeni vložiti v študijsko delo. Razmislek o tem in načrt za aktivnosti za dosego cilja, boste morali doreči osebno. Želim vas le spomniti, da je to zelo povezano s tem, kako uspešni boste pri študiju.
 
Kot tretje je pomembno, da pridobite vse objektivne informacije o možnostih vpisa na posamezne programe (omejen vpis, točke…) kot tudi o vsebini programa, ki ga želite vpisati. Kasneje ugotavljati, da »to ni to«, vas bo lahko stalo eno celo šolsko leto.
Kot osnovo za to raziskovanje sem vam spodaj pripravila izbor študijskih programov v Sloveniji, pogoje za vključitev v te programe, primere za izračunavanje točk za sprejem, če je vpis omejen ter tabelo za izračun točk.
Za podrobne podatke o razpisu lani  vam služi sledeči link na spletno stran Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: www.mizs.gov.si
Za podatke, koliko točk je bilo potrebno pri omejitvah vpisa za posamezne programe v preteklih letih, pojdite na spletno: www.vpis.uni-lj.si  
 
Drugi spletne strani (linki) za pridobivanje informacij so:
spletne strani posameznih fakultet, ki jih boste poiskali sami,
www.uni-lj.si
www.uni-mb.si
za štipendije: www.sklad-kadri.si
za različne informacije:
www.filternet.si
www.sou-lj.si  študentska organizacija
www.stud-dom-lj.si  študentski domovi v Ljubljani
www.cmepius.si   študij v tujini
http://srce.kiss.si   študij v tujini
www.mva.si    študij v tujini
 
Sam postopek vpisa se z leti ne spreminja veliko. Spoznate ga lahko v Razpisu za preteklo leto, ki ga dobite na spletni strani MIZŠ. Z novim razpisom se boste na študij lahko prijavili le z elektronsko prijavo. Digitalne podpise bomo s pomočjo Upravne enote Radovljica urejali v januarju.

Tabela za pretvorno ocen
Primeri izračunavanja točk
Seznam študij programov in točke
Priprava na izbiro študija in vpis
2018
20
Dec

Ekskurzija v Francijo


Vabljeni na ekskurzijo v dolino Loare in v Pariz od ponedeljka, 24. junija 2019, do sobote, 29. junija 2019.
Prijavite se do četrtka,
2018
21
Dec

Kulturna prireditev

 
V petek, 21. 12. 2018, si bodo vsi dijaki s spremljevalci v Linhartovi dvorani v Radovljici ogledali film Lady Bird (94
Arhiv novic

 
Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica
Gorenjska cesta 13
4240 Radovljica

Tel: (04) 53 73 513
Fax: (04) 531 22 41
E-mail: egss.radovljica@guest.arnes.si
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
več o piškotkih
Prva slovenska odzivna šolska spletna stran ©  2013