T: (04) 53-73-513,
F: (04) 531-22-41

E:egss.radovljica@guest.arnes.si

ŠOLSKO LETO 2018/19


Ekskurzija v Švico
Dijaki so se v petek, 26. 10. 2018, odpravili v Švico. Prvi dan so si ogledali mesto Luzern, sotesko Trummelsbach in glavno mesto Bern. Drugi dan so si ogledali slapove na reki Ren, poslikana pročelja hiš v mestu Stein am Rhein in knjižnico v mestu St. Gallen, ki slovi po bogastvu knjig in stropnih poslikavah.

Ekskurzija v Švico 2018: mesto Luzern

Ekskurzija v Švico 2018: soteska Trummelsbach

Ekskurzija v Švico 2018: mesto Stein am Rhein

Ekskurzija v Švico 2018: slapovi na reki RenAndreja Korošec, vodja ekskurzije


 

Ogled razstav v Ljubljani
V petek, 26. 10. 2018, smo si v prestolnici dijaki 4. a in 4. b ogledali razstavo človeških teles Body Worlds, fotografsko razstavo Srdjana Živulovića Črno zlato in razstavo Mesec oblikovanja.

Body Worlds, Črno zlato, Mesec oblikovanjaAndreja Korošec

 

Ekskurzija v Anglijo


 

V ponedeljek, 8. oktobra, nas je 11 dijakov od prvega do četrtega letnika v spremstvu profesorice Tadeje Klinar in ravnateljice Ksenije Lipovšček odpotovalo v Anglijo. Ekskurzija je trajala 5 dni, domov smo se vrnili v petek, 12. oktobra.
Naše potovanje se je začelo na brniškem letališču, od koder smo malo čez četrto uro popoldne odleteli proti Angliji. Po dvournem letu smo v večernih urah prispeli na londonsko letališče Stansted, kjer nas je pričakal naš vodič Brian, ki nas je vozil okoli in nam razkazoval Anglijo.
Svoje stvari smo tako odložili v njegov kombi in se odpravili na nekaj urno vožnjo iz Londona proti vzhodu Anglije, mestu Bridgwater. Natančneje, v Clayhill, kjer smo bili nastanjeni. Clayhill se nahaja na podeželju, oddaljen je le nekaj minut vožnje z avtom iz mesta  Bridgwater.
Nihče se ni veselil dolge večerne vožnje, tako da smo si oddahnili, ko smo prispeli v Clayhill. Prvi dan je bil tako namenjen predvsem potovanju.  
V torek smo se zbudili v sončno jutro. Najprej nas je čakal zajtrk. Po zajtrku smo se odpravili v Bridgwater, kjer nas je čakal obisk tamkajšnjega kolidža.
Bridgwater & Taunton College  je partnerska šola naše šole in obisk je bil eden glavnih razlogov, zakaj smo se odpravili v Anglijo.
Tam so nas sprejeli dijaki, ki so nam razkazali šolo  in nam povedali nekaj več o njenih programih in delu. Na šoli je več različnih smeri, zato je temu primerno velik tudi kampus in število stavb.
Na šoli smo prebili dobri dve uri, nato pa smo se odpravili naprej v mesto Glastonbury oziroma mesto hipijev, kot mu pravijo. Najprej smo se povzpeli na hrib, od koder smo imeli razgled na celoten Glastonbury. Potem ko nas je že dobro prepihalo, smo se odpravili proti centru mesta. Sprehodili smo se skozi ulice, si ogledali glavne znamenitosti in poslušali zanimivosti o mestu, ki nam jih je povedal Brian. Imeli smo še nekaj prostega časa, nato pa smo se odpeljali naprej proti mestu Wells.
V Wellsu smo si ogledali katedralo in mestno središče. Obiskali smo tudi ulico, kjer so snemali film Harry Potter.
Zadnja postaja dneva pa je bila soteska Cheddar, kjer izdelujejo sir Cheddar. Sprehodili smo se skozi sotesko in mesto. Imeli smo tudi priložnost poskusiti in kupiti sir, vendar smo prihranili denar in sir le poskusili.
Po vsem tem smo se odpravili nazaj proti Clayhillu, kjer nas je čakala večerja, zatem pa še nastop glasbene skupine. 
V sredo, tretji dan, smo se po zajtrku spet odpravili proti šoli. Sodelovali smo v filmski delavnici, ki so jo za nas pripravili profesor in dijaki. Posneli smo kratko razvedrilno oddajo. Po dobrih dveh urah smo se poslovili, saj smo na programu imeli obisk pri županu.
Preden smo odšli k županu, smo nekaj časa preživeli še v središču mesta Bridgwater, nato pa smo skupaj z Brianom odšli proti mestni hiši.
Župan mesta Bridgwater je Diogo Rodrigues, prihaja iz Portugalske in je star komaj 28 let. Za župansko vlogo se je odločil zato, da bi se lahko zavzel za mlade prebivalce mesta Bridgwater in dokazal da je lahko župan tudi nekdo, ki morda na prvi pogled ne bi bil primeren kandidat. Vse nas je navdušil njegov preprost in pristen pristop. Velja tudi za najmlajšega župana v Veliki Britaniji.
Po obisku župana smo se odpeljali proti mestu Minehead, ki leži na angleški obali. Tam smo imeli dobri dve uri prostega časa. V tem času smo si ogledali obalo, se lahko sprehodili do morja ali pa kaj prigriznili.
Pot smo nato nadaljevali proti najmanjšemu mestu Dunster. Želeli smo si ogledati grad, vendar smo bili prepozni in je bil zato grad za oglede že zaprt. Ni nam preostalo drugega, kot da smo se sprehodili skozi mesto. Ker ni veliko, tam nismo prebili veliko časa, zato smo se raje odpravili naprej proti angleškemu podeželju.
Povzpeli smo se na vrh Quantock Hillsa, ki leži v narodnem parku Exmoor. Prišli smo ravno ob času sončnega zahoda, zato je bil tudi razgled lepši.
Po vsem tem smo se odpravili proti Clayhillu. Imeli smo večerjo, nato pa prost večer.
Zjutraj smo najprej spakirali vse stvari, saj nas je čakala dolga pot proti Londonu in kasneje Cambridgu, kjer smo zadnji večer tudi spali.
Po zajtrku smo se poslovili od Clayhilla in se odpravili na pot. Najprej smo se ustavili pri znanem spomeniku Stonehenge. Kupili smo karte in si ogledali kamne, lahko pa smo šli tudi v muzej. Obisk nam je skoraj pokvarilo vreme, saj je na poti do tja začelo deževati, vendar je bilo nazadnje kljub vsemu vredno ogleda.
Do Londona smo imeli nato dobro uro in pol vožnje. Po prihodu v London smo najprej s kombijem naredili obvoz mimo najbolj znanih znamenitosti, Brian pa nam je medtem pripovedoval tudi zanimivosti o Londonu. Nato smo parkirali in se po Londonu še sprehodili. Brian nam je pokazal tudi manj znane, a kljub temu zanimive kotičke Londona, potem pa smo imeli nekaj prostega časa.
Večina nas ga je izkoristila za prigrizek in za nakup spominkov. Ko smo se spet vsi zbrali na dogovorjenem mestu, smo se odpravili proti kombiju in se nato odpeljali še na drug del Londona in pa do nakupovalnega središča.
Zvečer smo šli proti hostlu v Cambridge. Bil je naš zadnji večer v Angliji, naslednjega dne nas je čakal še kratek obhod po Cambridgu. Nato je bil čas za odhod proti letališču, kjer smo se poslovili in zahvalili Brianu za prečudovite skupne trenutke in se počasi pripravili na let domov. Na brniško letališče smo prispeli okrog četrte ure popoldne.
Ekskurzija v Anglijo je bil lepa izkušnja tako za dijake kot tudi za profesorici, ki sta bili z nami. Ker smo bili manjša skupina, smo lepo sodelovali drug z drugim in smo se zato tudi bolje razumeli. Skoraj cel teden smo imeli lepo vreme, kar nas je presenetilo, glede na to da sta za Anglijo značilna veter in dež. Prav tako je bil prijeten naš vodič. Anglijo nam je pokazal skozi oči domačina in ne le turističnega vodiča.
Domov smo tako prinesli veliko novih spominov in novih fotografij, ki bodo še nekaj časa zbujale zavist v vseh, ki jih bodo videli.
 
Maruša Kegljevič in Lucija Marija Novak, 4. b
 

Obisk partnerske šole Bridgwater College

Glastonbury

Pred katedralo v Wellsu


Delavnice snemanja na šoli Bridgwater College

Delavnice snemanja na šoli Bridgwater College

Delavnice snemanja na šoli Bridgwater College

 

Tabor v Bohinju1. dan
V sredo zjutraj, 19. septembra 2018, so se dijaki 1. g odpravili na tridnevni tabor v Bohinj. Dopoldne so imeli na programu »team building«, popoldne so šli na pohod okrog jezera, kjer so analizirali kemijske značilnosti vode in spoznavali drevesa. Zvečer so sledile družabne igre, ob 23. uri pa spanje.
 
2. dan
Po zajtrku so se dijaki odpravili s kanuji na jezero. Po kosilu in počitku so se dijaki preizkusili v orientaciji. Zvečer so zunaj zakurili ogenj.
 
3. dan
V petek so dijaki imeli delavnico o prvi pomoči, nato pa so se odpravili z avtobusom proti šoli.


Tabor v Bohinju, 1. g

Tabor v Bohinju, 1. g

Tabor v Bohinju, 1. g

Tabor v Bohinju, 1. g


Tabor v Bohinju, 1. g

Tabor v Bohinju, 1. g

Tabor v Bohinju, 1. g

Tabor v Bohinju, 1. g
Karmen Gogala, razredničarka 1. g

 

ŠOLSKO LETO 2017/18


Ekskurzija na DolenjskoV torek, 29. maja, smo se 1., 2. in 3. letniki gimazijcev odpravili na celodnevno ekskurzijo proti Dolenjski. Še malo zaspani in z upi, da ne bo dež pokvaril izleta, smo se izped šole odpeljali proti Ribnici. Tam smo se v rokodelskem centru preiskusili v izdelovanju košar, po katerih je Ribnica znana in si ogledali muzej suhe robe ter čarovniških procesov. Uro časa za kosilo smo dobili v Kočevju, potem pa smo se odpravili na pot proti vasici Gradiček. Pri nekdanjem plavžu blizu grada Turjak smo si pretegnili noge ter izvedeli nekaj zanimivosti o dejavnostih, ki so tu potekale. Pot nas je peljala vzdolž reke Krke, njenega izvira v Krški jami, katere obisk se je znatno povečal, odkar se na televiziji vrti  Reka ljubezni. Pred ploho smo se umaknili v notranjost jame ter si ogledali prvotno bivališče človeških ribic. Klub dežju in manjšim zapletom na poti smo dan dobro izkoristili.

Ekskurzija na Dolenjsko, maj 2018

Ekskurzija na Dolenjsko, maj 2018

Ekskurzija na Dolenjsko, maj 2018

Ekskurzija na Dolenjsko, maj 2018


Ekskurzija na Dolenjsko, maj 2018

Ekskurzija na Dolenjsko, maj 2018

Ekskurzija na Dolenjsko, maj 2018Nina Zrimšek, 2. g

 

Ekskurzija v LondonSedem dijakov in dve profesorici smo se od 26. 4. do 1. 5. 2018 pridružili dijakom Gimnazije Kranj na ekskurziji v London. Vodil jo je profesor Marjan Veber.
Prvi dan smo začeli v Greenwichu, nato pa smo si ogledali center Londona. Drugi dan smo se dopoldne odpeljali do Oxforda, popoldne pa smo občudovali kraljevo rezidenco Windsor. Žal si nismo mogli ogledati kapele svetega Jurija, ker so jo že zaprli zaradi priprav na poroko princa Harryja. Tretji dan smo posvetili muzejem, četrti dan pa si je organiziral vsak po svojem zanimanju.

Ekskurzija v London v času prvomajskih počitnic 2018Magdalena Rozman

 

Ekskurzija v Švico 
Čokolade, siri, priznane znamke ur, švicarski noži, točnost, naravna bogastva gora, jezer, slapov, planot in gozdov. Njihovo skupno ime je Švica! Del jesenskih počitnic (od 27. do 29. oktobra 2017) smo dijaki EGSŠ preživeli nepozaben vikend v nemškem delu Švice. Ogledali smo si Luzern, Bern, Schaffhausen – renske slapove, Stein am Rhein St. Gallen – samostansko knjižnico in ostale lepote te prečudovite, a zelo drage dežele.

Ekskurzija v Švico 2017

Ekskurzija v Švico 2017

Ekskurzija v Švico 2017


Ekskurzija v Švico 2017

Ekskurzija v Švico 2017Staša Slapnik

 

Tabor v Tolminu

 
Dijaki 1. a so bili na taboru v Tolminu od ponedeljka, 16. 10., do srede, 18. 10., dijaki 1. b in 1. e pa od srede, 18. 10., do petka, 20. 10. 2017.


Tabor v Tolminu (oktober 2017)

Tabor v Tolminu (oktober 2017)

Tabor v Tolminu (oktober 2017)

Tabor v Tolminu (oktober 2017) 

Ekskurzija v München
V soboto, 30. septembra 2017, je potekala enodnevna ekskurzija v München v sodelovanju z Gimnazijo Kranj. Dan smo začeli že zelo zgodaj ter se okoli pet ur vozili do vsakoletnega prizorišča najbolj obiskanega festivala v tem letnem času.
Skupaj s profesorji, ki so nas spremljali, smo se sprehodili po slikovitih ulicah do osrednjega trga Münchna, Marijinega trga. Tam smo si ob enajstih ogledali znamenitost mestne hiše, plešoče figurice, ki naznanijo polno uro. Imeli smo nekaj prostega časa, da smo občutili energijo mesta, nato pa smo se podali v Tehnični muzej, ki niti najbolj zagrizene družboslovce ne pusti na cedilu. Muzeju smo posvetili večji del dneva ter se ob pol petih odpravili na panoramsko vožnjo.
Oktoberfest je v mesto privabil mnoge turiste in nemške narodne noše so bile vidne na vsakem koraku. Sončno mesto smo s težkim srcem pustili za seboj, a boleče noge so marsikaterega prisilile v počitek v drugače zelo razigrani atmosferi, ki je vladala vso pot nazaj v Slovenijo.

Ekskurzija v München 2017

Ekskurzija v München 2017Zapisala in fotografirala Nina Zrimšek, 2. g
 

Gimnazijci na Pokljuki

 
Dijakinje in dijaki 1. ga so se od srede, 20. 9., do petka, 22. 9. 2017, udeležili naravoslovnega tabora na Pokljuki. kjer smo izvajali terenski del projekta Živimo z gozdovi.
Predstavitev našega dela je bila 12. 10. v šolski predavalnici.
 
1. dan
Prvi dan smo si najprej ogledali pokljuško visoko barje. Nato smo se sprehodili po delu pokljuške poti, kjer je beseda tekla o lesu in zgradbi počitniških hišic. Kasneje je prišel tabornik in nam pokazal, kako speči jajca v olupku pomaranče ter skuhati čaj v izdolbeni meloni.
 
2. dan
Obiskali sta nas gospe iz Zavoda za gozdove ter predavali o funkcijah  gozdov, invazivnih tujerodnih vrstah ter o lubadarju. Tudi sami smo bili poslani v gozd z namenom poiskati invazivke ter izmeriti debla smrek. Iz dobljenih podatkov smo morali izračunati gospodarsko vrednost lesa. Sledil je pohod proti Viševniku, ampak smo prišli le do Avšja. Opazovali smo predvsem rastje, sproti pa smo merili tudi temperaturo in preverjali, ali so kamnine karbonatne ali ne. Zvečer smo se zbrali v učilnici, kjer smo pregledali naše delovne liste ter poskrbeli vsak za svoje zadolžitve.
 
3. dan
Tretji dan nas je obiskal delavec iz TNP-ja, ki nas je vodil skozi gozd ter nam razlagal o različnih živalih ter njihovem načinu življenja, življenjskem prostoru in njihovem vplivu na gozd. Po kosilu smo še strnili vtise, nato pa smo se vrnili domov.
 

Tabor na Pokljuki za 1. g, september 2017

Tabor na Pokljuki za 1. g, september 2017

Tabor na Pokljuki za 1. g, september 2017

Tabor na Pokljuki za 1. g, september 2017


Tabor na Pokljuki za 1. g, september 2017

Tabor na Pokljuki za 1. g, september 2017

Tabor na Pokljuki za 1. g, september 2017

Tabor na Pokljuki za 1. g, september 2017


Tabor na Pokljuki za 1. g, september 2017

Tabor na Pokljuki za 1. g, september 2017 

Naj razred 4. g za nagrado obiskal PragoTanja Železnik: Dijaki 4. letnika gimnazije smo se v petek, 15. septembra 2017, odpravili na nagradno ekskurzijo na Češko, saj smo bili v šolskem letu 2016/17 ponovno izbrani za najboljši razred. Spremljali sta nas razredničarka Nevenka Kunšič in ravnateljica Ksenija Lipovšček. Izpred šole smo se odpeljali zgodaj zjutraj in po nekaj urah vožnje smo prispeli v Krumlov. Mesto je zelo zanimivo, saj je staro, lepo ohranjeno in okoli njega teče reka Vltava. Ker je bilo vreme zelo lepo, smo se odpeljali še do mesta Budejevice in si ogledali glavni trg. Zvečer smo se nastanili v prijetnem hotelu in večerjali.
Soboto smo preživeli v glavnem mestu. V Pragi smo si ogledali veličastno gotsko cerkev in blizu nje Zlato ulico. Ulica je zelo zanimiva, saj je ozka, zato so hiške zelo majhne. V eni izmed njih je prebival tudi pisatelj Franz Kafka. Ulica je nekoč služila revnim prebivalcem, sedaj pa je namenjena le še turističnim ogledom. Popoldne smo imeli veliko prostega časa v mestu za kosilo in nakup spominkov. Ogledali smo si še glavni trg in ulico, kjer je ogromno trgovin.
V nedeljo smo se zjutraj po zajtrku odravili prori domu. Vmes smo se ustavili in si ogledali Plečnikovo cerkev, ki je res nekaj posebnega. Na jugu Češke pa smo šli na grad Hluboka, ki je bil vsem naibolj všeč. Bil je res lep na pogled in veličasten s svojimi enajstimi stolpi. 
Tako se je naša ekskurzija zaključila. Vsem se nam bo vtisnila v lep spomin.
 
Manca Rupnik: Izlet v Prago je bil nepozaben. Najbolj mi je bilo všeč samo vzdušje v Pragi, češka kultura in arhitektura samega mesta. Vendar pa si mesta, kot je Praga, v enem dnevu nismo mogli tako dobro ogledati, kot bi si želeli. Prago bom z veseljem še kdaj obiskala.
 
Klara Grilc: V petek zjutraj smo se kot najboljši razred odpravili na nagradni izled v Prago, glavno mesto Češke. Preko poti čez Avstrijo smo po šestih urah prispeli na Češko, kjer smo imeli prvi postanek. Vsako češko znamenitost posebaj nam je vodička predstavila in nam podrobneje prikazala zgodovino le-teh. V soboto smo se po prespani noči odpravili na ogled Prage in spoznali lepoto tega mesta. Kljub rahlim dežnim kapljam nas vreme ni pustilo na cedilu in smo si tako ogledali celotno mesto. Nedeljsko jutro smo začeli z ogledom Plečnikove cerkve in se po tem odpravili proti domu. Od izleta smo odnesli veliko novih stvari in se nagledali lepot Češke. Tudi kot razred smo izkoristili veliko časa za druženje. 

Maja Đorđeski: Naša ekskurzija v Prago se je začela v petek in trajala vse do nedelje. Že na poti do Prage smo se ustavili v dveh krajih in videli veliko. V soboto je sledil ogled Prage. Mesto je prečudovito in vredno ogleda. V nedeljo pa smo se še zapeljali do najlepšega gradu. Naš izlet se je zaključil v nedeljo zvečer s prihodom domov. Ekskurzija je bila zelo pozitivna izkušnja in z sošolci smo se zabavali. 

Nagradni izlet za naj razred: Krumlov

Nagradni izlet za naj razred: Krumlov

Nagradni izlet za naj razred: Krumlov


Nagradni izlet za naj razred: Češke Budejovice

Nagradni izlet za naj razred: Plečnikova cerkev v Pragi

Nagradni izlet za naj razred: grad Hluboka

 
 

ŠOLSKO LETO 2016/17


Strokovna ekskurzija v 1. letnikihV ponedeljek, 29. 5. 2017, je za 1. a potekala delavnica starodobnega tiska, in sicer v Zgoši, v Manufakturi mojstra Janeza Rozmana. Na delavnici so dijaki ročno natisnili in zvezali izvod Abecednika. Uporabili so replike strojev iz časa reformacije. Tiskali so na ročno izdelani papir, še prej pa so ga tudi naredili.

Delavnica starodobnega tiska v 1. a pri Mojstru Janezu

Delavnica starodobnega tiska v 1. a pri Mojstru Janezu

Delavnica starodobnega tiska v 1. a pri Mojstru Janezu

Delavnica starodobnega tiska v 1. a pri Mojstru Janezu


Delavnica starodobnega tiska v 1. a pri Mojstru Janezu

Delavnica starodobnega tiska v 1. a pri Mojstru Janezu

Delavnica starodobnega tiska v 1. a pri Mojstru Janezu

Delavnica starodobnega tiska v 1. a pri Mojstru JanezuMarko Bešlič, vodja


V četrtek, 1. 6. 2017, pa so se ekskurzije udeležili dijaki in dijakinje 1. c in 1. e. Kaja Kne (3. a) in Matic Jereb (3. b) sta dogajanje tudi posnela. Uporabila sta šolsko opremo (videokamero, stojalo in mikrofone s priborom), da bosta izdelala dokumentarni film.


Delavnice starodobnega tiska pri Mojstru Janezu

Delavnice starodobnega tiska pri Mojstru Janezu

Delavnice starodobnega tiska pri Mojstru Janezu

Delavnice starodobnega tiska pri Mojstru Janezu


 
 

Ekskurzija na Primorsko

 
Naša ekskurzija se je začela že zgodaj zjutraj, v četrtek, 4. maja 2017, ob 7.00. Z avtobusom smo se odpeljali na Primorsko. Dijaki 3. g so imeli kratke referate o pokrajinah in znamenitostih, ki smo jih obiskali. Najprej smo si ogledali pristanišče Luko Koper. Zatem smo šli v Piran, kjre smo imeli nekaj prostega časa, nato pa se sprehodili do cerkve sv. Jurija. Šli smo še do Punte. Za konec pa smo se odpravili pogledat še Škocjansko jamo, ki je druga največja v Sloveniji.

Nejc Repinc, 1. g


V četrtek, 4. maja, smo se dijaki 1. in 2. g odpravili na ekskurzijo po Primorskem in Krasu. Tretji letniki smo se predhodno pripravili in vsak dijak je povedal nekaj zanimivih informacij o pokrajinah, po katerih smo se vozili. Izpred šole smo se odpeljali že zgodaj zjutraj. Pot nas je sprva vodila po predalpski Sloveniji, prvi postanek pa smo imeli v primorskem delu. Iz avtobusa smo si na hitro ogledali Škocjanski zatok, zatem pa smo se peljali po Luki Koper. Vodič, ki se nam je pridružil na avtobusu, nam je povedal veliko zanimivih informacij o našem edinem pristanišču, ki je razdeljen med občini Ankaran in Koper. Po ogledu smo imeli prosti čas v Piranu in si ogledali staro mestno jedro ter se sprehodili do Punte. Imeli smo nekaj težav z dežjem, a nas ni preveč motilo, saj smo obiskali Škocjanske jame.
Ekskurzija nam je bila všeč, saj je bila zanimiva in poučna.

Tanja Železnik, 3. g
 
 

Ekskurzija v BenetkeV soboto, 11. 3. 2017, se lahko udeležite ekskurzije v Benetke v organizaciji Gimnazije Kranj.
 
Program
 
Prijave so do četrtka, 9. 3., pri profesorici Mariji Podhraški.

 

Ekskurzija v Bolzano in Verono

 
V soboto, 3. 12. 2016, smo se zgodaj zjutraj odpravili na pot proti Bolzanu. Peljali smo se skozi karavanški predor čez Avstrijo v Italijo, kjer smo videli območje, kjer izvira reka Drava.
V Bolzanu, ki velja za najbolj zeleno mesto Italije, smo najprej imeli nekaj prostega časa, da smo si ogledali številne novoletne stojnice s hrano, pijačo in darili.
Glavi namen našega obiska tega južnotirolskega mesta je bil obisk arheološkega muzeja, ki je v celoti posvečen najstarejši evropski mumiji z imenom Ötzi. Mumija se je zelo dobro ohranila zaradi zaščite v ledu. Muzej predstavlja  mumijo, predmete, ki so jih našli ob njej, ter spoznanja medicinskih strokovnjakov, ki so analizirali dobro ohranjeno telo Ötzija.
Naša naslednja postaja je bila Verona, mesto ob reki Adiži. Tu smo si ogledali predvsem rimsko areno, kjer so včasih imeli gladiatorske boje in druge predstave, danes pa si poleti lahko ogledamo operne predstave. Seveda smo morali stopiti tudi pod Julijin balkon, kjer stoji kip, posvečen znamenitemu Shakespearovemu liku. Po ogledu kipa in balkona smo se še malo sprehodili po  Veroni. Nato nas je čakala še vožnja z avtobusom proti domu.
 
Ajlana Džafić in Vanessa Ibrahimović, 1. g

Ekskurzija v Bolzano in Verono 2016

Ekskurzija v Bolzano in Verono

Ekskurzija v Bolzano in Verono

Ekskurzija v Bolzano in Verono 

Sarajevo, stičišče dveh kultur, vzhoda in zahoda 
V četrtek, 6. 10. 2016, smo se dijaki 3. g razreda skupaj s profesoricama odpravili na dvodnevni izlet v Sarajevo. Naša pot nas je vodila preko Slovenije in Hrvaške v Bosno in Hercegovino. V prestolnico smo prispeli v jutranjih urah in si najprej ogledali muzej zadnje vojne v Bosni, kjer smo imeli to čast, da nam je kaj več o takratnih razmerah povedal gospod, katerega starši so odstopili svojo hišo, da so lahko zgradili znameniti sarajevski predor »Tunel Spasa«. Tunel je bil zgrajen med obleganjem Sarajeva leta 1993 in po njem so v Sarajevo prinašali hrano, orožje in ves drug potreben material za preživetje. Naša pot se je nadaljevala v center Sarajeva, kjer smo se najprej sprehodili po mostu čez reko Miljačko. Na tem mostu je leta 1914 Gavrilo Princip ubil habsburškega prestolonaslednika Franca Ferdinanda, kar je bil tudi povod za 1. svetovno vojno. V ta namen stoji ob mostu tudi muzej. Potem smo se sprehodili do znamenite tržnice Baščaršije. Sledilo je kosilo in prvič smo si privoščili odlične bosanske čevape, postrežene z lepinjo, čebulo in kajmakom. Po kosilu nam je lokalni vodič Mohamed predstavil tržnico, kjer se nahaja ogromno gostiln, slaščičarn, trgovinic s preprogami, džezvami in drugimi spominki. Vodič nas je odpeljal tudi do mesta, kjer se Sarajevo razdeli na stari in novi del. Sledil je prosti čas za nakupovanje in bosansko kavo, baklavo in tufahijo. Ker nam je vreme malo pokvarilo načrte, smo si preostanek Sarajeva ogledali iz avtobusa. Na poti smo videli olimpijsko dvorano Zetra, pokopališče padlih vojakov balkanske vojne ter stadion Koševo, kjer se je odvijala ceremonija otvoritve zimskih olimpijskih iger leta 1984. Na tem stadionu sedaj potekajo športne prireditve in koncertni spektakli. Po napornem dnevu smo končno prispeli v hotel in si privoščili počitek.

Naslednje jutro smo se odpravili do izvora reke Bosna pod Igmanom. Od tam pa naprej do stolpa Avaz, ki velja za najvišjo stavbo na Balkanu. Narejen je iz stekla in je visok 175 metrov. Ponudil nam je odličen razgled na celotno mesto. Na našo žalost je prišel čas, da se poslovimo od multikulturnega mesta in se odpravimo do mesta Travnik. Tam smo si ogledali džamijo, vendar pa je bil ogled kratek, saj se je pričela molitev. Mesto Travnik je tudi rojstni kraj pisatelja Iva Andrića, Nobelovega nagrajenca za književnost leta 1961. In seveda smo si ogledali njegovo hišo. Po ogledu so si nekateri zopet privoščili čevape, drugi pa smo raje odšli na pravi bosanski burek. Zopet ni šlo brez bosanske kave, ki pa je bila postrežena s cigareto Drina, v znameniti travniški kavarni. Po kosilu smo se za kratko ustavili v mestu Jajce, ki slovi po čudovitih slapovih, s katerimi se reka Pliva izliva v reko Vrbas. Tukaj smo imeli možnost ogleda Muzeja 2. zasedanja Avnoja (Antifašistični svet narodne osvoboditve Jugoslavije). Po sproščenem oddihu ob slapovih smo se odpeljali do Banje Luke, drugega največjega mesta v BIH in glavnega mesta Republike Srbske. Banja Luka je poznana kot mesto čudovitih parkov in kot mesto žensk in mladine. Gre za demografsko posebnost, saj je razmerje med ženskami in moškimi kar 7 : 1. Skupaj smo si ogledali pravoslavno cerkev, ki je zelo lepo okrašena. Po tem pa smo imeli možnost sami raziskati mesto in občutiti njegov utrip.
Na tem mestu se je končalo naše pohajkovanje po BIH. Že smo sedeli na avtobusu in se vračali nazaj domov. Prispeli smo v poznih večernih urah polni lepih, pozitivnih in navdušujočih vtisov. 
 
Maja Đorđeski, 3. g
 

Nagradna ekskurzija v Bosno in Hercegovino

 
Dijaki 3. g razreda smo se v petek, 7. oktobra, ponoči z avtobusom odpeljali v Bosno in Hercegovino na 2-dnevni izlet za najboljši razred v šolskem letu 2016/17. Po osmih urah vožnje smo prispeli v Sarajevo. Sprva smo si ogledali tunel pod letališčem, ki so ga uporabljali med vojno, sedaj pa služi le za turistične namene. Nato smo šli na Baščaršijo, si jo ogledali, tam kosili in začutili optimizem ljudi okoli nas. Videli smo majhne obrtniške  trgovinice, džamije, katoliško katedralo in pravoslavno cerkev. Ker nam je vreme zagodlo in je lilo kot iz škafa, smo se predčasno odpravili v hotel. Tam smo prenočili in imeli večerjo ter zajtrk.
Naslednje jutro je bilo lepše vreme. Najprej smo se odpeljani do izvira reke Bosne, nato pa smo pot nadaljevali v mesto Travnik, kjer smo si ogledali džamijo. Naslednji postanek je bil v mestu Jajce. Tam smo videli čudovit slap. Zadnje mesto, ki smo si ga ogledali je bila Banja Luka. Mesto je zelo zeleno z veliko parki na obeh bregovih reke Vrbas. Ogledali smo si še pravoslavno cerkev, nato pa krenili proti domu.
Izlet je bil vsem všeč, saj smo preživeli dva čudovita dneva v BiH.
 
Tanja Železnik, 3. g


Ekskurzija v Sarajevo: nagradni izlet za 3. g kot najboljši razred v šol. letu 2016/17

Ekskurzija v Sarajevo: Baščaršija

Ekskurzija v Sarajevo: na kavici

Ekskurzija v Sarajevo: pred rojstno hišo pisatelja Iva Andrića


Ekskurzija v Sarajevo: muzej AVNOJ-a v Jajcu

Ekskurzija v Sarajevo: Banja Luka

Ekskurzija v Sarajevo: džamija v Travniku

Ekskurzija v Sarajevo: 22-metrski slap reke Plive, ki se izliva v reko Vrbas 

Ekskurzija v Bruselj in Tübingen 
V sredo popoldne, 28. 9. 2016, smo se dijaki naše šole in dve profesorici spremljevalki odpravili na ekskurzijo v Bruselj in Tübingen. Obiskali smo Evropski parlament v Bruslju, in sicer nas je sprejela evropska poslanka Patricija Šulin. Sledil je ogled Atomiuma, ki so ga v Bruslju leta 1958 postavili v sklopu razstave Expo. Sprehodili smo se po centru starega mesta in se fotografirali na Velikem trgu.
Naslednji dan smo si ogledali mestno hišo v Tübingenu s svojo prekrasno tradicionalno nemško arhitekturo. Zelo zanimiva je bila protestantska cerkev v Derendingenu pri Tübingenu, kjer je ob koncu svojega življenja deloval Primož Trubar. Zadnja postaja je bil grad Hohenzollern.
Domov smo se vrnili v petek, 30. septembra, kar utrujeni od dolge vožnje.

Na sprejemu v Evropskem parlamentu v Bruslju pri evropski poslanki Patriciji Šulin

Ogled Atomiuma, ki so ga v Bruslju leta 1958 postavili v sklopu razstave Expo

Na Velikem trgu, centru starega dela Bruslja


Mestna hiša v Tübingenu s svojo prekrasno tradicionalno nemško arhitekturo

Protestantska cerkev v Derendingenu pri Tübingenu, kjer je ob koncu svojega življenja

Mestna hiša v Tübingenu s svojo prekrasno tradicionalno nemško arhitekturo

Čakajoč na vstop v grad HohenzollernZapisala in fotografirala: Marja Podjed

 

Tabor Trilobit (2. a, 2. b)
1. dan
V petek dopoldne, 23. septembra 2016, smo se dijaki 2. MT odpravili na tridnevni tabor v Javorniški Rovt. Ob 12. Uri smo imeli kosilo, nato smo šli na pohod in poslušali o zgodovini železarstva. Zvečer so sledile družabne igre, ob 23. uri pa spanje.
 
2. dan
Spet smo se zbudili v prekrasen sončen dan. Ob 8.30 smo se odpravili na pohod. Po kosilu smo se preizkusili v veslanju in lokostrelstvu. Poslušali smo tudi predavanje o zgodovini kamnov. Zvečer smo zunaj zakurili ogenj.
 
3. dan
V nedeljo smo imeli posebno tekmovanje trilobiatlon (veslanje, met na koš ...). Pred odhodom smo pojedli kosilo in sladico, potem smo se pa odpravili z avtobusom proti šoli.


Lara Nemeček, 2. a
 

Tridnevni tabor pod Peco (1. g, 1. c)
Dijaki 1. g in 1. c so od od 19. do 21. septembra na taboru v CŠOD Peca.


Tabor CŠOD Peca: 1. g, 1. c

Tabor CŠOD Peca: 1. g, 1. c

Tabor CŠOD Peca: 1. g, 1. c

Tabor CŠOD Peca: 1. g, 1. c


Tabor CŠOD Peca: 1. g, 1. c

Tabor CŠOD Peca: 1. g, 1. c

Tabor CŠOD Peca: 1. g, 1. c

Tabor CŠOD Peca: 1. g, 1. c
Fotografije: Eva Češarek, Magdalena Rozman, Jože Brezavšček

 

Tridnevni tabor v Kočevju (1. MT)
Dijaki 1. a in 1. b so bili od 19. do 21. septembra na taboru v CŠOD Jurček v Kočevju.

 
V ponedeljek, 19. 9. 2016, smo se ob devetih zjutraj odpravili izpred šole in se vozili približno dve uri in pol do končnega cilja. Ko smo prišli tja, smo se namestili po sobah in imeli kosilo. Vodička nam je predstavila dom Jurček in zaposlene. Nato smo se odpravili do Rudniškega jezera in si na poti do tja ogledali naravne in kulturne znamenitosti Kočevja. Nazaj grede je začel padati dež, zato smo v dom prispeli premočeni. Imeli smo prosto uro in nato večerjo. Po večerji smo se spoznali preko gledališkega igranja. Ker je trajalo manj, kot so to pričakovali vodiči, smo imeli še kviz.
V torek smo ostali ob sedmih in imeli pol ure časa za osebno higieno. Potem smo imeli jutranjo telovadbo na zunanjem igrišču. Imeli smo zajtrk in še nekaj prostega časa, da se pripravimo za pohod do Medvedje jame. Ko smo prišli nazaj, nam je vodič predaval o orientaciji. Nato smo imeli kosilo in prosti čas. Sledil je orientacijski tek, ki je potekal v Kočevskem gozdu, kjer je tudi Medvedja jama. Ko smo prišli nazaj, smo pojedli večerjo in pripravili ogenj, na katerem smo pekli jabolka in hrenovke. Poleg tega pa smo se lahko igrali na igrišču. Ob desetih smo se pripravili za spanje.
Zadnji dan smo vstali ob sedmih in imeli čas do devetih, da pospravimo stvari iz sob. Ob osmih smo imeli še zajtrk. Vso prtljago smo pospravili v prostor poleg jedilnice in imeli športne igre ter lokostrelstvo. Vmes smo imeli še malico. Po kosilu smo pospravili okoli doma in počakali na avtobuse, ki so nas kasneje odpeljali domov.
 
Matija Meglič, 1. a


Tabor v Kočevju: CŠOD Jurček, 1. a in 1. b

Tabor v Kočevju: CŠOD Jurček, 1. a in 1. b

Tabor v Kočevju: CŠOD Jurček, 1. a in 1. b

Tabor v Kočevju: CŠOD Jurček, 1. a in 1. b


Tabor v Kočevju: CŠOD Jurček, 1. a in 1. b

Tabor v Kočevju: CŠOD Jurček, 1. a in 1. b

Tabor v Kočevju: CŠOD Jurček, 1. a in 1. b

Tabor v Kočevju: CŠOD Jurček, 1. a in 1. b
Fotografije: Staša Slapnik in Uroš Pikec

 

Tridnevni tabor v Javorniškem Rovtu (2. g, 2. e)


 

Od 16. do 18. septembra smo dijaki in razredničarki 2. e in 2. g ter učitelj športne vzgoje preživeli tri dni na taboru v Javorniškem Rovtu, kjer smo bivali v domu CŠOD Trilobit.
 
V petek, 16. 9., smo se ob 11. uri  odpravili izpred šole in tja zaradi manjših zastojev prispeli ob 11.50. Odložili smo prtljago, odšli na kosilo in za tem so nam učitelji v domu Trilobit pokazali naše bivalne prostore. Imeli smo nekaj časa za ureditev sob. Ker pa je bila kmalu zatem po programu že ura za odhod proti Lepenam, smo se hitro oblekli in odšli na pot. Ni trajalo dolgo, ko nas je ujel dež in seveda bi bili premočeni do kosti, če s seboj ne bi vzeli dežnikov in pelerin. Vodnica nam je pokazala še nahajališče fosilov in zanimivo opisala zgodovino železarstva na Jesenicah in v bližnji okolici. Ko smo po treh urah prispeli nazaj v dom, smo bili že lačni in kmalu so nam pripravili večerjo. Nato smo imeli kakšno uro prostega časa v sobah za malo sprostitve. Sledilo je iskanje skritega zaklada: po domu smo si nastavili listke z navodili in jih nato v skupinah iskali. Po tej aktivnosti smo odšli v svoje sobe in se pripravili na nočni počitek.

V soboto, 17. 9., smo zgodaj vstali, zajtrkovali in odšli na pohod do planine Stamare. Na sredini poti smo si ogledali še opuščen rudnik manganove rude. Lahko smo si ga ogledali od znotraj, prehodi so bili ozki in nizki. Uporabili smo svetilko, saj je notri zelo temno. Pot je bila dolga in strma, a po dveh urah hoje smo le prišli na cilj, kjer je bil sprva lep razgled, a ga je kaj kmalu zakrila megla. Na vrhu smo pojedli malico, se odpočili in odšli nazaj v dolino.  Seveda pa ni šlo brez dežja, ki nam je križal načrte cel konec tedna. A dobra oprema nam je še kako prav prišla, saj smo si v domu lahko izposodili pelerine. Po vrnitvi v dom smo odšli na kosilo, se preoblekli in imeli nekaj prostega časa. Med tem časom je dež že popolnima ponehal in odpravili smo se veslat na jezero. Ob tem smo imeli tudi predavanje o nastanku Alp, kjer smo si lahko ogledali veliko starih kamnin in tudi nekaj trilobitov. Nekateri so bili majhni in lahki, drugi veliki in težki, bili so raznovrstni. Za tem je sledila večerja, namen je bil, da bi si jo pripravili sami zunaj na kurišču. Veselje pa nam je seveda pokvaril dež, saj je bilo vse mokro in na taki površni se ogenj ne bi zanetil. Sledilo je plezanje po steni. Sprva nihče ni hotel plezati, ker so bili zelo majhni oprimki, a so se kasneje skoraj vsi želeli spopasti s to steno in jo na koncu tudi premagali. Medtem pa so nekatere dijakinje pripravile taborni ogenj. Nekaterim od nas, ki smo zunaj ostali dlje, je profesor prinesel koruzo in kruh, kar smo popekli na ognju in konec večera zaključili še s slastnim prigrizkom. Ogenj je gorel do približno pol enajstih, nato pa smo se odpravili v sobe in zaspali.
 
V nedeljo, 18. 9., smo vstali in zajtrkovali. Po zajtrku nam je vodnik pokazal, kako se izdelajo improvizirana nosila. Meni se je to zdelo zelo zanimivo, ker sem to videl prvič in si nisem mislil, da je to tako lahko. Predaval pa nam je tudi o prvi pomoči pri pohodih v naravo. Po koncu predavanja smo se razdelili v deset skupin za tekmo »trilobitlon«. Tekma je imela tri komponente, in sicer veslanje, izdelavo nosil in proste mete. Ker prejšnji dan zaradi dežja nismo mogli izvesti lokostrelstva, smo to dejavnost izvedli pri zaključni tekmi. Lok je velik in moraš imeti dovolj moči, da ga napneš, ker mora biti vrv napeta. Kot se spodobi, so zmagovalcem na prvih treh mestih podelili medaljo za »trilobitlon«. Medalja je predstavljala trilobita, ki je bil polakiran z določeno barvo zaporednega mesta. Takoj za tem smo odšli še zadnjič na kosilo in pospravili sobe.

Nato smo počakali na avtobus, ki nas je odpeljal nazaj v Radovljico, kamor smo prišli ob 14.30.
 
Zapisal: Maj Kepic, 2. e

Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e

Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e

Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e

Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e


Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e

Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e

Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e

Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e


Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e

Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e

Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. e

Tabor na Javorniškem Rovtu: CŠOD Trilobit, 2. g in 2. eFotografija 1: Pripravljeni na odhod.
Fotografija 2: Okusno kosilo.
Fotografija 3: Dijakinje 2. e z razredničarko. Le kje so dijaki?
Fotografija 4: In še dijakinje 2. g z razredničarko.
Fotografija 5: Nam bo uspelo zanetiti ogenj, tako kot je to počel pračlovek?
Fotografija 6: Priprava na veslanje.
Fotografija 7: Nujni napotki pred odpravo na jezero.
Fotografija 8: Druženje ob tabornem ognju.
Fotografija 9: Počitek v dežju pred vhodom v opuščeni rudnik manganove rude.
Fotografija 10: Prva pomoč za profesorico.
Fotografija 11: Pomerili smo se tudi v lokostrelstvu.
Fotografija 12: Zmagovalne skupine na stopničkah po tekmi »trilobitlon«.

Fotografije: Tadeja Klinar in Jože Brezavšček

 

Danska od blizu 2016

 

Od 3. do 11. septembra 2016 sem se udeležila ekskurzije na Dansko. Iz Ljubljane smo se v soboto, 3. 9., popoldne z avtobusom odpeljali proti Danski.
 
Po 22 urah smo prispeli na naš prvi postanek na otok Rømø. Ogledali smo si najstarejše dansko mesto Ribe in tam prenočili eno noč v hostlu. Mesto je znano po Vikingih, zato smo si ogledali Muzej Ribes Vikinger, zvečer pa nam je nočni čuvaj razkazal znamenitosti mesta. V hostlu smo imeli pevsko vajo in priprave na slovenski večer.
 
V ponedeljek smo šli v zabaviščni park Legoland in nato v mesto Nykøbing, kjer so nas lepo sprejeli dijaki šole Morsø Gymnasium, pri katerih smo prespali dve noči. Naslednji dan smo bili prisotni pri dveh urah pouka, kjer smo se naučili dansko pesem in izvedeli nekaj o danskih vodah in kamninah. Popoldan nam je šola organizirala ekskurzijo, zvečer pa smo izvedli slovenski večer, na katerem smo se vsi zabavali in jedli slovenske dobrote.
 
V naslednjih dneh smo si ogledali moderno galerijo Aaros v mestu Arhus, rojstno hišo in muzej Andersena v Odenseju, slovensko ambasado, katedralo v Roskildu in najvišji vrh Danske, ki je visok 175 m.
 
Zadnje tri dni smo preživeli v Københavnu in si ga podrobno ogledali. Obiskali smo tudi grad Kronborg, kjer naj bi se odvijala Shakespearova zgodba o Hamletu. V petek zvečer smo šli v zabaviščni park Tivoli, kjer je središče zabavnega življenja v Københavnu.
 
Zadnji dan smo si ogledali še parlament in imeli še nekaj prostega časa za nakupovanje. Ob 19.00 pa smo se odpravili proti domu in po 19 urah prispeli v Slovenijo.
 
Ekskurzija je bila enkratna in naravnost čudovita.

Besedilo in fotografije: Tanja Železnik, 3. g

Danska od blizu 2016

Danska od blizu 2016

Danska od blizu 2016: zabaviščni park Legoland

Danska od blizu 2016

Danska od blizu 2016
 

ŠOLSKO LETO 2015/16


Strokovna ekskurzija za 1. Ga in 3. GaV ponedeljek, 30. 5. 2016, so se dijaki 1. Ga in 3. Ga odpravili na ekskurzijo na Primorsko. Najprej so obiskali Luko Koper, kjer so imeli voden ogled. Potem so se odpravili v Piran in si ogledali mesto. Na koncu ekskurzije pa je sledil še ogled Škocijanskih jam.

Obisk Luke Koper

Obisk Pirana

Škocjanske jame

Škocjanske jame

 

Strokovna ekskurzija v 1. MT in 2. MTV ponedeljek, 30. 5. 2016, so imeli dijaki prvih in drugih letnikov smeri medijski tehnik strokovno ekskurzijo. Vsi štirje razredi so v Kranju imeli izmenične vodene oglede stalne razstave Janeza Puharja, slovenskega izumitelja fotografije na steklo, in ogled fotografske razstave Vasje Doberleta v Mestni hiši. Sledile so delavnice v fotografski temnici in fotografske naloge na terenu po starem mestnem jedru.

Objavljamo nekaj izdelkov naših dijakov s strokovne ekskurzije.

Ekskurzija v Kranj

Ekskurzija v Kranj

Ekskurzija v Kranj

Ekskurzija v Kranj

Ekskurzija v KranjEva Žganjar, mentorica

 

Strokovna ekskurzija za 2. Ma in 2. Mb


Muzej Bistra


 
V petek, 13. 5. 2016, smo se 2. letniki medijske smeri odpravili na strokovno ekskurzijo v Bistro in v Ljubljano. Obiskali smo Tehnični muzej, kjer smo si ogledali eksperimente ob Dnevu elektrotehnike in razstavo Vse o zvoku. Pot nas je nato vodila v Ljubljano, kjer smo si pod strokovnim vodstvom ogledali studio Radia 1 in se seznanili s celotno radijsko produkcijo.

Muzej Bistra

Muzej Bistra: Vse o zvoku; Dnevi elektrotehnike

Muzej Bistra: Vse o zvoku; Dnevi elektrotehnike

Muzej Bistra: Vse o zvoku; Dnevi elektrotehnike


Muzej Bistra: Vse o zvoku; Dnevi elektrotehnike

Muzej Bistra: Vse o zvoku; Dnevi elektrotehnike

Muzej Bistra: Vse o zvoku; Dnevi elektrotehnikeRadio 1

Radio 1

Radio 1

Radio 1Besedilo in fotografije: Tadej Pernuš, 2. Mb

 

Ekskurzija v Strasbourg in Tübingen za 2. Ga

 
Dijaki 2. Ga so si zaradi izjemnih uspehov v lanskem šolskem letu, saj so bili stoodstotni, torej brez popravnih izpitov, prislužili nagradni izlet v prestolnico Evropske unije in po poteh Primožja Trubarja.

Preberite si publicistična poročila, ki so jih pri pouku slovenščine pripravili za vas.

Še več fotografij si oglejte na fb-strani.

Dijaki 2. Ga v Strasbourgu pri poslanki Tanji FajonZbrala in uredila Ana Berčon

 

Ekskurzija v Salzburg in na Bavarsko

 
V soboto, 9. aprila 2016, sva se dve dijakinji EGŠŠ pridružili Gimnaziji Kranj in skupaj z njimi odšli na Bavarsko.
 
Prvi dan je bila naša prva postaja Salzburg. Odšli smo v naravoslovni muzej, ki je največji muzej v Avstriji. Tema je bila vesolje, človeško telo, akvaterarij in druge zanimivosti. Naslednja postaja je bila rudnik. Vsi smo se oblekli v uniforme, kjer smo se kot pravi rudarji popeljali z vlakom v notranjost. Na različnih postajah so nam predstavili rudarjevo delo in potek njihovega dela. Sledil je obisk, kamor smo se popeljali kar z ladjo. Tam stoji grad Ludvika II. Bavarskega. Grad je zelo velik, notranjost je vsa v zlatem in vse se blešči. Zvečer nas je čakala dolga vožnja do hostla, kjer smo si odpočili.
V nedeljo zjutraj smo si kot ogledali skakalnico v Garmischu, sledilo pa je vsem zanimivo mesto, kjer so na vseh hišah poslikave znanih pravljic (npr. Rdeča kapica in podobno). Kmalu za tem smo se pripeljali do pravljičnega gradu Neuschwanstein. Notranjost je zanimiva, bogato opremljena, razgled pa je čudovit.
V nedeljo zvečer smo se odpravili nazaj in varno prispeli v Slovenijo.
 
Tea Ažman, 2. Ma
 

Oglejte si program ekskurzije.

Marija Podhraški, soorganizatorka

 

Ekskurzija v Benetke


 
V soboto, 5. 3. 2016, smo se dijaki EGSŠ Radovljica in dijaki Gimnazije Kranj odpravili na ekskurzijo v Benetke. Poleg številnih beneških značilnostih smo si natančneje ogledali Markovo cerkev, se povzpeli na zvonik Campanile (99m), s katerega smo opazovali prelep pogled na mesto in beneško laguno. Ogledali smo si še proizvodnjo svetovno znanega muranskega stekla in Doževo palačo ter spoznali delovanje Beneške republike. Ogledali smo si še znamenite ječe, ki jih s palačo povezuje Most vzdihljajev. Peljali smo se tudi z ladjico po Canalu Grande in opazovali prelepe beneške palače.
 
Zapisala: Staša Slapnik, prof.

Ekskurzija v Benetke, sobota, 5. 3. 2016

Ekskurzija v Benetke, sobota, 5. 3. 2016

Ekskurzija v Benetke, sobota, 5. 3. 2016

Ekskurzija v Benetke, sobota, 5. 3. 2016


Ekskurzija v Benetke, sobota, 5. 3. 2016

Ekskurzija v Benetke, sobota, 5. 3. 2016

Ekskurzija v Benetke, sobota, 5. 3. 2016Oglejte si program ekskurzije.

Marija Podhraški, soorganizatorka ekskurzije

 

Ekskurzija v LondonOglejte si program ekskurzije v London v organizaciji Gimnazije Kranj.
Prijave zbira profesorica Marija Podhraški do četrtka, 4. 2. 2016.

Marija Podhraški

 

Strokovna ekskurzija za 2. MT v Ljubljani

 
Dijaki 2. Ma in 2. Mb so si v petek, 11. 12. 2015, v okviru Animateke ogledali animirane filme v tekmovalnem programu Slon, sledila je delavnica Tiporenesansa, kjer so izdelovali novoletne voščilnice, nato pa je sledilo še samostojno delo na terenu, fotografiranje "zimske idile" v starem delu Ljubljane.


Strokovna ekskurzija za 2. MT v Ljubljani

Strokovna ekskurzija za 2. MT v Ljubljani

 

Ekskurzija v Švico

 
 
Od petka, 23. 10., do nedelje, 25. 10. 2015, smo se nekateri dijaki priključili gimnazijcem iz Gimnazije Kranj in odšli na ekskurzijo v Švico. Prvo noč smo prevozili skoraj vso Padsko nižino v sosednji Italiji in se zjutraj zbudili z izjemnim razgledom na švicarske Alpe. Nato nas je pot zanesla v Luzern, kjer smo si ogledali star del mesta, vključno z lesenim mostom čez reko Reuss, nato pa smo imeli tudi nekaj prostega časa. Pot smo nadaljevali proti Wengnu, kjer smo si v bližnji vasi ogledali sotesko Trummelsbach. Nenavadno sotesko v gori so oblikovali ledeniki in hudourniški potoki, ki so odmakali vodo izpod ledenikov. V Wengnu smo pogledali tudi čudovito slap, ki je visok okoli 300 metrov. V tej znameniti švicarski vasi smo pogledovali na zobato železnico, ki ima tri tirnice, da vlaki premagujejo velike strmine. Postanek smo naredili tudi v glavnem mestu Bernu. Po ogledu smo se odpeljali v nemški Lorrach, kjer smo prenočili. Zadnji dan smo si ogledali slapove na reki Ren ter znamenito knjižnico v mestu St. Gallen. V Slovenijo smo se vračali čez več gorskih prelazov preko Avstrije in Italije. Preživeli smo lep in zanimiv uvod v jesenske počitnice pa še vreme je bilo izjemno sončno in toplo.

Ekskurzija v Švico

Ekskurzija v Švico

Ekskurzija v Švico

Ekskurzija v Švico

Ekskurzija v Švico

Ekskurzija v Švico


Ekskurzija v Švico

Ekskurzija v ŠvicoZapisala: Zala Šuštaršič, 2. Ga
 
Fotografije: Tajda Kejžar, 2. Mb
 
Mentorica: Marija Podhraški

 
2018
20
Dec

Ekskurzija v Francijo


Vabljeni na ekskurzijo v dolino Loare in v Pariz od ponedeljka, 24. junija 2019, do sobote, 29. junija 2019.
Prijavite se do četrtka,
2018
21
Dec

Kulturna prireditev

 
V petek, 21. 12. 2018, si bodo vsi dijaki s spremljevalci v Linhartovi dvorani v Radovljici ogledali film Lady Bird (94
Arhiv novic

 
Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica
Gorenjska cesta 13
4240 Radovljica

Tel: (04) 53 73 513
Fax: (04) 531 22 41
E-mail: egss.radovljica@guest.arnes.si
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
več o piškotkih
Prva slovenska odzivna šolska spletna stran ©  2013