T: (04) 53-73-513,
F: (04) 531-22-41

E:egss.radovljica@guest.arnes.si

E-časopis


 
Pred vami je e-časopis, kjer boste lahko prebrali, kaj zanimivega se dogaja na naši šoli in izven nje. Vse, ki vas zanima novinarsko pisanje, vljudno vabim, da s svojimi prispevki sooblikujete njegovo podobo tudi v šolskem letu 2017/18.

Ana Hlebanja, prof. slov.

 

Šolsko leto 2015/16


Neki novi tipi

 
 
V ponedeljek, 7. decembra 2015, smo se nekateri dijaki naše šole, ki imamo v kranjskem gledališču abonma, odpravili v Mestno gledališče ljubljansko. Ob 17. uri smo dobili tudi z dijaki drugih šol na avtobusni postaji pred hotelom Creina.
 
Ob 18.00 uri se je začela predstava z naslovom Neki novi tipi. Sprva se mi je zdela nepovezana, a kasneje mi je postala zelo zanimiva predvsem zaradi glasbe. V ospredju so bili štirje fantje, ki so se šele uveljavljali na glasbeni sceni. Kot so začeli vsi pravi slavni bendi, so bili tudi glavni junaki prepričani, da morajo začeti popolnoma na dnu in tako postati uspešni. Vsi fantje so peli, trije so igrali na kitaro, eden pa tudi na bobne. Peli in igrali so bolje, kot sem pričakovala. Zdelo se mi je, da jim je všeč, kar počnejo, in tako so bili všeč tudi nam.
 
Predstava je bila dolga malo več kot 2 uri, domov smo se vrnili zvečer in precej utrujeni, a polni zanimivih vtisov.
 
Sandra Mehanić, 4. Ea

 

Tudi letos smo v projektu Pozor(!)ni na okolje


Preberi več.

Pozorni na okolje

Pozorni na okoljeMentorica Karmen Gogala

 

Abonma ŠPICA v PGK

 
 
Tudi v letošnjem šolskem letu ste vabljeni v Prešernovo  gledališče v Kranju, kjer si boste ogledali 5 predstav, ki nagovarjajo predvsem mlade. Predstave se začenjajo ob 18. uri, tako da je ogled možen tudi za dijake iz oddaljenih krajev. Za vse predstave prejmete 25 ur OIV.

Prijavnice prejmete pri profesorici Ani Berčon.

 

Šolsko leto 2014/15  


OČISTIMO NAŠO OBČINO – RADOVLJICA 2015V soboto, 11. aprila je potekala akcija Očistimo našo občino – Radovljica 2015. Čistilno akcijo organizira društvo Ekologi brez meja, na svojih območjih pa jo koordinirajo krajevne skupnosti in društva.

V tej akciji je sodelovala tudi naša šola, le nekoliko prej, in sicer v četrtek, 2. aprila 2015. Na različna območja Radovljice je odšlo pet skupin dijakov. Utrinke čiščenja ene izmed skupin si lahko ogledate na spodnjih slikah in v filmčku.


Čistilna akcija Radovljica

Čistilna akcija Radovljica

Čistilna akcija Radovljica

Čistilna akcija Radovljica


 

Mentorica Karmen Gogala
 


ŠKOFJELOŠKI PASIJON PO 6 LETIH SPET UPRIZORJEN

 
Škofjeloški pasijon je najstarejše slovensko dramsko besedilo v slovenščini, avtor je loški kapucin oče Romuald, Lovrenc Marušič. Delo je nastalo v obdobju baroka na Slovenskem.
Predstava mi je bila všeč, saj so se amaterski igralci dobro odrezali. Menim, da so nastopajoči razumljivo prikazali vsebino in se v vlogo zelo dobro vživeli. Vsak lik je bil zelo prepričljiv in dodelan. Presenetili so me predvsem najmlajši nastopajoči, saj so svoj del odigrali odlično.
Igra se odvija na štirih različnih prizoriščih v Škofji Loki. Čeprav se je igra na zadnjem prizorišču začela s časovnim zamikom, se je splačalo počakati. Tudi tehnična postavitev je bila primerno postavljena. Vsako prizorišče je imelo svoj oder, ki je bil na dobrem mestu, saj se je nanj videlo z vseh strani. Igralci so nosili kostume, ki so bili ustrezno izdelani in skladni z vsebino. Barve luči so se spreminjale in tako naredile še posebno dober učinek na igrano igro.
Predstava se je odvijala na prostem, zato je bilo zelo mrzlo, klopi pa niso bile prav udobne, a tako smo se gledalci lahko še bolj vživeli v Jezusovo trpljenje. Tudi ostalo publiko to ni motilo. Za vse, ki vsebine niso najbolj razumeli, pa so si jo lahko prebrali v gledališkem listu, kjer je bila zelo dobro in razumno opisana.
Na splošno mi je bil Škofjeloški pasijon všeč in veseli me, da ga čez 6 let, leta 2021, spet uprizorijo.
 
Tanja Železnik, 1. Ga

 
Škofjeloški pasijon, ki smo si ga ogledali v petek, 27. 3. 2015, je presegel vsa moja pričakovanja in se mi vtisnil v spomin kot pravi spektakel. Več kot 1000 igralcev se je zbralo v mestnem jedru Škofje Loke, kjer smo se znašli v času Kristusovega trpljenja. Fascinirana sem bila, kako so se igralci, predvsem z negativnimi vlogami, vživeli v lik in nam dali čutiti hladnokrvnost, ob kateri se ti naježi koža že ob sami misli, da je bilo res tako. Poleg tega so poskrbeli tudi za osvetlitev in ostale efekte, ki so igro se popestrili in jo spremenili v pravo mojstrovino.

Maja Fartek, 3. Ga

 

TUJE GLEDALIŠČE JE UPRIZORILO SLOVENSKO IGRO VLADIMIR

 
Marca sem si ogledal gledališko predstavo Vladimir, v kateri so igrali izraelski igralci. Za razumevanje besedila so bili nadnapisi, kar pa je bilo zelo težko brati, spremljati ter razumeti hkrati. Dogajanje se je odvijalo v kuhinji študentskega stanovanja. Nastopali so 4 igralci: Vladimir, starejši, dominanten gospod, ki ga zanima vse o sostanovalcih; Miki, študent, ki mu že na začetku ni všeč novi podnajemnik; Aleš in Maša, ki sta ljubezenski par, Aleš tu igra veliko vlogo, saj si je sposodil denar od mafijcev. Igra mi je dokazala, kako veliko vlogo igra denar v vsakdanjem življenjem in kako zaradi denarja pride do velikih težav v igri, kot so ljubosumje, prepiranje in navsezadnje tudi umor. To mi je dalo vedeti, da je denar sveta vladar, saj če ne bi bili v finančnih težavah, ne bi bilo zgoraj naštetih težav, ki sem jih videl v gledališki predstavi. Če vas zanima celotno delo, ki sem si ogledal, predlagam, da si preberete dramsko besedilo Vladimir Matjaža Zupančiča.                      
 
Anže Rakar, 1. Ma

 

PROJEKT SKK - BRALNE URICESkupno branje je rdeča nit našega projekta SKK. Dijaki berejo otrokom v vrtcu in v osnovni šoli, starostnikom v Domu za starejše občane, berejo tudi zase. Osnovnošolci berejo otrokom v vrtcu in starostnikom. Babice in dedki berejo svojim vnukom, starši pa svojim otrokom. Zraven pa se seveda veliko pogovarjamo, se objemamo, zabavamo in smejemo. Pa tudi kaj zapojemo ali narišemo.
Tako otroke postopno in sistematično uvajamo v svet knjige in spodbujamo potrebo po branju. Hkrati pa sleherni deležnik izboljšuje svoje komunikacijske sposobnosti in poglablja medosebne odnose. Se uči vživljanja v druge ljudi.

Na spodnjih povezavah si lahko preberete nekaj prispevkov naših dijakov.

Bralna urica v vrtcu
Bralna urica na osnovni šoli A. T. Linharta
December v vrtcu
Obisk drugošolcev na osnovni šoli A. T. Linharta
 

Darfur: vojna za vodo

 
V torek, 3. 2. 2015, smo si dijaki ogledali film z naslovom Darfur: vojna za vodo. To je dokumentarni film o misiji Toma Križnarja, ki je odposlanec pokojnega predsednika države, dr. Janeza Drnovška. S svojo ekipo se odpravi v Afriko, bolj natančno v Nigerijo in Sudan. Dneve preživlja skupaj z afriškimi družinami in vojsko, s katero se odpravi na prepovedana območja, in sicer čez mejo v Furawiya.
Film prikazuje, kako ljudje preživljajo svoje dneve v upanju, da jih ne bodo spet napadli. V filmu so večkrat prikazani napadi na civiliste, ki so ostali brez vode, nekateri otroci tudi brez družin. Ljudje mrtvi ležijo po tleh, družine so brez strehe nad glavo. Tomo, ki je začel to odpravo, je imel poleg sebe vedno prevajalca, in je ljudem dajal upanje. Križnarjeva afriška mirovna misija v Darfurjuje trajala od februarja do septembra 2006, ko je bil Križnar me drugim tudi zaprt v Sudanu in obtožen vohunstva. Predstavlja razmišljanja in dogajanja med uporniki pred in po podpisu mirovnega sporazuma med sudansko vlado in edinim podpisnikom, samooklicanim voditeljem SLA-ja (Sudan Liberation Army) Minni Arcuo Minawijem 5. maja 2006 v Abudji v Nigeriji.
 
Tea Ažman, 1. Ma
 

Gledališka vzgoja

 
Tudi v letošnjem šolskem letu so se nekateri dijaki odločili z Abonma ŠPICA, ki ga ponuja Prešernovo gledališče v Kranju. Abonma je namenjen dijakom in študentom. Vanj so vključene predstave, ki bodo premiero doživele v novi sezoni, ponovitev iz pretekle sezone in dve gostovanji. Izbrali so tista odrska dela, ki z vsebino in gledališkim jezikom nagovarjajo predvsem mlade.
Do sedaj smo si ogledali že tri predstave:
  • Andrej E. Skubic: PAVLA NAD PREPADOM, režiser Matjaž Pograjc, Slovensko mladinsko gledališče (18. 11. 2014)
  • Ivan Cankar: KRALJ NA BETAJNOVI, režiser Eduard Miler, Drama SNG Ljubljana in Drama SNG Maribor (ogled predstave v Drami SNG Ljubljana, 16. 11. 2014)
  • Ivo Svetina: ABC ODER KRIEG (Quasi una fantasia), režiserka Barbara Novakovič Kolenc, Muzeum Ljubljana, Prešernovo gledališče Kranj, Cankarjev dom Ljubljana, Anton Podbevšek teater Novo mesto in Opera&Teatre Madlenianum, Zemun (19. 1. 2015)
Sledita še dve predstavi:
  • Frederic Sonntag: GEORGE KAPLAN, režiser Jaka Andrej Vojevec, Prešernovo gledališče Kranj (16. 2. 2015)
  • Svetlana Makarovič: MRTVEC PRIDE PO LJUBICO, režiser Jernej Lorenci, Prešernovo gledališče Kranj in mestno gledališče Ptuj (v marcu ali aprilu) 

Mentorica Ana Berčon

 

Zbiranje rabljenih oblačil, igrač in šolskih potrebščin

 
Po lanskoletnem uspešnem zbiranju rabljenih oblačil in igrač se je letos na pobudo EKOninj iz 1. Ga v mesecu decembru in januarju zopet izvedla podobna dobrodelna akcija.
Lepo ohranjena in čista oblačila ter igrače, ki jih dijaki in zaposleni na šoli niso več potrebovali, so oddali v knjižnici v za to pripravljene škatle; poleg tega pa smo letos zbrali tudi nekaj novih šolskih potrebščin.
S pomočjo organizacije Rdeči križ Radovljica smo zbrana oblačila, igrače in šolske potrebščine razdelili tistim, ki jih res potrebujejo in si jih sami ne morejo privoščiti.

Še enkrat se vsem zahvaljujemo za vso pomoč. Bodimo dobrodelni tudi v naslednjem šolskem letu!

EKOninje: Manja Golmajer, Klara Grilc, Manca Rupnik, Tanja Železnik

Mentorica: Karmen Gogala, prof.

Zbiranje rabljenih oblačil

Zbiranje rabljenih oblačil


 

Obisk v Gradcu12. 12. 2014 smo zaposleni na dan šole obiskali partnersko šolo Hib-Liebenau v Gradcu, s katero sodelujemo že 5 let.

Na vrtu pred šolo raste lipa, drevo prijateljstva med šolama, ki so ga posadili med našo izmenjavo v marcu 2012.

Ravnatelj Josef Mueller nam je razložil, kaj lahko ponudijo svojim dijakom v času pouka in v popoldanskem času v internatu z moderno opremljenimi sobami Ogledali smo si večnamensko športno dvorano, bazen, biološki vrto, odprto gledališče, šolski muzej, lepo urejeno jedilnico z biološko prehrano in še marsikaj.

 

PROJEKT POZOR(!)NI ZA OKOLJE 


Projekt 'Pozor(!) za okolje se na naši šoli odvija že kar nekaj let. Več o tem si lahko preberete TUKAJ


 

BRALNE URICE V DOMU DR. JANKA BENEDIKA V RADOVLJICI

 
Dejavnosti projekta SKK: bralne urice v vrtcu, na osnovnih šolah in v domu za starejše občane
 
 

OCENA PREDSTAVE MI, OTROCI S POSTAJE ZOO

 
      V torek, 7. 10. 2014, smo si dijaki ogledali gledališko predstavo Mi, otroci s postaje ZOO. Všeč mi je bilo, da so se igralci potrudili in se v igro vživeli. Na žalost je bila glasba preglasna in se včasih ni slišalo nastopajočih. K slabšemu razumevanju je prispevala tudi publika s svojim obnašanjem. Najbolj  so mi bili všeč prizori, ko so nastopajoči plesali. Po zanimivih kostumih sem sklepala, da so se dogodki odvijali v 80. letih prejšnjega stoletja. Igrali so odlično, saj mi je bilo, kot da bi gledala film.
      Med predstavo smo izvedeli, da so mladi vstopali v svet droge že v zgodnjih najstniških letih ter se naučili, da se da odnehati in z lahkoto spet začeti. Najprej »majhne« droge, nato »velike« droge, kar pa človeka spremeni po obnašanju in izgledu. Grozno je premišljevati o tem, da so se punce pri 12 in13 letih že prodajale, da so zaslužile za nov »šus«. Sebe si ne morem predstavljati na njihovem mestu. Med igro me je prevzelo več občutij, večkrat me je kar zmrazilo.
     Predstavo si je vredno ogledati, saj je zanimiva. Igralci so nadarjeni in imajo talent, zato jim želim veliko sreče in še veliko uspešnih gledaliških predstav.
 
Anuška Bukovinski, 1. Ma
 

PONEDELJKOV TUJEJEZIČNI RECITAL


V ponedeljek, 29. 9. 2014, smo na naši šoli priredili tujejezični recital, posvečen mednarodnemu dnevu jezikov, ki je bil 26. 9. 2014, in gostom Avstrijcem z gimnazije Hib-Liebenau iz Gradca. Prireditev je potekala v slovenščini in angleščini. Povedali smo, da je bil mednarodni dan jezikov ustanovljen 21. decembra 2001 in da v Evropi govorimo 225 jezikov, kar je 3 % vseh svetovnih jezikov. Cilj mednarodnega dneva je spodbujanje učenja tujih jezikov ne glede na starost.

 
Prireditev so popestrili številni nastopajoči: slišali smo petje v makedonščini in slovenščini, zabavali smo se ob ritmih harmonike, si ogledali skeč in sodobni trebušni ples ter prisluhnili verzom poezije. Na koncu pa smo se posladkali s tradicionalnimi blejskimi kremnimi rezinami.
 
Mentorici tujejezičnega recitala sta bili profesorici Marja Podjed in Alenka Rozman.
 
Lea Uršič in Eva Lazar, 4. Ea
 


TABOR V TOLMINU

 
     Petnajst minut pred deveto uro na sončno ponedeljkovo dopoldne, 15. 9. 2014, se nas je večina učencev 1. Ga in 1. Ea že zbrala pred šolo. Otovorjeni s potovalkami, kovčki in nahrbtniki smo čakali na odhod avtobusa, ki nas je odpeljal v Tolmin. Nekateri bolj, drugi manj vznemirjeni smo čakali na prihajajoč 3-dnevni tabor oziroma 3-dnevno druženje ter spoznavanje novih sošolcev. Glede tega smo bili najbrž bolj vznemirjeni kot glede športnih dejavnosti ter programa, ki sta nas čakala. Izkazalo se je, da so tudi organizatorji bolj ciljali na prvo, saj tabor res ni bil tako naporen, kot smo jih bili vajeni iz osnovne šole.
     Vožnja do Tolmina je trajala približno dve uri in pol. Po prihodu smo odložili svoje stvari v sobe in odšli na kosilo, nad hrano nas na žalost večina ni bila ravno navdušena, a mislim, da nikomur to ni predstavljalo ogromnega problema glede na to, koliko stvari se nam je dogajalo. Vsi smo bili zelo zaposleni z medsebojnimi odnosi in z našim lastnim vklopom v družbo. Med vsemi dijaki 1. letnika ekonomske gimnazije ter ekonomskega tehnika smo si našli sebi podobne dijake in skupaj preživljali prosti čas, med organiziranimi dejavnostmi pa smo se razvrstili v manjše skupine. Prvi dan smo imeli po kosilu še precej prostega časa, ki smo ga lahko preživeli po svoje, nato pa smo se v skupinah po štirje odpravili na orientacijski sprehod po Tolminu in okolici, ki smo ga spoznavali ob pomoči delovnih listov in kompasa. Proti večeru se je pooblačilo; s sprehoda smo sicer še prišli suhi, toda po večerji je bil načrtovan še hiter ogled starega dela Tolmina. Takrat je že kar močno deževalo in od ogleda nismo odnesli praktično nič. Težko je namreč v nalivu hoditi v vrsti po dva in dva ter medtem ko se ti voda iz sosedovega dežnika zliva za pulover, še slišati, kaj razlaga vodnica. V dom smo se tako vrnili s popolnoma premočenimi supergami, ki so se nato sušile še vse nadaljnje dni, ter precej utrujeni. Vseeno nas večina ni zaspala takoj, saj imajo ravno nočni pogovori s prijatelji nek čar, poleg tega te priložnosti med šolo ni prav pogosto. Nazadnje pa smo le omagali in trdno zaspali do sedme ure zjutraj naslednjega dne, ko so učiteljice začele trkati na naša vrata in nas buditi.
     Torek je bil precej natrpan z dejavnostmi in prostega časa ni bilo več veliko. V planu so bile tri dejavnosti, ki smo jih izvajali v treh skupinah, ena od teh dejavnosti je prišla na vrsto zadnji dan. Moja skupina se je po zajtrku najprej odpravila na ogled Tolminskih korit. Bilo je lepo, sploh nekateri deli reke, skriti med skrivnostnimi skalnatimi stenami in oviti v meglo ali pa na drugih delih kontrastno žive turkizne barve ter obsijane s soncem. Popoldne smo kolesarili v smeri Kobarida. Tisti z boljšo kondicijo brez vsakega problema, z levo roko, spet drugi pa smo prepoteni vlačili svoja kolesa v klanec. Na splošno pot ni bila prezahtevna, na nekaterih delih je ponujala krasen pogled na Sočo. Pri Napoleonovem mostu smo se obrnili in odkolesarili nazaj. Zvečer nas je čakal še ples, ki so ga priredili v domu, in tudi tu smo se razdelili v dve skupini: tisti, ki neumorno plešejo brez premora, ter tisti, nekoliko bolj leni ali pa zadržani, ki smo čakali, kdaj bo ura odbila devet, da izginemo v svoje sobe oziroma kamorkoli pač želimo do nočnega počitka ob, izjemoma, pol enajsti uri. Sicer se je predviden čas za spanje začel ob desetih.
     V sredo, 17. 9. 2014, dopoldne nas je čakal le še kratek pohod na hrib nad Tolminom, imenovan Kozji rob, in kosilo ter vkrcanje na avtobus. Za tiste, ki se niso najbolj uspešno vklopili, pa je čakal težko pričakovan odhod proti domu. Mnogi so si nabrali kup novih prijateljev in lepih trenutkov, zato bi tabor še z veseljem podaljšali.
     Tako se je končal naš prvi tabor, medtem ko so 1. Ma in 1. Mb šele prispeli v CŠOD Soča v T
2018
20
Dec

Ekskurzija v Francijo


Vabljeni na ekskurzijo v dolino Loare in v Pariz od ponedeljka, 24. junija 2019, do sobote, 29. junija 2019.
Prijavite se do četrtka,
2018
21
Dec

Kulturna prireditev

 
V petek, 21. 12. 2018, si bodo vsi dijaki s spremljevalci v Linhartovi dvorani v Radovljici ogledali film Lady Bird (94
Arhiv novic

 
Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica
Gorenjska cesta 13
4240 Radovljica

Tel: (04) 53 73 513
Fax: (04) 531 22 41
E-mail: egss.radovljica@guest.arnes.si
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
več o piškotkih
Prva slovenska odzivna šolska spletna stran ©  2013