T: (04) 53-73-513,
F: (04) 531-22-41

E:egss.radovljica@guest.arnes.si

PROJEKTNI DNEVI 2016/17


Živeti z gozdom

 


Dijaki 2. g smo 29. maja 2017 pričeli s projektom Živeti z gozdom. Odpravili smo v na teren v dolino Brje, kjer smo spoznavali gozdo kot pomemben ekosistem, ki ga moramo ščititi in ohranjati. Pomembno vlogo ima  tudi v gospodarstvu in širšem družbenem pomenu.
Naše delo predstavlja začetek projekta, s katerim bodo dijaki nižjih letnikov ekonomske gimnazije nadaljevali v prihodnjih letih.
Sreda in četrtek, 14. 6. 2017 in 15 .6. 2017, sta bila namenjena izdelavi in predstavitvi tega projekta. Dijaki smo bili razdeljeni v štiri skupine pri predmetih geografija, biologija, sociologija in podjetništvo.
Na predstavitvi v četrtek smo najprej predstavili našo pot po Brju. Sledila je predstavitev dela in dobljenih spoznanj o gozdu in življenju v njem z različnih vidikov. Pri biologiji so dijaki predstavili različne rastlinske in živalske vrste v slovenskih gozdovih ter onesnaževanje gozdov. Geografska skupina je govorila o funkcijah gozda in zavarovanih območjih Slovenije. Pri podjetništvu so se osredotočili na lastništvo gozdov in pogozdovanje. Skupina pri sociologiji pa je predstavila konflikte med ekonomijo in ekologijo ter problematiko prekomernega izkoriščanja naravnih virov.  
Po končanih predstavitvah smo dijakom prvega letnika razdelili učne liste, s katerimi smo preverili razumevanje podane vsebine.
Za konec smo pripravili tudi kviz, pri katerem smo sodelovali vsi dijaki, in podelili nagrade najboljšima skupinama.
 
Lučka Pikec, 2. g

Predstavitev projekta v 2. g: Živeti z gozdom 

Projektni dnevi v 1. MT

 
Tudi letos je v predavalnici naše šole potekal projektni dan za 1. letnike medijskih tehnikov. Dijaki so iskali kreativne ideje za oblikovanje logotipov podjetij in organizacij. Prišli so do različnih zanimivih rešitev, ki si jih boste lahko ogledali na predstavitvenem dnevu v sredo, 31. maja, 7. in 8. šolsko uro, v predavalnici šole.
Vljudno vabljeni!


Mentorici Damjana Oblak in Staša Slapnik 

 

Projekt Rastem s knjigoV sodelovanju s knjižnico Antona Tomaža Linharta Radovljica so dijaki 1. letnikov vključeni v projekt Rastem s knjigo. Dijaki so spoznali splošnoizbraževalno knjižnico in prejeli v dar knjigo Marjane Moškrič Sanje o belem štrpedu.

Helena Thilakarathna Velikanje, mentorica projekta

Projekt Rastem s knjigo: Sanje o belem štrpedu


 
 

Študija primera (case study)
Od 3. 10. 2016 do 22. 10. 2016 smo dijaki 4. letnikov ekonomskega tehnika ter gimnazije skupaj z učenci osnovne šole Radovljica ter Žirovnica izvedli projektni teden, v okviru katerega smo obiskali sadjarsko kmetijo Pr'Jernejc v Hrašah. Lastnik kmetije nam je razložil, kako vse poteka: od obiranja jabolk pa do same prodaje najrazličnejših izdelkov. Nas pa je prosil, da mu pomagamo pri širjenju ponudbe, saj želi biti inovativen in uspešen pri prodaji.
Razdelili smo se v 10 skupin in se lotili dela. S pomočjo možganske nevihte oz. brainstorminga smo prišli do najrazličnejših idej, kasneje pa z metodo študije primera (case study) pripravili predstavitve. Prvi teden smo delali s sedmošolci iz OŠ Radovljica, naslednji pa z devetošolci OŠ Žirovnica. Ker smo mladi zelo iznajdljivi, nam je prišlo na misel ogromno idej, a vseh žal nismo mogli predstaviti.
V petek,  21. 10.,  je bil dan za predstavljanje naših idej. Vsaka skupina je morala predstaviti ideje pred komisijo, v kateri je bil tudi lastnik kmetije. Predstavitve so morale biti brez napak, saj smo imeli dva tedna za izdelavo le teh. 
Komisija nas je ocenila in na koncu izbrala dve najboljši skupini. Ti pa sta za nagrado dobili izlet v Ljubljano, in sicer ogled Muzeja iluzij, Ljubljanskega gradu,  Hiše strahov in kosilo v McDonald'su.
 
Projekt nam je bil všeč, saj smo lahko pomagali kmetiji, s tem pa pridobili izkušnje na področju iskanja novih, drugačnih idej in nastopanja.
 
Uradni rezultati tekmovanja Case study, ki je potekalo 22. oktobra 2016:
 
V prvem delu je zmagala skupina 5, ki so jo sestavljali:
Ula Svetina, 4. g
Nejc Hanžič, 4. g
Leja Podlipnik, 4. e
Mitja Kuralt, OŠ Radovljica
Rok Vilfan, OŠ Radovljica
 
V drugem delu pa je bila najboljša 6. skupina:
Maša Kukič, 4. g
Armina Selimanović, 4. g
Aladin Salkić, 4. e
Nadja Krajnc, OŠ Žirovnica
 
Zmagovalcem čestitamo!

Študija primera (case study)

Študija primera


 
Komisija: Anže Legat, Lidija Perše in Darja Koren
 
 

Projketni teden v 4. g
V tednu od 3. do 7. oktobra 2016 smo dijaki 4. letnika in učenci osnovnih šol izvedli projektni teden, v okviru katerega smo obiskali tudi sadjarsko kmetijo PR` JERNEJC, ki se nahaja v vasi Hraše pri Lescah. Tamj smo si ogledali nasade sadovnjakov ter tudi sami nabrali nekaj jabolk. Pokazali so nam proizvodnjo jabolčnega soka. ki smo ga tudi poskusili. Po ogledu kmetije smo se vrnili nazaj v Radovljico na EGSŠ, kjer so dijaki 4. letnika predstavili trženje in trženjsko strategijo ter razdelili ankete. V naslednjem tednu (od 10. do 14. oktobra 2016) pa bomo šeadaljevali projekt, na katerem bomo še nadaljevali z novimi rešitvami pomagali kmetiji PR˛`JERNEJC priti do boljšega delovanja.

Žana Vnučec, 4. g

Fotografije: Jan Kostanjevec, 3. a

Projektni dnevi v 4. g

Projektni dnevi v 4. g

Projektni dnevi v 4. g

Projektni dnevi v 4. g 

PROJEKTNI DNEVI 2015/16


Veliko izveš, družiš se ob aktivni uporabi knjižnice in še knjigo dobiš »za zmeraj«

 
Temu se potem že skoraj reče zabava in ker priznani strokovnjaki vedo povedati, da se učimo takrat, ko se igramo oz. zabavamo, smo se letos z dijakinjami in dijaki prvih letnikov veliko naučili.
V okviru Projekta Rastem s knjigo smo v dogovoru s Knjižnico A. T. Linharta v Radovljici uskladili termine in dijake organizirano, s spremljevalnimi učitelji, odpeljali na sproščen dogodek.
Razreda 1. Ma in 1. Mb sta se dogodka ločeno udeležila 14. 9. 2015. Razreda 1. Ga in 1. Ea sta se dogodka ločeno udeležila 17. 9. 2015.
Sprejeli sta nas prijazni knjižničarki splošno-izobraževalne knjižnice in nam predstavili dejavnosti in prireditve, ki jih organizirajo, vso bogato ponudbo, ki je dijakom do 18. leta na voljo kar brezplačno. Predstavili sta jim COBISS/OPAC, iskanje po bazah in iskanje po policah. Povabili sta jih v njihov bralni klub za srednješolce in na obisk ob potrebi po izobraževanju in potrebi po sprostitvi.
Dijaki so bili motivirani, zainteresirani za nove informacije in vedoželjni. Sodelovali so v aktivnostih in se zelo razveselili letošnje knjige v obliki stripa. Najprej smo si ogledali predstavitveni film, ki ga je pripravila Javna agencija za knjigo, nato smo se spomnili, po čem vse poznamo avtorja teksta Andrejo Rozmana Rozo in ilustratorja Damijana Stepančiča. Ob sladkem zaključku je vsak dijak dobil v dar knjigo Živalska kmetija.

Andrej Rozman Roza: Živalska kmetijaImeli smo tudi lepo priložnost in smo knjigo Živalska kmetija uvrstili na seznam za domače branje.
Ko imajo vsi dijaki knjigo doma, je veliko lažje knjigo prebrati in se o njej nato pogovarjati, zato smo knjigo uvrstili tudi v šolski Bralni klub. Dijakom je bilo zelo všeč, da je napisana v obliki stripa in da ni treba »veliko« brati. Imeli smo zanimive pogovore o vsebini in njihovem dojemanju avtoritete/diktature.
 
Helena T. Velikanje, mentorica

1. Ea obiskali knjižnico A. T. Linharta (projekt Rastem s knjigo)


 
 

Projektni dan v 1. MTV sredo, 1. 6. 2016, je v predavalnici naše šole potekal projektni dan na temo oblikovanje logotipa. Udeležili se ga dijaki 1. Ma in 1. Mb. Pogovarjali so se o celostni grafični podobi podjetij in organizacij. Po predavanju so se lotili izdelave logotipov po lastni izbiri. Nastali so zelo zanimivi izdelki o izmišljenih ali obstoječih podjetjih.

Dijaki bodo dokončane izdelke predstavili v mesecu juniju. Vljudno vabljeni!

Oblikovanje logotipa (projektni dan v 1. MT)

Oblikovanje logotipa (projektni dan v 1. MT)

Oblikovanje logotipa (projektni dan v 1. MT)

Oblikovanje logotipa (projektni dan v 1. MT)

Oblikovanje logotipa (projektni dan v 1. MT)

Oblikovanje logotipa (projektni dan v 1. MT)
Mentorici: Staša Slapnik in Damjana Oblak
 

 

Projektni dnevi v 3. MTTretji letniki smeri medijski tehnik so v okviru projektnih dni snemali kratki film. Uprizoriti in posneti so morali zgodbo po literarni predlogi. Najboljši izdelki bodo poslani tudi na srednješolski mladinski filmski festival Videomanija.

Primož Zorko, mentor

Projektni dnevi v 3. Ma in 3. Mb

Projektni dnevi v 3. Ma in 3. Mb


 
 

Projektni dnevi v 2. Ga – Sodobne bolezni

 

Od 12. do 16. oktobra 2015 so v 2. Ga potekali projektni dnevi Sodobne bolezni. Dijaki so v tem tednu pri različnih predmetih (biologija, kemija, slovenščina, angleščina, nemščina) iskali vzroke, posledice, preventivo in zdravljenje naslednjih bolezni:

  • srčno-žilne bolezni (zvišan krvni tlak, arterioskleroza, možganska kap in srčni infarkt)
  • anoreksija
  • bulimija
  • debelost
  • izgorelost
  • depresija
  • stres
  • sladkorna bolezen
Pri obravnavanju sladkorne bolezni sta predstavnici Društva diabetikov Jesenice prišli dijakom na šolo predstavit tudi društvo, dijake sta seznanili z vzroki za nastanek sladkorne bolezni, s potekom bolezni in zdravljenjem. Nekaterim dijakom sta vzeli tudi vzorec krvi in preverili, ali imajo povišan krvni sladkor.

Predstavnici Društva diabetikov na šoli

Pripomočki za merjenje krvnega sladkorja

Merjenje krvnega sladkorja

Merjenje krvnega sladkorjaZa zaključek projektnih dni so dijaki izdelali predstavitev, s pomočjo katerega so svoj projekt v petek, 23. 10. 2015, predstavili nekaterim profesorjem in dijakom naše šole.

Predstavitev projekta Sodobne bolezni v 2. Ga

Predstavitev projekta Sodobne bolezni v 2. Ga

Predstavitev projekta Sodobne bolezni v 2. GaKarmen Gogala, vodja projekta Sodobne bolezni
 
 

Projekt Mladim se dogaja

 

Od ponedeljka, 5. 10. 2015, do petka, 9. 10. 2015, so na naši šoli potekale delavnice v okviru projekta Mladim se dogaja. V projekt so bili poleg naših dijakov vključeni tudi učenci iz OŠ Žirovnica in OŠ Lesce. Osrednja tema delavnic je bila uspešno trženje medu. Na delavnicah so nastajali slastni medeni izdelki: čokolada z medom, medene lizike, praline s cvetnim prahom, vazelin iz čebeljega voska, energetske ploščice, izdelki iz lectovega testa … Udeleženci projekta so v celoti izdelali tudi vso embalažo, oblikovali promocijski material, posneli in zmontirali promocijski film, izračunali porabo surovin ter določili cene na podlagi raziskave trga.
Na ta način so mladi spoznavali, da za uspešnega podjetnika ni dovolj samo dobra ideja, temveč je potrebno to idejo znati tudi realizirati.

Oglejte si še reportažo in krajši spot o projektu, ki so ju posneli naši medijci.

Vodji projekta: Darja Koren in Lidija Perše

Mladim se dogaja

Mladim se dogaja

Mladim se dogaja

Mladim se dogaja


Mladim se dogaja

Mladim se dogaja

Mladim se dogaja

Mladim se dogaja


Mladim se dogaja

Mladim se dogaja

Mladim se dogaja

Mladim se dogajaFotografije: Jan Zupanc, 3. Ma; Amon Lavtar, 3. Mb

 

PROJEKTNI DNEVI 2014/15


Projektni dnevi v 3. MT

 
Dijaki 3. Ma in 3. Mb so v zadnjih dnevih pred koncem šole pisali scenarije na podlagi obravnavanih literranih del pri slovenščini, v okviru predmeta snemanje in montaža ter animacija pa so pisali scenarije, snemali in montirali filmčke.

Primož Zorko, vodja projekta
 

Predstavitev projektnih dnevov v 3. Ga


Glasbeni nastop mladih na predstavitvi pesniške zbirke Nemir, 4. 6. 2015

Pevski zborček iz vrtca na predstavitvi pesniške zbirke Nemir, 4. 6. 2015

Nagovor ravnateljice na predstavitvi pesniške zbirke Nemir, 4. 6. 2015

Občinstvo na predstavitvi pesniške zbirke Nemir, 4. 6. 2015


Snemanje predstavitve pesniške zbirke Nemir, 4. 6. 2015

Nemir, 4. 6. 2015

Predstavitev pesniške zbirke Nemir, 4. 6. 2015

Glasbeni nastop na recitalu


Branje pesmi na recitalu


 

Projektni dnevi v 2. MT


Naravoslovni dan za 2. MT v Čebelarskem centru Lesce

Naravoslovni dan za 2. MT v Čebelarskem centru Lesce

Naravoslovni dan za 2. MT v Čebelarskem centru Lesce


 

Projektni dnevi v 2. Ga – Diabetes

 
Konec oktobra in novembra  2014 je potekal projektni dan Diabetes, sodelovali so dijaki 2. Ga.
V ponedeljek, 20. 10. 2014, so si v okviru projekta ogledali podjetje Krka, kjer so videli potek proizvodnje zdravil trdih oblik (tablete, kapsule) in nekoliko natančneje spoznali zdravila, s katerimi zdravijo sladkorno bolezen tipa 2.
V sredo, 12. 11., in v četrtek, 13. 11., je projektni dan potekal na šoli. Predstavnika Društva diabetikov Jesenice sta prišla na šolo predstaviti svoje društvo, dijake sta seznanila z vzroki za nastanek sladkorne bolezni, s potekom bolezni in zdravljenjem. Nekaterim dijakom sta vzela tudi vzorec krvi in preverila, ali imajo povišan krvni sladkor. V nadaljevanju projekta so dijaki pri različnih predmetih obravnavali teme, povezane s sladkorno boleznijo. Za zaključek projektnih dni so izdelali predstavitev, s pomočjo katere so svoj projekt 15. 1. 2015 predstavili nekaterim profesorjem in dijakom naše šole.

Karmen Gogala

Projektni dnevi 2014/2015

Projektni dnevi 2014/2015

Projektni dnevi 2014/2015

Projektni dnevi 2014/2015


Projektni dnevi 2014/2015

Projektni dnevi 2014/2015

2018
20
Dec

Ekskurzija v Francijo


Vabljeni na ekskurzijo v dolino Loare in v Pariz od ponedeljka, 24. junija 2019, do sobote, 29. junija 2019.
Prijavite se do četrtka,
2018
21
Dec

Kulturna prireditev

 
V petek, 21. 12. 2018, si bodo vsi dijaki s spremljevalci v Linhartovi dvorani v Radovljici ogledali film Lady Bird (94
Arhiv novic

 
Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica
Gorenjska cesta 13
4240 Radovljica

Tel: (04) 53 73 513
Fax: (04) 531 22 41
E-mail: egss.radovljica@guest.arnes.si
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
več o piškotkih
Prva slovenska odzivna šolska spletna stran ©  2013